
Pijn in lies tijdens zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen last hebben van pijnlijke liezen en een pijnlijke schaamstreek, vooral tegen het einde van de zwangerschap. Deze klacht valt onder de zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn. Bekkenfysiotherapeut Marianne Voet legt uit waarom je pijn in je lies als je zwanger bent kunt krijgen.
Tip! Koop alvast een voedingskussen als je zwanger bent, om beter te kunnen slapen. Je shopt ‘m via deze link.
Zwanger en pijn in de lies
Pijn in de lies is een veelgehoorde klacht bij vrouwen die in verwachting zijn. De pijn kan links, rechts of aan beide kanten in de liesstreek te voelen zijn. Het kan dragelijk zijn, maar ook zo heftig dat je veel last hebt bij lopen. Iedereen ervaart pijn natuurlijk anders, maar het kan aanvoelen alsof je ongeoefend de split (turnoefening) hebt gedaan. De klachten zijn duidelijk gerelateerd aan een houding of beweging.
Meestal treden deze klachten op tijdens het lopen, maar sommige zwangere vrouwen krijgen last van liespijn als ze in zijligging slapen. Ook zitten kan de pijnklachten veroorzaken of verergeren.
Lees ook: Dit gebeurt er met je bekken tijdens de zwangerschap
Liespijn en bekkenpijn
Vroeger werd er vaak over bekkeninstabiliteit gesproken, maar die term wordt niet meer gebruikt omdat de ‘instabiliteit’ een normaal’ en nuttig verschijnsel is. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de gewrichten en spieren rondom je bekken soepeler worden. Meestal begint dit al vanaf week vijftien of zestien van je zwangerschap.
De banden van je bekken verweken zodat er tijdens de bevalling meer beweeglijkheid is en ruimte voor je baby. In combinatie met de groei van je baarmoeder en je veranderende houding omdat je buik zwaarder wordt, kan dit ervoor zorgen dat je je bekken anders belast.
Ongeveer de helft (45%) van de zwangere vrouwen krijgt hierdoor moeite met bewegen of zelfs pijn. Dit wordt bekkenpijn genoemd. Hoewel de pijnklachten vervelend kunnen zijn, hoef je je er geen zorgen over te maken. Wanneer de pijnklachten je dagelijkse activiteiten beïnvloeden of als je erdoor beperkt wordt, is het belangrijk dit met je verloskundige of bekkenfysiotherapeut te bespreken.
De uitgelichte plekken geven aan waar zwangergerelateerde bekkenpijn kan ontstaan.
Bekkenpijn is te herkennen aan pijn rond het schaambeen, pijn in de lies, pijn in de onderrug ter hoogte van het heiligbeen of de stuit. De pijn kan uitstralen naar één of beide billen of benen. In het begin ontstaan de pijnklachten meestal tijdens lopen, zitten of staan, maar later kan bijvoorbeeld ook omdraaien in bed of bukken pijn geven. In de meeste gevallen kan bekkenpijn behandeld worden door een bekkenfysiotherapeut.
Lees ook: Tips bij bekkenpijn, dit kun je zelf doen.
Andere oorzaken liespijn
Niet alleen bekkenpijn kan pijn in de lies veroorzaken. Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap pijn in de liesstreek door een andere reden. Andere mogelijke oorzaken voor liespijn kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Blaasontsteking (komt vaak voor bij de zwangerschap)
- Liesblessure door een verkeerde beweging of overbelasting
- Verstoppingen (komt vaak voor bij de zwangerschap)
- Nierstenen
- Liesbreuk; een bobbel is zichtbaar of voelbaar in de lies
- Bandenpijn: ben je 5 of 6 weken zwanger en heb je pijn in je lies? Die kan ook worden veroorzaakt door bandenpijn. Aan het begin (als je zo’n 5, 6 weken zwanger bent) en aan het einde van je zwangerschap worden de banden van je baarmoeder flink opgerekt. Dit kun je voelen als pijnlijke steken in je liezen.
Bij aanhoudende pijnklachten die verergeren is het aan te raden om langs de huisarts te gaan. Deze kan een aantal onderzoeken verrichten om te achterhalen wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Bronnen: Bekkenfysiotherapie Centrum Haarlem , bekkenfysiotherapie
Meer weten? Zo ga je om met (lage) rugpijn als je zwanger bent.