Zwangerschapskalender

1 week zwanger

 
1 week zwanger Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 6 minuten

Wat gebeurt er als je tussen de 1 en 2 weken zwanger bent? Als je 1 week zwanger bent, ben je nog niet echt zwanger. Wel bereidt je lichaam zich deze week voor op een zwangerschap en is er een eitje aan het rijpen.

Lees verder onder de advertentie

Vorige week: eerste week zwangerschap
Volgende week: 2 weken zwanger

De eerste week van je zwangerschap begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14. Een eitje is nu aan het rijpen. Je bent tijdens week 1 van je zwangerschap dus nog niet echt zwanger, maar toch wordt dit wel de eerste week van je zwangerschap genoemd.

Je baby bij 1 week zwanger

Tijdens week 1 van je zwangerschap is er een eitje aan het rijpen dat aan het einde van deze week loslaat uit de eierstokken. Daar 'wacht' de eicel in een van de eileiders op bevruchting door een zaadcel.

Zo'n eicel leeft maar ongeveer 12 tot 24 uur. Zwanger worden is dus een behoorlijk precisiewerkje, want in die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. Met andere woorden: in die 24 uur moet je met elkaar vrijen. Lees ook: Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?

Een zaadcel overleeft over het algemeen 48-72 uur, maar kan wel 5 dagen leven in de buik van de moeder, dus voorzichtigheid is geboden ook in de dagen voor de eisprong. Heb je dus een of twee dagen vóór de eisprong gevreeën, dan is er een kans dat er nog een levende zaadcel aanwezig is om het eitje te bevruchten.

Jij bij 1 week zwanger

In week 1 ben je dus nog niet echt zwanger en kun je eigenlijk geen zwangerschapssymptomen of verschijnselen verwachten.

Voor de bevruchting van de eicel zijn heel veel zaadcellen nodig, om de zona pellucida, de schil om de eicel heen week te maken. Een enkele zaadcel zal nooit in staat zijn een eitje op de natuurlijke manier te bevruchten.

Lees verder onder de advertentie

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, moet je dus rond de eisprong vrijen. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat ongeveer rond de 14e dag; dat is dus eind week 2 begin week 3.

De meest betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te meten is met een ovulatietest. Zo'n test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon, waarvan je lichaam vlak voor de eisprong grotere hoeveelheden produceert. Er zijn verschillende testen op de markt waarmee je je ovulatie kunt berekenen en elke test werkt weer anders, dus laat je goed informeren.

Tip: Hier bestel je snel en gemakkelijk een ovulatietest

Lees verder onder de advertentie
Verloop van een gemiddelde menstruatiecyclus OvN Redactie
OvN Redactie

Er zijn nog meer manieren om er achter te komen wanneer je vruchtbaar bent. Bijvoorbeeld door elke ochtend op hetzelfde tijdstip vóór je opstaat je temperatuur op te nemen. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden en vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer.

Het nadeel van deze test is dat het alleen werkt met een heel regelmatige cyclus – en een beetje omslachtig is het natuurlijk ook. Voor vrouwen met een regelmatige cyclus kan een ovulatie-app ook goed werken. Of de Billings ovulatiemethode. Lees hier hoe dat precies werkt.

Lees verder onder de advertentie

Bijzondere animatie over de ovulatie

Deze 3D-animatie toont in prachtige details het proces van de bevruchting.

Schema vruchtbare dagen

Op welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Wanneer ben ik vruchtbaar – een handige rekentool

Hoe herken ik een eisprong?

Je vruchtbare dagen kun je berekenen via je cyclus, maar je kunt de ovulatie ook herkennen aan:

Lees verder onder de advertentie

Meer lezen: Kun je je eisprong voelen?

Voorbereiding innesteling

Ben je 1 week zwanger, dan bereidt je baarmoeder zich voor op een eventuele zwangerschap. Dat gebeurt elke maand: het slijmvlies van de baarmoeder wordt dikker. Het maakt zich klaar voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens een menstruatiecyclus waarin er geen eicel is bevrucht, wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten en word je ongesteld.

Lees verder onder de advertentie

Heeft er wél een bevruchting plaatsgevonden, dan arriveert het bevruchte eitje voor die tijd in de baarmoeder, waar het zich gaat innestelen in de baarmoederwand. Als die innesteling goed verloopt, ben je echt zwanger.

Ben je eenmaal zwanger, dan duurt het vaak ook niet lang voordat je zwangerschapssymptomen als misselijkheid opmerkt.

1 week zwanger Ouders van Nu Redactie
Ouders van Nu Redactie
Lees verder onder de advertentie


Illustratie van de bevruchting en de weg van de eicel naar de baarmoeder.

Tip: 13 tips op de vruchtbaarheid én libido te verhogen

Symptomen bij 1 week zwanger

Aangezien er momenteel nog geen eitje is vrijgekomen en daadwerkelijk is bevrucht, ben je dus ook nog niet zwanger. Je kunt dus geen symptomen ervaren, toch wordt dit wel de eerste week van je zwangerschap genoemd. Best opmerkelijk eigenlijk. Maar sommige vrouwen ervaren hun eisprong wel als steken in de onderbuik. Dat zijn geen kenmerken tijdens week 1, maar het kan wel zijn dat je later deze week je eisprong voelt.

Lees verder onder de advertentie

Praktisch bij 1 week zwanger

Foliumzuur slikken

Als je zwanger wilt worden, doe je er vaak alles aan om je kansen te vergroten. Omega-3-vetzuren zouden de kans om zwanger te raken vergroten. Dit zit in vette vis, zoals zalm, makreel, sardines en haring. Ook het eten van veel vezels, groente en fruit kan je vruchtbaarheid verhogen.

Daarnaast is er het nadrukkelijke advies om foliumzuur te slikken. Begin minimaal vier weken voor de conceptie (of vanaf je kinderwens) met het slikken van 0,5 mg foliumzuur. Dit verkleint de kans aanzienlijk dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel), hydrocefalus ('waterhoofd') en schisis ('hazenlip'). Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

Deze vitamines kun je goed gebruiken tijdens je zwangerschap:

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Wat kun je beter wel én niet eten als je zwanger wilt raken

Erfelijke ziektes?

Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen en je wilt weten wat dat voor consequenties heeft voor je zwangerschap en jullie kind, raadpleeg dan het Erfocentrum. Hier kun je terecht met vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen, prenatale diagnostiek en vermijdbare risico's.

Doe dit niet meer: roken

Dat roken niet goed is voor je eigen gezondheid hoeven we je vast niet te vertellen. Maar als je rookt als je zwanger bent, zijn er nog meer risico's. Zo verhoogt roken tijdens de zwangerschap de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide komen ook bij de baby waardoor hij minder zuurstof en voedingsstoffen krijgt.

Pil vergeten in week 1: kun je zwanger zijn?

Ben je de pil vergeten in week 1 en vraag je je af of je zwanger kunt zijn? Als je de vergeten pil langer dan 24 uur na het vaste tijdstip hebt ingenomen en je in de vijf dagen vóór het vergeten van de pil onbeschermde seks hebt gehad, kun je zwanger zijn. Je kunt dan kiezen tussen een morning-afterpil of een koperspiraal om te voorkomen dat je zwanger raakt. Gebruik de komende week sowieso extra beschermingsmiddelen zoals een condoom als je niet zwanger wilt raken.

Volgende week: 2 weken zwanger
Vorige week: eerste week zwangerschap

Deze informatie is gericht op de gemiddelde ontwikkeling van een zwangerschap. Iedere zwangerschap is uniek, en elke vrouw ervaart haar zwangerschap op haar eigen manier en tempo. Als jouw zwangerschap anders verloopt, volg dan altijd de adviezen van je verloskundige of arts.

Bronnen: De verloskundige, Voedingscentrum, Kraamzorg het Groene Kruis, Zuiver Verloskundigen