
10x zo stimuleer je de hersenontwikkeling van je ongeboren baby
Als je zwanger bent, is je grootste wens dat je baby gezond is. En terecht. Maar laten we eerlijk zijn, het is ook best fijn als je baby een goed stel hersens heeft. Daar heeft hij tenslotte de rest van zijn leven plezier van. Wist je dat dit niet alleen met genen te maken heeft, maar dat je daar tijdens je zwangerschap ook een steentje aan kunt bijdragen?
-
Slik foliumzuur
Wil je zwanger worden of ben je het net? Dan is het belangrijk om tot de tiende week dagelijks 400 microgram foliumzuur, oftewel vitamine B11, te nemen. Zo voorkom je onder andere bloedarmoede en het is belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Bij een tekort aan foliumzuur is er een grotere kans op afwijkingen aan de neurale buis, een schisis (hazenlip) of een open ruggetje en open schedel.
Foliumzuur komt trouwens ook in je voeding voor. Vooral volkorenbrood, fruit (met name sinaasappels, grapefruits, bramen en frambozen), groenten (vooral broccoli en groene bladgroenten) en zuivel zoals melk en yoghurt, bevatten veel foliumzuur.
Meer weten? Lees hier alles over foliumzuur en de zwangerschap
-
Eet gezond en gevarieerd
Het wordt afgeraden om vitaminesupplementen te slikken tijdens je zwangerschap. Sterker nog, dit kan zelfs schadelijke gevolgen hebben voor je ongeboren kind. Eet je gezond en gevarieerd, dan is dit ook niet nodig. Je krijgt dan alles wat je hebt tijdens de zwangerschap via je voeding binnen. Ook de vitamines die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen.
Wil je toch graag multivitamines nemen, bijvoorbeeld omdat je veel moet overgeven, weinig eet of bang bent dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, overleg dan altijd eerst met je verloskundige of huisarts. Vraag ook welke vitaminepil het meest geschikt is voor jou. Als je zo’n pil slikt, hoef je trouwens geen andere tabletten met foliumzuur en vitamine D meer te slikken, want dat zit daar al in. Let er verder op dat er geen vitamine A in het supplement zit.
-
Ontbijt met eieren en spek
Goed nieuws als je graag de dag begint met een gebakken eitje of een omelet met spek. In deze combinatie zit choline, een stofje dat een essentiële rol speelt bij de foetale ontwikkeling van hersendelen die verantwoordelijk zijn voor een goed geheugen.
-
Eet vette vis
Ben je dol op een lekker stukje zalm of makreel? Mooi, want ook dat is dus hartstikke goed voor de ontwikkeling van de hersens van je baby. En trouwens ook voor jouw brein. Dat komt omdat vette vis bomvol met het omega 3 vetzuur DHA zit. Maar, overdrijf het niet. Eet het als je zwanger bent liever niet vaker dan één keer per week (vette) vis, in verband met dioxines (schadelijke stoffen die in alle vis voorkomen). Rauwe vis (haring bijvoorbeeld) eten, is nu ook geen goed idee. Check hier welke vis je wel en beter niet kunt eten als je zwanger bent.
Vind je vis absoluut niet lekker? Neem dan visoliesupplementen om de juiste hoeveelheid omega-3 binnen te krijgen. Overleg dan wel eerst even met je verloskundige of huisarts welke geschikt is voor jou.
-
Dagelijks voldoende groenten en fruit
De anti-oxidanten in groenten en fruit hebben een positief effect op de hersenontwikkeling van je baby. Het beschermt namelijk tegen weefselschade in de hersenen. Een goede reden om voldoende groenten en fruit te eten, dus. Kies het liefst soorten uit die een diepe of rijke kleur hebben, zoals donkere bladgroenten, tomaat en bosbessen. Deze bevatten de meeste anti-oxidanten. Vergeet niet om groenten en fruit altijd goed te wassen!
-
Verhoog je ijzer en eiwit-inname
Door je eiwitinname met 10 gram per dag te verhogen, kun je de hoeveelheid ijzer in je lichaam verhogen. Eiwit heb je nodig voor het opbouwen van cellen en hormonen die belangrijk zijn tijdens de zwangerschap, terwijl ijzer onder andere belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby. Door een te laag ijzergehalte kan de hoeveelheid zuurstof die de baarmoeder bereikt verminderen, waardoor de kans op slechte groei én een lager IQ toeneemt. Haal je eiwitten en ijzer bijvoorbeeld uit yoghurt-smoothies, pindakaas, rundvlees en peulvruchten.
Lees ook: IJzertekort tijdens de zwangerschap
-
Zorg goed voor jezelf
Bij vroeggeboorte loopt je baby het risico om leerproblemen en fysieke problemen te krijgen, omdat hij de extra voeding mist die voldragen baby’s krijgen. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat een baby prematuur wordt geboren, maar je kunt in elk geval proberen de kans te verkleinen. Dit betekent voorkomen dat je overgewicht hebt (eten voor twee is dus geen goed idee) en voldoende blijven bewegen. Er zijn geen aanwijzingen dat spontane vroeggeboortes worden veroorzaakt door veel tillen of sporten. Sterker nog, verantwoord in beweging blijven tijdens je zwangerschap vergroot de kans op een goede afloop van je zwangerschap.
Lees ook: Gewichtstoename tijdens zwangerschap, wat is gezond?
-
Geef je baby een ‘slimme’ naam
Ken je de uitdrukking Nomen est omen? Dit betekent zoiets als dat je naam een voorteken is van hoe je zult worden. Noem je je kind bijvoorbeeld Joy, dan is de kans groot dat het een vrolijk type is. En zo zijn er ook namen die ervoor zouden moeten zorgen dat je kind een bolleboos wordt. Of het ook echt zo werkt? Je weet het maar nooit…
Ter inspiratie: 16 babynamen voor slimmeriken -
Eet noten
Vrouwen die in verwachting zijn en geregeld noten eten, zouden meer kans hebben om intelligente kinderen te krijgen. Tenminste dat beweren onderzoekers van het Spaanse Institute for Global Health. En grijp nu niet meteen naar de borrelnootjes. In dit geval worden ongebrande en ongezouten noten bedoeld.
-
De top 5 merken autostoeltjes
Laat je kind merken dat je van hem houdt
Het is bewezen dat moeders die liefde en affectie voelen en tonen aan hun ongeboren kind baby’s krijgen die gezondere, gelukkiger en relaxter zijn. Ook heeft het een positief effect op het geheugen en de emoties van je ongeboren kind als je regelmatig tegen hem praat, voor hem zingt en duizend keer per dag liefdevol over je buik aait. Maar waarschijnlijk doe je dit toch al.
Bron: BabyGaga – Beeld: Shutterstock