Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Allergie voor huisstofmijt

Blijft je kind non-stop verkouden en wrijft hij ook geregeld in zijn ogen? Is hij veel moe en wordt hij wakker van het niezen? Misschien heeft je kind wel een huisstofmijtallergie. Hoe herken je dit en wat kun je ertegen doen?

In samenwerking met expert

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Wat is huisstofmijt?

Deze mijt is een klein en voor het oog onzichtbaar, spinachtig insect dat in huisstof leeft. De huisstofmijt voedt zich met huidschilfers van mensen en huisdieren. Hoewel ook pollen, vezels, schimmels en haren geliefd zijn. Huisstofmijt vind je vooral in hoofdkussens, matrassen, dekbedden, knuffelbeesten, tapijten of vloerbedekking.

Advertentie

Op welke leeftijd krijgen kinderen een huisstofmijtallergie?

Ongeveer 10-20% van de kinderen heeft een inademingsallergie, oftewel een allergie voor pollen of huisstofmijt. De meeste kinderen ontwikkelen vanaf hun vierde jaar een allergie voor huisstofmijt. Bij kinderen onder de vier jaar spelen allergieën zelden een rol. Meestal zijn bij baby’s en peuters virussen de oorzaak van neusklachten en verkoudheid. Om een allergie te ontwikkelen, moet je dit eerst een aantal jaren hebben ingeademd. Een huisstofmijtallergie komt overigens niet door de huisstofmijt zelf, maar door zijn ontlasting. Die komt terecht in kleding en stof en verspreidt zich zo razendsnel door het hele huis.

Wanneer hebben kinderen het meeste last van een huisstofmijtallergie?

Als het warm of vochtig is in huis vermenigvuldigt de huisstofmijt zich explosief. Van een huisstofmijtallergie hebben veel kinderen het hele jaar door last, maar het voor- en najaar zijn de vervelendste maanden voor kinderen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Het snotteren en niezen verergert vaak in de maand november. Het is dan vroeg donker en buiten is het regenachtig, waardoor het ook binnen vochtig kan zijn. Dit zijn de ideale omstandigheden voor de huisstofmijt.

Symptomen

Als je kind allergisch is voor huisstofmijt, kan hij last hebben van de volgende klachten:

 • Jeuk (in de neus, rond ogen)
 • Snotteren
 • Rode en/of tranende ogen
 • Vaak moe
 • Hoesten
 • Soms last van benauwdheid en kortademigheid
 • Eczeem, huiduitslag

Kinderen met huisstofmijtallergie zijn daarnaast vaak bleek. Ze slapen slecht doordat hun neus dichtzit en hebben weinig energie. In de ochtend hebben ze de meeste klachten. Dit komt omdat het stresshormoon cortisol – dat bescherming biedt tegen allergieën – ’s morgens op het laagste niveau zit. Veel kinderen gaan dan op de bank hangen of liggen langer in bed. Maar dit is juist de slechtste plek voor een kind met een huisstofmijtallergie.

Advertentie

Het verschil tussen een verkoudheid en huisstofmijtallergie

Soms is het lastig om in het najaar het verschil te zien tussen virusinfecties (een verkoudheid) en allergische klachten. Allergische kinderen hebben vaak jeuk. Daarnaast komen allergieën vaak ook meer voor in de familie. Allergische kinderen hebben dus ook vaak ouders of broertjes en zusjes met hooikoorts, eczeem, voedselallergie en astma.

Wat kun je doen?

Denk je dat je kind allergisch is? Dan kun je naar de huisarts om de klachten uit te leggen. De huisarts kan een huidtest of een bloedonderzoek doen om vast te stellen of er sprake van een huisstofmijtallergie is. Is je kind inderdaad allergisch, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de huisstofmijt zich in je woning vermenigvuldigt. Hoewel je je kind niet overal kunt beschermen tegen huisstofmijt, kun je stof in huis wel proberen te verminderen.

Tips:

 • Ventileer je huis goed om vochtigheid door koken, douchen en wassen kwijt te raken. Zet dus dagelijks een raam open.
 • Probeer vooral het bed en de slaapkamer van je kind stofvrij te houden. Kinderen brengen gemiddeld tien tot twaalf uur per etmaal in bed door.
 • Beddengoed is een ideale plek voor huisstofmijt. Gebruik daarom speciale anti-allergiehoezen voor je matras en kussens. Dit zijn dure hoezen, waar de huisstofmijt niet doorheen kan. Veel fabrikanten claimen dat hun beddengoed anti-allergeen is, maar ook dit beddengoed zit na verloop van tijd vol huisstofmijt.
 • Was beddengoed en knuffels op minimaal zestig graden. Van een was op veertig graden gaat geen huisstofmijt dood. Vergeet ook niet om het hoofdkussen en dekbed te wassen.
 • Zorg voor een gladde vloer, zoals laminaat, hout of zeil, in de slaap- en woonkamer. Huisstofmijt is gek op vloerbedekking en tapijt.
 • Zorg voor zo min mogelijk stof: ruim rondslingerende kleding op, haal het extra logeermatras onder het bed vandaan en stof regelmatig speelgoed, lampen en andere accessoires af.
 • Kleding uitzoeken, kasten uitmesten en de was opvouwen zijn echte stofmomenten. Haal daarom meteen daarna een stofzuiger door het huis.
 • Laat je kind veel buitenspelen.

Medicijnen tegen een huisstofmijtallergie

Als al deze maatregelen niet genoeg helpen, kun je de klachten bestrijden met verschillende medicijnen die de huisarts kan voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan anti-allergietabletten (antihistaminica) die ook voor hooikoorts worden voorgeschreven. Ook het gebruik van een (steroïden) neusspray is een optie. Hierdoor kunnen de klachten worden onderdrukt en heeft je kind weer meer energie. Helaas kunnen de middelen de huisstofmijtallergie alleen onderdrukken en niet voorkomen of genezen.

Soms is het alleen nodig om de medicijnen in het voor- en najaar te gebruiken. De medicijnen zorgen nauwelijks voor bijwerkingen, maar ze hebben wel als nadeel dat ze jarenlang gebruikt moeten worden.

Sinds 2017 is er een nieuwe therapie mogelijk voor kinderen boven de twaalf jaar met een huisstofmijtallergie. Hierbij krijgen ze drie jaar lang tabletten met echte huisstofmijten erin, waarmee de allergie wordt tegengegaan. Dit heet immunotherapie. Hiermee wordt de allergie aangepast, in plaats van alleen onderdrukt. Er bestaat ook een immunotherapie waarbij injecties worden gegeven. Dit mag al vanaf zes jaar en kan de allergische klachten eveneens verminderen. Het nadeel van deze therapievorm is dat je vaak naar het ziekenhuis moet komen en kinderen erg kunnen opzien tegen de injecties.

Kan een kind over huisstofmijtallergie heen groeien?

Sommige kinderen groeien uit zichzelf over hun allergie heen en worden in de loop der jaren minder allergisch. Andere kinderen houden een groot gedeelte van hun leven last van een huisstofmijtallergie. Het is moeilijk om te voorspellen hoe de allergie zich zal ontwikkelen. Maar ben je zelf veel aan het snotteren of niezen of komen er veel allergieën in je familie voor? Dan is de kans groot dat je kind ook allergisch blijft.

Bron: Diakonessenhuis , Thuisarts 

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Marike is kinderarts, in het Diakonessenhuis van Utrecht en Zeist, en gespecialiseerd in allergieën. Haar werk bestaat uit het onderzoeken en behandelen van allergieën bij kinderen. Denk hierbij aan koemelk- of een andere voedselallergie, astma, hooikoorts en wespenallergieën. Tips en adviezen voor ouders zijn te vinden via haar Facebook-pagina; De Allergie dokter voor kinderen.