Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vitamine K en D: wat heeft je baby (extra) nodig en waarom?

Je baby heeft naast zijn voeding extra vitamine D en K nodig voor zijn groei en ontwikkeling. Waarom zijn deze vitamines zo belangrijk voor je baby? Wanneer geef je ze en hoeveel heeft je baby nodig?

Wat zijn vitamines?

Vitamines zijn microvoedingsstoffen die belangrijk zijn voor het goed functioneren van je lichaam. Ze dragen op allerlei verschillende manieren bij aan de gezondheid en ontwikkeling, zoals bij de groei, de spijsvertering, de bloedstolling, het vrijmaken van energie uit voeding, een goede werking van het hart en zenuwstelsel, de hormoonhuishouding en het immuunsysteem.

Extra vitamines voor je baby

Je baby heeft nog niet zoveel vitamines nodig als bijvoorbeeld een kind van zeven jaar. Wel maakt je baby een spectaculaire groei door. Tijdens dat groeiproces gebeurt er van alles in zijn lichaam en bij die ontwikkeling zijn vitamines onmisbaar. In de eerste maanden heeft je baby genoeg aan borstvoeding of flesvoeding. Hier zitten bijna alle voedingsstoffen in die je baby nodig heeft. Alleen zit er in moedermelk niet genoeg vitamine D en K.

Waarom vitamine D voor je baby?

Vitamine D is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten. De vitamine zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen in de botten. Verder is het belangrijk voor de opbouw van sterke tanden, een goede spierfunctie en weerstand. Als je baby één week oud is, begin je met het geven van vitamine D. Je kind haalt dan nog niet genoeg vitamine D uit voeding of zonlicht. Je geeft elke dag 10 microgram tot je kind vier jaar is, en als je kind een donkere of getinte huid heeft blijf je dit doen.

Advertentie

Hoeveel vitamine D?

Het officiële advies is om je kind tot vier jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven. Of je nu borst- of flesvoeding geeft, deze hoeveelheid heeft je kind nodig. Op het flesje kun je zien hoeveel druppels tien microgram precies is. Als je kind een donkere of getinte huid heeft, heeft hij ook daarna extra vitamine D nodig (10 microgram per dag) omdat er minder opname door zonlicht is dan bij een lichte huid.

Waarom vitamine K voor je baby?

Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en mogelijk ook voor de aanmaak van botten. Als je baby te weinig vitamine K binnenkrijgt, is er verhoogd risico op inwendige bloedingen.

Hoeveel vitamine K?

Als je dit wilt, kan de verloskundige of kraamhulp je baby vlak na de geboorte al vitamine K geven. Daarna geef je je baby tot en met drie maanden elke dag 150 microgram vitamine K. Je baby krijgt dit alleen als hij borstvoeding krijgt of minder dan 500 milliliter flesvoeding per dag.

Zoveel vitamine D en K heeft je kind per dag nodig:

Wat? Vanaf wanneer? Hoeveel? Hoe lang?
Vitamine D Vanaf dag 8 Elke dag 10 microgram Tot 4 jaar
Vitamine K Vanaf dag 8, als je borstvoeding of minder dan 500ml kunstvoeding per dag geeft* Tot en met 12 weken elke dag 150 microgram Tot en met 12 weken

*Bron: Het Voedingscentrum

Vitamines D en K met borst- of flesvoeding

Als je borstvoeding geeft, krijgt je baby alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft. Wel heeft hij extra vitamine D en K nodig. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om je baby naast de borstvoeding ook extra vitamine D en K te geven. Je begint hiermee als je baby één week oud is.

Als je minder dan 500 milliliter kunstvoeding per dag geeft, heeft je baby ook extra vitamine K nodig. Als je baby ouder is dan twaalf weken of al eerder meer dan 500 milliliter kunstvoeding per dag drinkt, is de extra vitamine K niet meer nodig.

Vitaminedruppels op olie- of waterbasis

De vitamines D en K koop je bij de drogist, apotheek of supermarkt. De vitamines zijn verkrijgbaar op olie- of waterbasis (aquosum). Voor je baby maakt het niet uit welke hij binnenkrijgt, maar er zijn wel verschillen in de prijs en samenstelling. De druppels op waterbasis bevatten ook suiker. De vitamines hebben hierdoor een anijssmaak. De druppels op oliebasis zijn neutraal van smaak. Hier is dan ook geen suiker aan toegevoegd. Er zijn inhoudelijk geen verschillen tussen huismerk of A-merk. Wel zijn de A-merkflesjes vaak iets duurder. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter door, want de dosering kan per merk verschillen.

Zo geef je je baby de vitamines

Je kunt de vitamines op een lepeltje doen en aan je baby geven. Als hij het nog moeilijk vindt om van een lepeltje te eten, kun je een pipet gebruiken. Als je baby al hapjes eet, kun je de druppels mengen met de voeding van je baby. Het is belangrijk dat je de vitamines pas toevoegt als het hapje is opgewarmd. De vitamines gaan dan niet verloren. Het nadeel van het mengen door het eten is dat je baby misschien niet alles opeet. Hij krijgt dan ook niet al zijn (extra) vitamines binnen.

Lees meer: De eerste hapjes, zo kom je erachter of je baby eraan toe is

Een dag vergeten om vitamines te geven

Als je een keer vergeet om je baby de extra vitamines te geven, is dat niet erg. Geef de druppels alsnog als je eraan denkt. Let er wel op dat kinderen tot één jaar maximaal 25 microgram vitamine D per dag mogen krijgen. Voor vitamine K maakt dat niets uit, maar het blijft beter om de vitamines elke dag aan je kind te geven. Kies daarom een vast moment op de dag om de druppels te geven. Zet eventueel de wekker. Als het een routine is, vergeet je ze minder snel.

Lees meer: Dit zijn alle belangrijke vitamines voor kinderen

Bron: De Verloskundige, Voedingscentrum