Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Je baby een paracetamol zetpil geven, hoe doe je dat?

Als je baby ziek is, kun je ervoor kiezen om hem paracetamol te geven in de vorm van een zetpil. Maar wat is een zetpil precies? Wat is de juiste dosering en hoe breng je zo’n soort pil op de juiste manier in?

In samenwerking met expert

Kimberley de Wit

Huisarts

Wat is een paracetamol?

Paracetamol is een medicijn dat pijnstillend en koortsverlagend werkt. Je kunt je baby bijvoorbeeld paracetamol geven als hij koorts heeft, zich ziek voelt na een inenting of last heeft van doorkomende tandjes. Als je kind al ouder is, kan hij je duidelijk maken waar hij last van heeft. Je kunt hem dan paracetamol geven als hij hoofdpijn, buikpijn, griep, oorpijn, keelpijn of spierpijn heeft.

Advertentie

Tip! Koortsthermometers voor baby’s bestel je via deze link.

Paracetamol heb je in de vorm van kauw- of bruistabletten, ‘gewone’ tabletten, stroop en zetpillen. Omdat je baby nog niet een pil kan inslikken, is een zetpil het makkelijkst. Je brengt het medicijn rectaal (via de anus) in bij je baby.

Lees meer: 5 handelingen als je baby koorts heeft

Wanneer geef je je baby een zetpil?

Als je merkt dat je baby zich niet lekker voelt, bijvoorbeeld door griep of na een vaccinatie, dan kun je hem een zetpil geven. Vaak knapt je baby hiervan op. Weet je niet waarom je baby zich zo ziek voelt of waar hij last van heeft? Overleg dan eerst met je huisarts wat je het beste kunt doen, voordat je je baby paracetamol geeft. Geef dan ook nooit zomaar een zetpil zonder dat je weet wat er aan de hand is. Het is een geneesmiddel en dat kun je beter niet aan je kind geven zonder duidelijke reden. Lees voor gebruik ook altijd goed de bijsluiter door.

Advertentie

Als je baby koorts heeft hoef je hem niet meteen een zetpil te geven om de koorts te onderdrukken. Koorts kan geen kwaad, het is een manier van het lichaam om een infectie te bestrijden. Ook kan het zo zijn dat je baby nog lekker aan het spelen is, terwijl zijn temperatuur 39 graden is. Dan hoef je hem geen zetpil te geven. Maar als je baby verhoging heeft (tussen de 37,5 en 38 graden), zich niet lekker voelt en daardoor slecht drinkt, kun je hem beter wel een zetpil geven. Hier lees je hoeveel je baby of kind moet drinken per dag.

Lees meer: In deze 6 simpele stappen meet je de temperatuur van je baby

Het grote voordeel van zetpillen is dat je baby ze niet kan uitspugen en dat ze snel werken (binnen een uur), omdat het darmslijmvlies de werkzame stoffen goed opneemt.

Dosering

Voor kinderen kun je zetpillen kopen per 60, 120 en 240 milligram. Het hangt van het gewicht van je kind af, welke dosering hij mag hebben. Controleer daarom eerst de verpakking voor welk gewicht of leeftijd de pillen zijn bedoeld. Lees altijd eerst de bijsluiter voor je een zetpil aan je kind geeft. Zorg dat je je baby nooit meer zetpillen geeft dan goed is voor zijn gewicht, want dat kan gevaarlijk zijn. Tussen twee opeenvolgende doses moet minstens zes uur zitten. Een zetpil werkt ongeveer binnen een uur. De werking houdt ongeveer zes uur aan.

Advertentie
Leeftijd Gewicht Dosis (zetpil) Maximaal aantal zetpillen per dag
Vanaf 3 maanden 3,0 – 5,5 kg 60 mg 2 – 3
3 maanden – 1 jaar 5,5 – 10 kg 120 mg 2 – 3
1 – 2 jaar 10 – 12,5 kg 240 mg 2 – 3
2 – 4 jaar 12,5 – 17 kg 240 mg 3
4 – 6 jaar 17 – 22 kg 240 mg 4

Let op! Is jouw baby erg klein of juist erg groot voor zijn leeftijd? Gebruik dit schema dan niet, maar pas de dosering aan op het gewicht van je baby. Twijfel je over de dosering? Neem dan contact op met je huisarts, zodat je de juiste dosering gebruikt voor jouw baby. Is je baby jonger dan drie maanden? In principe wordt het geven van een zetpil dan afgeraden. Overleg dit dan ook altijd eerst met je huisarts of arts van het consultatiebureau.

Inbrengen van een zetpil

Een zetpil breng je rectaal, oftewel in de anus van je baby. Dit kan je baby vervelend vinden, maar als je het op de juiste manier doet, is het zo gebeurd. Zo doe je dat:

 1. Was eerst goed je handen.
 2. Haal de zetpil uit de verpakking en bekijk ‘m goed: het puntje gaat als eerste naar binnen. Let op: haal de pil pas uit de verpakking net vóór je ‘m gaat inbrengen. Als je ‘m te lang in je hand houdt, wordt –ie week. Zetpillen zijn namelijk zo samengesteld dat ze bij lichaamstemperatuur smelten.
 3. Maak het puntje van de zetpil een beetje nat met water, dan glijdt de pil makkelijker naar binnen. Je kunt het puntje ook kort even opwarmen in je hand. Gebruik geen crème of olie om de zetpil er soepeler in te krijgen, want sommige middelen bevatten stoffen waardoor de werking kan afnemen.
 4. Leg je baby op zijn rug en til zijn beentjes omhoog, alsof je z’n luier verschoont. Hou z’n beentjes stevig vast.
 5. Breng de zetpil voorzichtig helemaal, met het puntje eerst, in de anus van je baby. Hij moet zo ver worden ingebracht dat –ie niet meer met je vinger te voelen is.
 6. Hou de billen van je baby even tegen elkaar om te zorgen dat de zetpil er niet meteen weer uitkomt.
 7. Was daarna weer je handen en knuffel even lekker met je baby.

Zetpil komt er weer uit

Komt de zetpil er toch meteen weer uit? Dat kan komen doordat je baby ‘m bewust of onbewust uitperst. Duw de pil er dan toch nog een keer voorzichtig in. Je kunt eventueel zachtjes met je vinger tegen de anus aandrukken zodat de zetpil er niet zomaar uitkomt. Hou nogmaals de billetjes van je baby even tegen elkaar. Is de zetpil niet naar buiten gekomen? Dan is hij goed opgenomen.

Komt de zetpil er niet meteen, maar wel vrij snel weer uit? Geef je baby dan niet meteen een nieuwe. Een deel van de pil is waarschijnlijk al opgenomen, en een te hoge dosis kan gevaarlijk zijn.

Lees ook: Wil je peuter of baby geen zetpil? Dit zijn de alternatieven

Bijwerkingen

Paracetamol kan bijwerkingen geven, maar die zijn vooral bekend bij volwassenen. Voorbeelden daarvan zijn buikpijn, diarree en hoofdpijn. Bij kinderen komen die nauwelijks voor. Een bijwerking die zelden kan voorkomen is leverbeschadiging. Je herkent dit aan een gele verkleuring van het oogwit of de huid. Als je dit bij je baby ziet, stop dan meteen met het gebruik van zetpillen en neem contact op met je huisarts.

Heeft je baby last van een andere bijwerking? Neem contact op met je huisarts en meld dit dan bij het bijwerkingencentrum Lareb. Hier worden alle meldingen van bijwerkingen van medicijnen in Nederland verzameld.

Wanneer naar de dokter?

In principe kun je zelf twee dagen achter elkaar paracetamol geven aan je baby. In sommige situaties is het verstandig om wel eerst met je huisarts te overleggen:

 • Je maakt je zorgen: als je ziet dat je baby zich niet lekker voelt en je weet niet waarom, dan kun je het beste je huisarts even naar je baby laten kijken.
 • Baby jonger dan drie maanden: neem meteen contact op met je huisarts als je baby koorts heeft en jonger is dan drie maanden.
 • Langer dan drie dagen koorts: als de temperatuur boven de veertig graden komt, de koorts razendsnel oploopt of als de koorts meer dan drie dagen aanhoudt, doe je er goed aan de huisarts te bellen.
 • Aanhoudende pijn: heb je je baby een zetpil gegeven, maar heeft hij nog steeds pijn? Laat dan je huisarts naar je baby kijken.
 • Je baby wordt zieker: Als je baby alleen maar zieker wordt, kun je het beste met je baby langs je huisarts gaan.
 • Overdosis: heeft je baby te veel paracetamol binnengekregen? Bel dan meteen je huisarts, ook als je nog niets aan je baby merkt.

Belangrijk om te weten

Lees meer: Dit zijn de meest voorkomende babykwaaltjes

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Bronnen: ThuisartsApotheek.nl

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.