zetpil baby

Je baby een paracetamol zetpil geven, hoe doe je dat?

Als je baby ziek is, kun je ervoor kiezen hem paracetamol te geven in de vorm van een zetpil. Wat is de juiste dosering en hoe breng je zo’n soort pil op de juiste manier in?

Een baby is nog niet in staat een pil te slikken, daarom bestaan er zetpillen: medicatie die je rectaal (via de anus) inbrengt.

Advertentie

Wanneer geef je je baby een zetpil?

Het is niet nodig om koorts te onderdrukken met een paracetamol zetpil. Koorts kan geen kwaad, het is juist een manier van het lichaam om een infectie te bestrijden. Als je merkt dat je baby veel pijn heeft (bijvoorbeeld oorpijn), zich echt ziek voelt (na een inenting) of weinig slaapt (door doorkomende tandjes), kun je een zetpil overwegen. Het grote voordeel van zetpillen is dat je baby ze niet kan uitspugen en dat ze snel werken omdat het darmslijmvlies de werkzame stoffen zeer goed opneemt. Plus: de lever en nieren worden niet onnodig belast, zoals dat bij orale toediening van geneesmiddelen wel het geval is.

Geef niet zomaar een zetpil zonder dat je weet wat er aan de hand is. Lees ook altijd eerst de bijsluiter goed door.

Lees ook: Bijwerkingen vaccinaties: wat kun je per prik verwachten?

Beste moment

Het beste moment voor het inbrengen van een zetpil is voor het naar bed gaan, dan valt je kind vaak sneller in slaap. Als ’ie zich gedurende de dag erg slecht voelt, kun je hem er ook een geven. Hij voelt zich dan snel (wat) beter en wil waarschijnlijk eerder weer wat eten en drinken.

Hoe werkt het?

Doordat een zetpil rectaal wordt ingebracht, wordt ’ie direct opgenomen door de dikke darm. Een zetpil geeft je baby verlichting bij pijn of koorts, maar let op: hij geneest er niet door. Houden de klachten langer dan twee dagen aan, ga dan altijd naar de huisarts.

Inbrengen van een zetpil

Een zetpil breng je rectaal, ofwel in de anus van je baby, in. Zo doe je dat:

  1. Was eerst goed je handen.
  2. Haal de zetpil uit de verpakking en bekijk ’m goed: het puntje gaat straks als eerste naar binnen. Let op: haal de pil pas uit de verpakking net vóór dat je ’m gaat inbrengen. Als je ’m te lang in je hand houdt, wordt ’ie week. Zetpillen worden namelijk zo samengesteld dat ze bij lichaamstemperatuur smelten.
  3. Leg je baby op zijn rug en til zijn beentjes omhoog, alsof je z’n luier verschoont. Hou z’n beentjes stevig vast.
  4. Maak het puntje van de zetpil een beetje nat, dan glijdt de pil makkelijker naar Je kunt de pil ook even kort opwarmen in je handen, dan glijdt ’ie ook makkelijker. Gebruik geen crème of olie om de zetpil er soepeler in te krijgen, want sommige zalven en crèmes bevatten stoffen waardoor de werking kan afnemen.
  5. Breng de zetpil voorzichtig helemaal, met het puntje eerst, in de anus van je baby. Hij moet zo ver worden ingebracht dat ’ie met je vinger niet meer te voelen is.
  6. Hou de billen van je baby even voorzichtig tegen elkaar om te zorgen dat de zetpil er niet meteen weer uitkomt.

Meer weten? Hoe zorg je ervoor dat je baby goed op temperatuur blijft? 

Zetpil komt er weer uit

Komt de zetpil er toch meteen weer uit? Dat kan komen doordat je baby ’m er onbewust uitperst, of omdat hij het geen prettig gevoel vindt. Duw de pil er dan nog een keer voorzichtig in. Je kunt eventueel een klein stukje van je vinger de anus ingaan om te zorgen dat ’ie diep genoeg gaat en er niet zomaar uitkomt. Hou nogmaals de billetjes van je baby even tegen elkaar. Is de zetpil niet naar buiten gekomen? Dan is hij opgenomen door de dikke darm.

Komt de zetpil er niet meteen in, maar wel vrij snel weer uit? Geef je baby dan niet direct een nieuwe. Een deel van de pil is waarschijnlijk al opgenomen, en een te hoge dosis kan gevaarlijk zijn.

Extra tip: komt de pil er steeds weer uit? Probeer dan ook een keer met de stompe kant naar voren in te brengen in plaats van met de puntige kant. Het zou kunnen werken omdat de anus de zetpil makkelijker naar binnen ‘zuigt’.

Lees ook: Koorts bij baby’s: wanneer moet je naar de huisarts? 

Dosering

Voor baby’s kun je zetpillen kopen per 60, 120 en 240 milligram. Het hangt van het gewicht van je kind af, welke dosering hij mag hebben. Lees altijd eerst de bijsluiter voor je er een gebruikt en kijk goed op de verpakking voor welk gewicht of leeftijd de pillen bedoeld zijn. Zorg dat je je baby nooit meer zetpillen geeft dan goed is voor zijn gewicht, dat kan gevaarlijk zijn.

Gewicht baby mg Maximaal aantal pillen per 24 uur
3,5 tot 5 kilo 60 mg 2 tot 6, dus niet vaker dan elke 4 uur
6 tot 9,5 kilo 120 mg 3, dus niet vaker dan elke 8 uur
Vanaf 10 kilo 240 mg 3, dus niet vaker dan elke 8 uur

Let op! Wanneer je kind erg klein is voor zijn leeftijd of juist boven de groeicurve zit is het beter om de dosering van de paracetamol aan te passen aan het gewicht, in plaats van dit schema te gebruiken. Is je baby jonger dan drie maanden en wil je hem een zetpil geven? In principe wordt dit afgeraden. Overleg in alle gevallen eerst met je huisarts of consultatiearts.

Belangrijk om te weten

  • Een zetpil geneest niet, maar vermindert pijn en verlaagt koorts
  • Houden de klachten na twee dagen nog steeds aan, bel dan je huisarts
  • Zorg dat je baby genoeg drinkt. Leg wat vaker aan als je borstvoeding geeft of bied vaker de fles aan. Drinken is het allerbelangrijkste om uitdroging te voorkomen.

Lees hier meer over baby en koorts.