
Mijn baby heeft corona, wat nu?
Het is misschien even schrikken als je baby corona heeft. Want wordt hij er erg ziek van of valt dat wel mee? En hoe lang duurt een infectie met corona bij je baby? Wij zetten het op een rij voor je.
Wat is corona?
Als je baby corona heeft, ben je misschien ongerust. Corona is een besmettelijke ziekte, die wordt veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus (coronavirus). Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Het virus kan onder meer luchtwegklachten zoals hoesten en benauwdheid, koorts en vermoeidheid veroorzaken. Er bestaan inmiddels veel verschillende varianten van het coronavirus. De omikron-variant is minder ziekmakend dan eerdere varianten en er worden nog maar weinig mensen ernstig ziek van.
Lees ook: Dit moet je weten over coronavirus en zwangerschap
Symptomen corona bij baby
Hoewel volwassenen flink ziek kunnen worden van corona, hebben de meeste baby’s met corona gelukkig geen symptomen. De meeste baby’s met corona hebben zelfs helemaal geen symptomen. Kleine kinderen worden namelijk veel minder ziek van het coronavirus dan volwassenen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. Als je baby toch klachten ontwikkelt, kan dit bijvoorbeeld snotterigheid zijn. Ook luchtwegklachten zoals hoesten, benauwdheid en koorts kunnen erbij horen. Het zou ook goed kunnen dat hij meer slaapt dan normaal, want het virus kan vermoeidheid veroorzaken.
Zie ook: Is je baby verkouden? 5x dit kun je doen
Baby testen op corona?
Sinds maart 2023 behandelt het RIVM corona als een griepvirus. Dat betekent dat je bij klachten geen coronatest meer hoeft te doen. Na 17 maart 2023 kun je ook geen coronatest meer laten doen bij de GGD. Je hoeft je baby dus niet te testen op corona als je denkt dat hij het virus zou kunnen hebben. Als je baby snotterig en niet lekker is, maakt het voor zijn eigen gezondheid en de behandeling niet meer uit of hij corona heeft of griep. Het is wel belangrijk om contact te mijden met mensen die wél ernstig ziek kunnen worden door een luchtweginfectie.
Baby met aandoening en corona
De vroege coronavarianten van corona, die in 2020 en 2021 de ronde deden, konden in uitzonderlijke gevallen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen met een aandoening. Nog steeds hebben baby’s met een aandoening, zoals een aangeboren hartafwijking of een nierziekte, iets meer kans om last te krijgen van corona. Maar zeker nu het virus minder ziekmakend is dan in het begin, is het risico ook voor hen heel klein. Maak je je zorgen en wil je meer informatie? Dan kun je altijd bij de huisarts of de behandeld arts terecht.
Is corona besmettelijk bij je kind?
Het coronavirus is voor iedereen besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Als kinderen bij elkaar in dezelfde ruimte zijn, zoals op een kinderdagverblijf, kan het virus zich makkelijk verspreiden. Daarom kunnen op kinderdagverblijven flinke corona-uitbraken plaatsvinden.
Coronabehandeling baby
Is je baby flink verkouden door het coronavirus, dan kan dat voor hem natuurlijk erg vervelend zijn. Als hij niet goed door zijn neus kan ademen, kan hij bijvoorbeeld moeite krijgen met drinken. Je kunt hem dan een handje helpen door zijn neus vrij te maken met een zoutoplossing. Geeft de thermometer aan dat je baby koorts heeft, dan kun je paracetamol geven om deze te verlichten.
Lees meer: Je baby een paracetamol zetpil geven, hoe doe je dat?
Wanneer naar de huisarts?
Drinkt je (jonge) baby niet goed, neem dan altijd contact op met de huisarts. Of, bij een heel jonge baby, met de verloskundige of kraamhulp. Dit advies geldt ook als je baby koorts heeft of minder alert is. Sowieso geldt: als je het als ouder niet vertrouwt, trek dan aan de bel. De arts overlegt heel laagdrempelig met de kinderarts. Zo wordt besloten of het nodig is om je baby bijvoorbeeld te testen op corona. Ook bepalen ze of en hoe ze je baby zullen behandelen.
Of je baby corona heeft, griep, het rs-virus of een flinke verkoudheid door bijvoorbeeld een adenovirus, is voor een arts niet zo bepalend voor de eventuele behandeling. Inmiddels geeft het coronavirus milde klachten. Artsen behandelen een baby met corona daarom hetzelfde als bij andere verkoudheidsklachten. Het gaat meer om de ernst van de ziekte dan om het virus dat de ziekte veroorzaakt. Vaak is een kleine baby zieker van griep dan van corona. Is je baby snotterig, of drinkt hij niet goed, laat hem of haar dan altijd voor de zekerheid nakijken.
Kan ik mijn baby borstvoeding geven als mijn kind corona heeft?
Als je baby corona heeft, kun je hem gewoon blijven voeden. Het is juist goed om dit te blijven doen. Als jij onlangs corona hebt gehad of gevaccineerd bent, bevat de moedermelk antistoffen tegen corona. Hierdoor zal je kind sneller herstellen.
Kan ik mijn baby borstvoeding geven als ik zelf corona heb?
Als je zelf corona hebt en borstvoeding geeft, ben je misschien bang je kind te besmetten via jouw melk. Maar wees gerust: het coronavirus gaat niet of nauwelijks over in de moedermelk. Je kunt je kind dus niet via borstvoeding besmetten met het coronavirus. Bovendien: als jij corona hebt, of als een ander gezinslid dit heeft, is de kans groot dat je baby ook al besmet is. Juist dan is het heel belangrijk om door te gaan met borstvoeden. Uit veel onderzoeken blijkt dat na een natuurlijke infectie, en vooral ook na vaccinatie, er veel antistoffen in de moedermelk zitten die je baby tegen corona beschermen. Deze antistoffen blijven er maanden in zitten.
Wel is het verstandig om extra hygiënemaatregelen te nemen als je besmet bent en je je baby borstvoeding geeft. Was je handen extra goed. Als je veel hoest, kun je ervoor kiezen om je partner de afgekolfde melk aan je kind te laten geven.
Lees meer: Mag je borstvoeding geven als je ziek bent?
Vaccinatie tegen corona
In Nederland worden baby’s niet gevaccineerd tegen corona. De coronaprik is alleen beschikbaar voor kinderen vanaf vijf jaar die aan een ernstige aandoening lijden. Wel is het aan te raden om tijdens je zwangerschap een coronavaccinatie te nemen. Zo is je baby tijdens de zwangerschap, en ook nog vlak erna, beter beschermd tegen corona. Je kunt hiervoor contact opnemen met de GGD. Op welk moment in de zwangerschap je je vaccinatie neemt, maakt niet uit. Je kunt het bijvoorbeeld tegelijk met je kinkhoestvaccinatie doen. Stel je vaccinatie niet uit tot na de bevalling. Je lichaam heeft een paar weken de tijd nodig om antistoffen aan te maken.
Gaat corona vanzelf over?
Als je baby corona heeft, is dat natuurlijk vervelend. Maar meestal gaat het na een paar dagen vanzelf weer over. Veel baby’s zullen er weinig van merken. Als je baby corona heeft gehad, heeft hij afweerstoffen aangemaakt die hem voor een tijdje beschermen tegen corona. Wel kan de afweer na een poos minder worden en dan kan je baby opnieuw corona krijgen.
Lees meer: Zo werkt het afweersysteem van je kind
Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Dasja Pajkrt, kinderarts in het Amsterdam UMC en hoogleraar kinderinfectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam.