Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 tips die kunnen helpen tegen reflux

Moet jouw baby een paar keer per dag een schone outfit aan omdat hij zich heeft ondergespuugd? Dan zou het goed kunnen dat hij last heeft van reflux. Maar ook baby’s die niet spugen, kunnen last hebben van reflux. Dat is geen pretje voor je kind. Met deze tips kun je reflux bij je baby verminderen.

Advertentie

Reflux bij baby’s

Veel baby’s hebben last van reflux. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug omhoog in de slokdarm. Soms geeft je baby dan ook een mondje melk terug, maar dat hoeft niet. Baby’s kunnen ook last hebben van reflux zonder te spugen. Verborgen reflux, wordt dat ook wel genoemd. Reflux is onschuldig, maar je baby kan er wel last van hebben, zeker als er maagzuur mee naar boven komt. Symptomen die op reflux kunnen wijzen zijn onder andere veel huilen, moeilijk slapen, minder goed eten of drinken en zich overstrekken. Lees hier alles over reflux: wat is het en wanneer is behandeling nodig? 

Tips tegen reflux

Reflux gaat op den duur vanzelf over; meestal zodra je baby goed rechtop kan zitten en meer vast voedsel gaat eten. Maar tot die tijd kan het flink vervelend zijn voor je baby én voor jou. Gelukkig kun je een aantal dingen doen om de refluxklachten te verminderen. Hierbij tips tegen reflux:

1. Kleinere voedingen

Reflux wordt veroorzaakt doordat het klepje tussen de maag en de slokdarm nog niet volledig is ontwikkeld. Bij een volle maag stroomt de maaginhoud dan makkelijk terug. Het kan daarom helpen om je baby minder melk per voeding te geven, zodat zijn maag niet zo vol zit. Geef dus kleinere porties en voed je baby vaker op een dag. Als de maag minder vol zit, stroomt de voeding niet zo snel terug.

2. Houd je baby rechtop

Dat je je baby na de fles een halfuurtje rechtop moet houden, is vast wel bekend. Niet alleen om een boertje te laten, maar ook omdat de voeding dan minder snel terug kan stromen. Heeft je baby veel last van reflux, dan is het verstandig om hem ook ná dat halfuurtje nog rechtop te houden. Bijvoorbeeld door je kind overdag veel te dragen in een draagdoek. Hij zit dan lekker rechtop en kan in die houding ook prima een dutje doen, tegen jou aan. Vind je een draagdoek niet prettig, dan kun je je baby na de voeding in een wipstoel zetten, zodat hij wat langer rechtop zit.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

3. Verschoon je baby op zijn zij

Je kunt je vast voorstellen dat het averechts werkt om bij het verschonen de benen en billen van je baby omhoog te tillen terwijl hij last heeft van reflux. In die houding stroomt de melk geheid terug omhoog. Niet doen dus! Je kunt je baby beter op een andere manier verschonen: door hem op zijn zij te rollen, de luier onder de billen te schuiven, en je baby weer terug te rollen. Vervolgens kun je de luier dichtdoen.

Tip: Hier vind je fijne anti-reflux kussens en matrassen

4. Pas de voeding aan

Als je baby veel spuugt door reflux, kan het helpen om de melk te verdikken door er johannesbroodpitmeel aan toe te voegen. Dit kan zowel bij borstvoeding als kunstvoeding: lees hier hoe je dat doet. Als je baby flesvoeding krijgt, kun je ook speciale kunstvoeding kopen voor baby’s met reflux. Zowel voor johannesbroodpitmeel als voor deze speciale kunstvoeding geldt dat je het beste eerst kunt overleggen met het consultatiebureau, voordat je hierop overstapt. Deze dikkere voedingen kunnen namelijk voor andere klachten zorgen, zoals meer darmkrampjes of verstopping.

5. Probeer een andere fles

Reflux kan verergeren als je baby tijdens het drinken veel lucht binnenkrijgt. Geef je flesvoeding, dan zou je eens een andere fles of flesspeen kunnen proberen. Er zijn allerlei speciale flessen te koop met ingenieuze systemen waardoor je baby zo min mogelijk lucht binnenkrijgt. Denk aan flessen met ventielsystemen en flessen in een S-vorm. Kies daarbij een speen met een klein gaatje, zodat de melk niet te snel naar buiten stroomt. Als je baby de tijd krijgt om rustig te drinken, zal hij minder last hebben van reflux.

Advertentie

Lees ook: Babyfles kopen: welke moet je kiezen?

Meer weten? Kijk op refluxziektebijkinderen.nl

Bronnen: Thuisarts, Refluxziekte bij kinderen