vitamine k

Vitamine K, D en A: wat heeft je baby (extra) nodig en waarom?

Het consultatiebureau hamert erop dat baby’s vanaf twee weken tot hun vierde verjaardag extra vitamine D krijgen. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? En hoe zit dat met vitamine K en A?

Baby’s en kleine kinderen maken een spectaculaire groei door. Tijdens dat groeiproces gebeurt er van alles in hun lichaam. En bij die ontwikkeling zijn vitamines onmisbaar. Wat je kind precies nodig heeft en waarom lees je hier.

Vitamine A voor je baby

Deze vitamine heeft je baby nodig voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen, vooral voor de vorming van de ‘staafjes’ (kijken in het donker). Ook is vitamine A belangrijk voor een goede vorming van de huidcellen.

Het toedienen van extra vitamine A is niet nodig. Het kan zelfs schadelijk zijn. Zowel in moeder- als in poedermelk zit precies voldoende vitamine A voor een gezonde baby. Ooit was er het advies om vitamine A en D samen te geven, maar hier zijn ze van teruggekomen omdat die combinatie kan leiden tot een overdosering van vitamine A en dat kan gevaarlijk zijn voor de lever.

Vitamine D voor je baby

Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het helpt om calcium uit voeding op te nemen en beschermt tegen ziekten. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam kan door zonlicht op de huid deze vitamine zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in onze voeding: vooral in vette vis en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.

Tot  zijn vierde jaar heeft je kind dagelijks extra vitamine D nodig. Jonge kinderen zijn namelijk niet in staat voldoende uit voeding te halen of  op te nemen via de huid.

Hoeveel vitamine D?

Het officiële advies is om je kind tot vier jaar tien microgram vitamine D per dag te geven. Of je nu borst- of flesvoeding geeft, deze hoeveelheid heeft je kind nodig. Op het flesje kun je zien hoeveel druppels tien microgram precies is.

Heeft je kind een donkere of getinte huid, dan kun je na z’n vierde verjaardag het beste gewoon doorgaan met het geven van extra vitamine D. Bij een donkere huid werkt de opname door zonlicht op de huid namelijk minder goed.

Een dag vergeten?

Geen paniek, dat is niet erg. Geef de druppels wanneer je eraan denkt. Het helpt om een vast moment van de dag uit te kiezen om ze te geven. Of zet een herinnering in je telefoon.

Maximale hoeveelheid vitamine D

Baby’s tot een jaar mogen maximaal vijfentwintig microgram per dag krijgen. Voor kinderen van een tot tien jaar is de maximale hoeveelheid vijftig microgram per dag.

Vitamine K voor je baby

Vitamine K is nodig voor een goede stolling van het bloed, om bloedingen uit zichzelf te laten stoppen. Heel belangrijk als je baby een wondje heeft. Vitamine K zit in eten en drinken: groene bladgroenten, fruit, zuivel, brood, eieren en vlees.

Net na de geboorte

Als je net bevallen bent, krijgt je baby vrijwel direct vitamine K toegediend om het risico op ernstige, inwendige bloedingen te verkleinen.

Te weinig vitamine K

Elke baby wordt geboren met te weinig vitamine K. Dat komt omdat die maar in heel kleine concentraties via de placenta bij de baby komt. Ook heeft een baby nog onvoldoende darmbacteriën waardoor hij ze nog niet voldoende zelf kan aanmaken.

Hoeveel vitamine K?

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben de eerste twaalf weken honderdvijftig microgram aan vitamine K-druppels nodig. In borstvoeding zit namelijk maar een heel lage concentratie. Na die twaalf weken maakt je baby er zelf voldoende van aan. Belangrijk: wanneer je borstvoeding combineert met flesvoeding (kunstvoeding) en je kind per dag meer dan vijfhonderd milliliter flesvoeding drinkt, is extra vitamine K niet meer nodig.

Vanaf wanneer?      Hoeveel? Hoelang?
Vitamine D Vanaf dag 8 Elke dag 10 microgram Tot 4 jaar
Vitamine K Vanaf dag 8, als je borstvoeding of minder dan 500 ml kunstvoeding per dag geeft Tot en met 12 weken elke dag 150 microgram Tot en met 12 weken

Een dag vergeten?

Geen paniek, ook bij vitamine K is dat niet erg.        

Vitamine K en flesvoeding

Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd. Als je je kind alleen kunstvoeding geeft, krijgt hij dus voldoende binnen.

Maximale hoeveelheid vitamine K

Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In Nederland is er geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld.

Vitamine D en K: 5 handige tips

  • Als je baby de vitamine D-druppels niet ‘los’ wil innemen, meng ze dan door zijn voeding, bijvoorbeeld zijn fruithapje. Lees hier vanaf wanneer je de eerste hapjes aan je baby mag geven.
  • Kies een vast moment op de dag om de druppels te geven. Als het een routine is, vergeet je ze minder snel.
  • Zorg dat je voldoende buiten bent met je baby (ieder dag vijftien tot dertig minuten, tussen 11.00 en 15.00 uur).
  • Geef je je baby multivitamine? Kijk hoeveel vitamine D en K daarin zit en vul het zo nodig aan tot de aanbevolen dagelijkse doses.
  • Voor wat oudere kinderen: eet regelmatig vitamine D-rijke producten zoals vette vis (bijvoorbeeld: zalm, haring en makreel). Vitamine K zit in veel groene bladgroente (denk aan: spinazie, andijvie en boerenkool).

Vitamine D-druppels op olie- of waterbasis?

Er zijn druppels op olie- en waterbasis (aquosum). Qua effect is er geen verschil. Wel zit er vaak een verschil in prijs en samenstelling. Aquosum is soms goedkoper omdat je die vaak ook van het huismerk hebt. Ook is er suiker toegevoegd aan druppels op waterbasis: die zijn zoet of smaken naar anijs. De olie is neutraal van smaak.

Huis- of A-merk?

Alle druppels moeten voldoen aan strenge wettelijke eisen. Het ene flesje is dus niet per se beter dan het andere. Wel is het huismerk vaak goedkoper en heeft een A-merk daarentegen meestal meer keuze.

Waar verkrijgbaar?

Vitamine D en K zijn verkrijgbaar bij de drogist en de meeste supermarkten. Je kunt ze ook eenvoudig online bestellen. Vitamine D is er in pilletjes en druppels. Qua werking maakt dat niks uit. Op de verpakking staat de juiste dosering.