Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over kraamverband

Na de bevalling verlies je nog een aantal weken bloed. Eerst vang je dit niet op met maandverband, maar met kraamverband. Wat is dit precies, hoe lang gebruik je het en waar moet je op letten?

Advertentie

Wat is kraamverband?

Ruim voor de uitgerekende datum krijg je van je zorgverzekeraar een kraampakket met handige spullen voor de bevalling en kraamtijd, waaronder kraamverband. Na de bevalling heb je gemiddeld nog tot zes weken bloedverlies. De eerste dagen is de hoeveelheid bloed meer dan wanneer je ongesteld bent en daarom heb je geen maandverband, maar kraamverband nodig.

Het verband is extra lang en dik en bevat sterk absorberend materiaal. Aan de onderkant zit een speciale folie, die doorlekken voorkomt. Ook zit er een hechtstrip op, zodat het verband goed blijft zitten. In sommige kraampakketten zitten ook gaasbroekjes. Dit is een elastisch broekje dat je over je kraamverband kunt dragen, zodat het verband goed op zijn plaats blijft. De stof is ventilerend en heeft een wafelstructuur die zacht aanvoelt.

Vergoedt jouw zorgverzekering het kraampakket niet? Dan kun je dit pakket zelf bij babyspeciaalzaken, de apotheek of online kopen. Verwar het kraampakket niet met de Zwanger- en Babybox. Dit zijn dozen met leuke cadeautjes voor (aanstaande) moeders en baby’s.

Meer weten? Zolang duurt ontzwangeren echt.

Advertentie

Vloeien na de bevalling

Meteen na de bevalling verlies je bloed uit de plek waar de placenta aan de baarmoederwand vastzat. Na de geboorte van je baby laat de placenta los en komt naar buiten, waarna er op de plek waar hij zat een wond zit. Doordat de baarmoeder erg goed doorbloed is, bloedt deze wond meer dan op andere plekken van je lichaam. Met het krimpen van de baarmoeder trekken de bloedvaatjes dicht, waardoor het bloedverlies afneemt.

Toch blijf je de dagen na de bevalling bloed verliezen alsof je heel erg ongesteld bent. Net als bij de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is bloederig weefsel in helderrood bloed. Er kunnen ook vrij grote stolsels in zitten, soms zo groot als een tennisbal. Vooral als je een tijdje hebt gelegen, kun je daarna zo’n stolsel verliezen. Dit is normaal. Als je het niet vertrouwt omdat je erg veel bloed en/of meerdere grote stolsels achter elkaar verliest, neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.

Na verloop van tijd wordt het bloed donkerder (roodbruin) van kleur en steeds minder. Na zes weken is het in principe over.

Tip: om je je lichaam te ondersteunen (lees: uitgerekte bekkenbodemspieren) kun je een sluitlaken of een sluitband gebruiken. Lees hier wanneer en hoe je die gebruikt.

Advertentie

Wat kun je van kraamverband verwachten?

Een kraamverband is een stuk groter en dikker dan een normaal maandverband. Net als een maandverband voel je het zitten, maar het is niet de bedoeling dat je er last van hebt. Je huid moet zoveel mogelijk kunnen ademen. Het is dus niet goed als het broeierig wordt of als het in de buurt van het verband pijn doet, omdat je hechtingen hebt. Controleer voor de zekerheid of het verband geen plastic beschermzijde heeft, voordat je het draagt. Verschoon na elke keer plassen het kraamverband om infecties te voorkomen.

Belangrijk: begin niet te vroeg met sporten of buikspieroefeningen. Dat heeft te maken met je diastase. Lees er hier meer over.

Hoe lang gebruik je kraamverband?

De eerste dagen na de bevalling gebruik je kraamverband, omdat je dan nog veel bloed verliest. Na een paar dagen wordt dat meestal minder en kun je normaal maandverband gaan gebruiken. Kies wel voor zacht maandverband, zodat je geen irritaties krijgt, zeker als je hechtingen hebt. Verwissel na elke keer plassen het kraam- of maandverband en gebruik in de eerste zes tot acht weken geen tampons. Zolang de placentawond in je baarmoeder nog niet helemaal is genezen en je bloed verliest, kunnen tampons risico op een infectie geven. Ook kunnen ze eventuele hechtingen irriteren.

Als de kraamverzorgende weg is, kun je weer wat meer bloed verliezen. Dat komt omdat je dan zelf meer in beweging bent om voor je baby en jezelf te zorgen en huishoudelijke klusjes te doen. Vertrouw je het niet, bel dan gerust je verloskundige of de huisarts. Gemiddeld duurt het vijf tot zes weken voordat het vloeien na de bevalling helemaal over is.

Gebruik je kraamverband na een keizersnede?

Ook bij een bevalling met een keizersnede ga je vloeien zoals bij een vaginale bevalling. De placenta is immers ook verwijderd en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Geef de pakken met kraamverband dus niet weg als je een geplande keizersnede krijgt, want je hebt ze ook dan nodig.

Lees meer: Herstellen na een keizersnede, alles wat je moet weten.

Wat mag je niet doen zolang je vloeit?

Als je vloeit, heb je meer kans op een infectie. Je mag dan ook niet in bad of tampons gebruiken. Ook met seks (penetratie) moet je wachten tot het vloeien is gestopt. Verder kun je vanwege de genezende wond in je baarmoeder beter niet te snel gaan sporten. Eet gezond en probeer genoeg rust te pakken, zodat je het herstel van je lichaam ondersteunt. Wanneer je lijf het weer toelaat, kun je voorzichtig beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren.

Tip: lees hier wat je kunt van verwachten van de eerste 24 uur.

Bronnen: Amsterdam UMCPuur Verloskunde

Redactioneel – Offer – Kraamtijd en ontzwangeren

Zorg dat je goed voorbereid bent

Kraampakket
Shop nu