Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 21 weken oud | Groeikalender

Je baby is nu 21 weken oud en wordt steeds beweeglijker en sterker. Tijd dus om je huis babyproof te maken. Slaapt je kind slecht, dan is het goed om eens naar de oorzaak te kijken. Soms is de oplossing voor slaapproblemen bij je baby simpeler dan je denkt.

Advertentie

Ontwikkeling baby 21 weken 

Is het jouw baby al een keer gelukt om uit zichzelf om te rollen? Vanaf een maand of vijf beginnen kinderen hun voeten te ontdekken en rollen ze soms per ongeluk naar hun zij. Iets waar ze hard voor getraind hebben. Is je baby heel vlot, dan kan het zomaar zijn dat hij al uit zichzelf doorrolt naar zijn buik. Terugrollen van buikligging naar rugligging is de volgende stap en een stuk lastiger. De meeste baby’s hebben dit pas echt goed onder de knie als ze een maand of zes zijn.

Meer weten? Zo stimuleer je omrollen bij je baby

Zitten

Met ondersteuning van jou of een kussen kan je baby misschien al even zitten. In het begin kan je baby zijn balans nog niet goed houden, dus houd hem goed vast of leg hem tussen allemaal kussens, zodat hij zich niet bezeert als hij omvalt. Hoe veilig je je kind ook hebt neergezet, blijf er altijd bij als je kind nog niet goed zelfstandig kan zitten. Zo voorkom je dat hij bijvoorbeeld met zijn gezicht in de kussens komt te liggen of verkeerd terechtkomt.

Doe dit verder niet te vaak: het is belangrijk dat hij zelfstandig leert hoe hij kan gaan zitten. Dit kan je kind waarschijnlijk als hij zes tot negen maanden oud is. Pas dan is hij ook sterk genoeg om lang te kunnen zitten of om bijvoorbeeld in een fietsstoeltje te zitten. Daarvóór kun je hem beter niet in een fietsstoeltje vervoeren, omdat de rug- en nekspieren nog niet zo ontwikkeld zijn dat ze tegen het gehobbel kunnen.

Advertentie

Handig! Tips om het zitten te stimuleren bij je baby

Pasteltinten

De eerste maanden kon je baby alleen felle kleuren en scherpe contrasten goed zien. Nu lukt het hem ook steeds beter om zachte kleuren te onderscheiden, zoals pasteltinten. Komt al dat speelgoed in lieve kleurtjes eindelijk van pas.

Lees ook: Zo verloopt de ontwikkeling van het zicht van je baby

Slaapproblemen

Dat je baby nog niet doorslaapt, is op deze leeftijd volkomen normaal. Laat je dus vooral niet gek maken door succesverhalen van andere ouders, het ene kind slaapt nou eenmaal beter dan het andere. Een enkeling slaapt overdag en ’s nachts keurig volgens schema, maar veel baby’s zijn nog echte nachtbrakers en anderen slapen overdag slecht. De oorzaak kan van alles zijn. Breekt het slaapgebrek je baby en/of jou op, dan is het verstandig om te onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Kijk hier wat de meest voorkomende slaapproblemen zijn (met oplossingen).

Meer lezen: Dit zijn handige slaapschema’s voor je baby’s eerste jaar

Advertentie

Jouw leven met je baby: week 21

Belastingaangifte

Met de komst van een baby veranderen er een hoop dingen. Ook dingen waar je misschien niet meteen aan denkt, zoals de belastingaangifte. Krijgt je baby bijvoorbeeld een leuke geboortegift van je ouders op zijn spaarrekening gestort? Dan moet je er rekening mee houden dat het spaargeld van je kind, tot hij achttien jaar is, onder het vermogen van jou en je partner valt. Zijn spaarrekening is dus ook belast in box 3, net als de rest van jullie vermogen.

Extra toeslagen voor ouders

Ook goed om te weten is dat je als ouders recht hebt op allerlei extra toeslagen. Van de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget heb je misschien al weleens gehoord. Maar wist je dat werkende ouders met kinderen tot twaalf jaar ook recht hebben op een inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK)? De IACK is bedoeld om het voor ouders aantrekkelijker te maken om betaald werk te doen. Je kunt alle toeslagen berekenen op de website van de Belastingdienst. Let op: dit moet je extra regelen als alleenstaande ouder.

Extra tip rondom je baby van 21 weken oud

Kindveilig huis

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer je moet nadenken over een babyproof huis. Zodra je baby kan omrollen, moet je extra goed uitkijken. En helemaal als hij kan tijgeren of zelfs al kruipen. Neem dus op tijd je huis onder de loep: hoe babyproof zijn alle ruimtes?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en ontdekken alles met hun mond en handen. Ook televisiekabels, stopcontacten, glazen potjes en huiskamerplanten. Ga daarom eens bij je kind op de grond liggen en bekijk de omgeving door zijn ogen. Wat kom je allemaal tegen? Van woonkamer tot badkamer en vergeet ook de tuin niet.

8 tips voor een kindveilig huis:

  • Plaats traphekjes en leer jezelf aan deze altijd te sluiten
  • Zorg voor kindveilige stopcontacten
  • Plaats deurstoppers om vingers tussen deuren te voorkomen
  • Let op voorwerpen die je kind van kasten of tafels kan trekken
  • Zet kasten vast aan de muur zodat je kind deze niet kan omtrekken
  • Berg schoonmaakmiddelen op en/of plaats een kinderslot op het gootsteenkastje
  • Check (kamer)planten en bloemen op giftigheid
  • Laat geen (kleine) spullen rondslingeren waarin je kind kan stikken 

Meer tips? Zo voorkom je onnodige ongelukken in huis

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Belastingdienst

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.