Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby 8 weken oud | Groeikalender

Je baby is alweer 8 weken oud en wat wordt hij al groot! Hij zoekt steeds meer contact en lacht nu echt naar jou en naar andere vertrouwde gezichten. Maar er wordt niet alleen maar gelachen: het tweede sprongetje komt eraan en misschien krijgt hij ook wel zijn eerste vaccinatie.

Advertentie

Ontwikkeling baby 8 weken 

Je baby kan zijn hoofd steeds beter in balans houden. Liggend op zijn buik kan hij zijn hoofd in een hoek van 45 graden optillen, misschien zelfs al verder. Hij zit nu met ondersteuning graag rechtop en maakt dan bewegingen met zijn hoofd en nek. Als je tegen je baby praat, draait hij zijn gezicht in de richting van jouw stem. Ook vindt hij alles wat beweegt interessant om te volgen. Zolang het op maximaal dertig centimeter afstand is tenminste, want verder kan hij nog niet goed kijken.

Kijkt je kind je recht aan, dan zoekt hij contact. Misschien lacht hij zelfs regelmatig naar je, want je baby herkent steeds meer vertrouwde gezichten. Een keer knipperen met zijn ogen betekent herkenning, strak naar een voorwerp kijken is een uitnodiging om mee te kijken. Slaat je baby zijn ogen neer en draait hij zijn hoofd weg, dan is dit een teken dat het even genoeg is geweest en hij toe is aan rust.

Lees ook: Dit zegt je kind met zijn lichaamstaal

Tweede sprong

De eerste sprong is pas net achter de rug en nu staat sprong twee alweer voor de deur. Deze kan een paar dagen, maar ook een week duren. In deze periode kan je baby hangerig en eenkennig zijn en wil hij vaker drinken. Tijdens deze sprong in zijn ontwikkeling ontdekt je baby dat de wereld om hem heen niet één grote brij is. Hij begint vaste ‘patronen’ te onderscheiden. Zijn zicht is verbeterd, waardoor hij kleuren en details beter kan zien en hij ontdekt zijn handen. Ook verdwijnen veel van zijn aangeboren reflexen en wordt hij zich bewust van alle bewegingen die hij kan maken met zijn lichaam. Al beweegt hij nu nog een beetje houterig.

Meer weten? Dit zijn alle mentale sprongen van je baby in het eerste jaar

Advertentie

Jouw leven met je baby: week 8

Geen nachtvoeding meer nodig

Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het vanaf nu niet meer nodig om hem ’s nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat. Zo heb je de meeste kans dat hij in elk geval een uur of zes achter elkaar slaapt. En jij dus ook! De volgende voeding geef je dan ’s ochtends vroeg als je baby wakker wordt. Geef deze voedingen steeds op hetzelfde tijdstip. Je kunt er dan na een tijdje voor kiezen om deze tijden steeds een beetje op te schuiven, zodat je baby een ritme krijgt dat het beste voor hem en voor jou werkt.

Geef je borstvoeding, dan kan het zijn dat het langer duurt voor je baby ’s nachts zes uur of langer aan een stuk slaapt. Moedermelk is lichter verteerbaar dan kunstvoeding. Een baby die borstvoeding krijgt, slaapt daardoor `s nachts minder lang dan een baby die flesvoeding krijgt. Slaapt je baby na twee maanden op borstvoeding ’s nachts al uren achter elkaar en groeit hij goed? Lekker laten slapen.

Lees ook: Wanneer maak je je baby wakker voor een voeding?

Mama-meditatie

Ben jij al gewend aan je nieuwe rol als ouder? Een baby brengt naast geluk en liefde ook onrust en drukte met zich mee. Zeker tijdens een sprongetje kan je geduld flink op de proef worden gesteld. Heb je soms het gevoel dat het je allemaal even te veel wordt? Gun jezelf dan een mediteermoment als je kind zijn middagslaapje doet of mediteer terwijl je achter de kinderwagen loopt. Bij mediteren richt je je aandacht volledig op één ding, zoals je ademhaling of een bepaalde zin die je steeds opzegt. Denk je dat mediteren niks voor jou is, maar heb je wel behoefte aan rust? Geef het een kans. Iedereen kan het leren. Hier vind je oefeningen voor een mama-meditatie.

Ook goed om te weten over je baby van 8 weken oud

Eerste inentingen

Rond deze tijd ga je met je baby voor de tweede keer naar het consultatiebureau. Eerder kregen baby’s tijdens dit bezoek altijd hun eerste inenting. Nu geldt dit alleen voor baby’s van wie de moeder niet is gevaccineerd tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap en in bijzondere situaties. Krijg je het advies om je baby nu al te laten vaccineren, dan krijgt hij een DKTP-Hib-HepB-vaccinatie: een combinatievaccin dat beschermt tegen de ziektes difterie, kinkhoest, tetanus en polio, ziekte veroorzaakt door de Hib-bacterie (Haemophilus influenzae type b) en het hepatitis-B-virus. Na het vaccineren kan je kind wat hangerig en huilerig zijn en koorts krijgen. Verder kan hij tijdelijk wat slechter drinken en meer of juist minder slapen dan gewoonlijk.

Advertentie

Heb je de kinkhoestvaccinatie tijdens je zwangerschap gehad, dan krijgt je kind pas met drie maanden zijn eerste inentingen. Je hoeft je baby niet per se volgens het vaccinatieschema te laten inenten, maar het wordt wel aangeraden. Zo is je kind het beste beschermd tegen verschillende infectieziekten die ernstige gevolgen kunnen hebben voor je kind, maar ook voor (zwangere) mensen in zijn omgeving.

Meer lezen over bijwerkingen vaccinaties: dit kun je per prik verwachten

Zwemmen met je baby

Na het krijgen van de eerste vaccinatie mag je met je baby zwemmen. Al adviseren veel consultatiebureaus om te wachten tot hij drie maanden is. Jonge baby’s raken namelijk nogal snel onderkoeld. Bij koorts, open wondjes, ontstekingen, hoesten of vlak na een vaccinatie wordt babyzwemmen sowieso afgeraden. Ga je voor het eerst zwemmen met je baby, dan is vijftien tot twintig minuten lang genoeg. Je baby kan zijn temperatuur nog niet zo goed reguleren en is snel moe van alle prikkels en indrukken. Toch zal je baby waarschijnlijk genieten van een kwartiertje dobberen in het water. Ook stimuleert het de fysieke en psychische ontwikkeling en versterkt het de band tussen ouder en kind.

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.