
Zicht baby: wat ziet mijn baby?
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is… heel weinig! Het gezichtsvermogen van een pasgeborene wordt vaak overschat. Hoeveel kan je baby van maand tot maand zien? Lees hier alles over het zicht van een baby.
Ontwikkeling ogen in de baarmoeder
Tijdens de zwangerschap worden de ogen en het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het zien ontwikkeld. Rond de 25ste zwangerschapsweek opent je kind voor het eerst zijn ogen. Veel valt er niet te bewonderen in de baarmoeder, maar ga je met je blote toeter in de zon liggen, dan zal je baby een lichte gloed zien. Verder zien foetussen en zuigelingen nog heel weinig. Zou je bij een pasgeboren baby een oogmeting doen met een Snellen-kaart die opticiens gebruiken, dan zou hij alleen de grootste letter in de bovenste rij kunnen zien.
Dit ziet je pasgeboren baby
Een pasgeboren baby ziet nog bijna niets. Kleuren kan je kersverse baby amper onderscheiden en ook details ziet hij niet. Dat is ook nog niet nodig, hij is tevreden als hij tijdens het voeden jouw gezicht kan zien. Kleuren gaan baby’s pas zien na drie maanden, als de kegeltjes zijn gerijpt. Eerst zijn dat de kleuren rood en groen en later komen daar blauw en geel bij. De staafjes die belangrijk zijn bij het zien van donker, zijn pas tegen de zesde maand volledig ontwikkeld. Tot die tijd kunnen kinderen heel moeilijk grijstinten onderscheiden. Baby’s houden van contrasterende kleuren, zoals zwart en wit. Hoe groter het contrast, hoe beter ze het zien.
Tip! Zie jij je baby wel graag in kleurrijke prints? Schattige boxpakjes vind je hier
Zicht baby 1 maand: scherpe contrasten
Een baby die een maand oud is, herkent mama nog steeds aan haar geur, stem en warmte. Hoe je er precies uitziet, blijft gissen. Op deze leeftijd kijkt hij nog niet naar je ogen: je haargrens is een stuk interessanter, want die kent het scherpste contrast. Contouren begint hij langzaam maar zeker te zien en ook de eerste beginselen van kleur vallen hem nu op. De kleuren rood en groen zijn eerder te zien dan blauw en geel. Blauw blijft lange tijd ‘zwartachtig’; pas na een half jaar herkent je kind die zeeblauwe muur waar je zo je best op hebt gedaan.
Zicht baby 2 maanden: steeds meer details
Oefening baart kunst. Het deel van de hersenen dat zorgt dat je leert zien, heeft hard gewerkt. Het gezichtsvermogen van je baby is door het vele ‘oefenen’ nu beduidend beter dan toen hij werd geboren. Hij ziet steeds meer details. Tussen de twee en drie maanden lacht een baby vaak voor het eerst naar vertrouwde gezichten. Een mijlpaal: hij herkent je! Je haargrens is nu niet meer zo boeiend, hij zal steeds vaker je ogen opzoeken. Tot hij zes of zeven maanden oud is, ziet je baby het beste op armlengte. Z’n eigen armlengte, welteverstaan. Jouw gezicht, borst en zijn eigen handjes zijn daarom interessante kijkobjecten.
Lees ook: Wanneer leert een baby gezichten herkennen?
Zicht baby 3 maanden: hoeken en kleuren
De fixatiereflex moet nu functioneren. Dat houdt in dat een kind op deze leeftijd met beide ogen gecoördineerd naar één punt moet kunnen kijken. Hij kan symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien en kleuren onderscheiden lukt ook al aardig.
Zicht baby 4 maanden: de diepte in
Als je kind vier maanden is, gaat hij diepte zien. Daarvoor moet informatie van het linkeroog in de hersenschors gaan ‘praten’ met informatie van het rechteroog, om zo tot een driedimensionaal beeld komen. Een ontwikkeling die samengaat met het grijpen naar voorwerpen. Heeft hij deze ontwikkelingssprong onder de knie, dan ziet je kind al behoorlijk goed.
Zicht baby 5-6 maanden: bewegende objecten volgen
Nu je kind diepte kan zien, kan hij ook sneller bewegende objecten volgen. Ook zal zijn oog-handcoördinatie verbeteren. Je kind kan nu van alles oppakken en in zijn mond stoppen, let dus goed op wat er binnen zijn bereik ligt. Vanaf 6 maanden is je kind oud genoeg voor een oogtest, dus vraag bij het consultatiebureau om een controle als je bezorgd bent over de ontwikkeling van het zicht van je kind.
Zicht baby 7 maanden: zo ontwikkelt het gezichtsvermogen zich verder
Na een halfjaar gaat de visuele ontwikkeling langzaam maar zeker door. Je baby kan nu mensen en dingen herkennen die zich aan de andere kant van de kamer bevinden. Met een jaar is zijn zicht bijna even goed als dat van jou, al mist je dreumes nog wel wat visuele finesses. Inschatten hoe hard een auto komt aanrijden, bijvoorbeeld, vinden zelfs basisschoolkinderen nog moeilijk. Deze ontwikkeling duurt totdat een kind zeven is. Tot die tijd is het visuele systeem in de hersenen nog vervormbaar en kan er dus nog van alles fout gaan. Zo kan hij een lui oog krijgen. Voordeel is dat dat nog te corrigeren is.
Tips voor ouders:
- Leg speelgoed dat je baby makkelijk vast kan houden binnen handbereik, zodat hij het vinden en het vastpakken van objecten kan oefenen.
- Vanaf 7 maanden kunnen sommige baby’s al gezichtsuitdrukkingen kopiëren, dus blaas je wangen op, trek een gek gezicht en kijk of je baby meedoet!
Naar de oogarts
Als het zicht van je kind zich niet goed ontwikkelt, kun je het best zo snel mogelijk een doorverwijzing naar de oogarts vragen bij je dokter. Hoe eerder je aan de bel trekt, des te sneller het eventuele probleem kan worden verholpen.
Wanneer schakel je de oogarts in?
- als je baby trillende ogen heeft of als zijn ogen voortdurend ‘heen en weer schieten’.
- als je kind constant scheel kijkt (af en toe scheel kijken mag tot de leeftijd van drie maanden best).
- als de pupil in de ogen van je baby niet pikzwart is, maar witte stipjes heeft of helemaal wit is.
- als de pupillen van je baby niet rood oplichten op foto’s die je met flits hebt gemaakt.
- als de pupillen niet mooi rond zijn, maar een andere vorm hebben.
Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin
Babyboekjes:
Wil je wel eens kijken door de ogen van je kind? Probeer dan eens deze handige tool van Vision Direct uit.