Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Harvey Karp methode, eerste hulp bij een huilbaby

Een huilbaby binnen één minuut kalmeren? Dat klinkt als een wonder. Toch is het mogelijk volgens Harvey Karp. Lees hier hoe je je kind kunt troosten volgens de zogenaamde Harvey Karp methode.

Advertentie

Wanneer spreek je van een ‘huilbaby’?

Officieel wordt gesproken van een huilbaby als een baby meer dan drie uur per dag huilt en dat minimaal drie dagen per week en langer dan drie weken achter elkaar. Maar of je baby nu wel of niet officieel een huilbaby is, als hij het op een brullen zet wil je hem het liefst troosten en helpen om weer rustig te worden. De Harvey Karp methode kan je daarbij helpen.

Als je baby extreem veel huilt, is het wel belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan, zodat kan worden onderzocht of er een medische oorzaak is. Dit kan van alles zijn, variërend van stress en allergieën tot refluxziekte of blokkades in de wervelkolom. Maar in veel gevallen wordt er geen medische reden gevonden. Lees hier meer over mogelijke oorzaken van ontroostbaar huilgedrag bij baby’s.

TIP: meer lezen over de Harvey Karp-methode? Dat kan met behulp van deze boeken.

De methode van Harvey Karp

Als er geen medische oorzaak wordt gevonden, is er dan helemaal niets aan te doen? Moet je dan – misschien wel wekenlang – wachten tot het vele huilen vanzelf overgaat? De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp vindt van niet. Hij ontwikkelde een methode om huilbaby’s – en baby’s die veel huilen – te troosten en ze weer stil te krijgen: de Harvey Karp methode. Deze methode wordt ook wel de 5S-methode genoemd, of de Happiest Baby-methode.

Advertentie

Bij deze methode wordt in vijf stappen zo goed mogelijk nagebootst wat een baby ervaart in de baarmoeder. Je kunt deze stappen in de eerste drie maanden na de geboorte toepassen. Volgens Karp is een baby bij de geboorte eigenlijk nog niet klaar voor de buitenwereld: hij ervaart de eerste drie maanden buiten de baarmoeder als het vierde kwartaal van de zwangerschap. De hersenen en het zenuwstelsel moeten nog rijpen en een baby leeft dan nog voornamelijk vanuit reflexen.

Zo heeft hij de zuigreflex nodig om te kunnen overleven: daarmee krijgt hij voedsel binnen. Ook is er de Moro-reflex: als een baby het gevoel heeft dat hij valt, schrikt hij en schieten zijn handjes omhoog. Dat kan gebeuren als je snel gaat zitten met je baby in je armen of als je hem op zijn rug legt. Misschien herken je het wel: dat gevoel dat je wel eens hebt vlak voor je in slaap valt. Baby’s die er gevoelig voor zijn, schrikken heel vaak en gaan daardoor steeds huilen.

Baby’s zijn de eerste maanden ook nog niet in staat om zichzelf te troosten of te kalmeren. Maar volgens Karp hebben baby’s wel een troostreflex. Veel baby’s worden automatisch rustig als ze door hun ouders getroost worden, door te knuffelen, wiegen, zingen of sussende geluiden te maken. Bij baby’s die moeilijker te kalmeren zijn, of die veel ontroostbaar huilen, kun je de troostreflex volgens Karp stimuleren met zijn vijfstappenmethode.

Lees ook: Dit zijn de eerste reflexen van je baby

5S-methode

In de eerste drie maanden heeft een baby voornamelijk geborgenheid nodig. Door in vijf stappen de baarmoeder na te bootsen en deze stappen tegelijkertijd toe te passen, creëer je een geborgen en veilige omgeving voor je baby. Dat kan precies zijn wat jouw onrustige baby nodig heeft.

Advertentie

Het vijfstappenplan oftewel de 5S-methode van Karp bestaat uit:

  • Swaddling (inbakeren)
  • Side/Stomac position (in zijligging of buikligging vasthouden)
  • Shushing sounds (sussende geluiden)
  • Swinging (wiegen)
  • Sucking (zuigen)

Oftewel: het nabootsen van het omsloten, geborgen gevoel van de baarmoeder, de foetushouding, de bewegingen van de moeder, de baarmoedergeluiden en je baby voorzien in zijn zuigbehoefte. Lees hieronder hoe je dat aanpakt. Je voert de vijf stappen tegelijkertijd uit.

Stap 1: baker de baby in, voor een geborgen gevoel.

Het inbakeren zorgt voor rust en een veilig gevoel. Het geeft je baby het gevoel dat hij omsloten is, zoals hij gewend was in de baarmoeder. Door het inbakeren kan je baby ook niet meer met zijn armen en benen maaien, waarmee hij zichzelf aan het schrikken maakt. Als je niet weet hoe het precies moet, vraag dan op het consultatiebureau of ze je willen leren hoe je veilig kunt inbakeren. In het begin kan het best lastig zijn, vooral als je huilende baby het eerst niet ziet zitten. Baker je baby alleen in als hij gaat slapen. Als hij wakker is, moet hij de mogelijkheid hebben om zijn motoriek te oefenen en te leren bewegen, ontdekken en grijpen.

Stap 2: leg je baby op de zij op je arm, met zijn hoofdje in je hand

Door je baby op je arm te leggen in zijligging of buikligging, voorkom je de schrikreflex. Die krijgt hij namelijk vooral als hij op zijn rug ligt. Terwijl je baby op je arm ligt, schommelt hij lekker met je mee, net als de aflopen maanden in je buik.

Stap 3: zeg luid ‘ssshh’, dicht bij het oor van je baby

Meestal voel je al snel dat je baby zich ontspant in je armen bij dit geruststellende geluid. Het ssshh-geluid mag best luid zijn, harder dan het huilen van de baby. Voor veel ouders voelt het in het begin vreemd om zo luid ‘ssshh’ te zeggen tegen hun baby. Maar je bootst daarmee het geluid na dat hij in de baarmoeder hoorde. Tijdens de zwangerschap is er een enorme bloedtoevoer naar de baarmoeder en het ssshh-geluid lijkt op het ruisen van je bloed. Dat geluid klinkt best hard in de baarmoeder. Je kunt het vergelijken met het geluid van een stofzuiger of haarföhn. Daarom worden baby’s in de eerste maanden vaak ook rustig van het geluid van de stofzuiger.

Stap 4: wieg het hoofd zachtjes heen en weer in je hand

Door het hoofd van je baby zachtjes heen en weer te wiegen, doe je eigenlijk hetzelfde als bij stap 2: je kind laten meedeinen met jouw bewegingen. Doordat je het hoofd goed ondersteunt, heeft je kind niet het idee dat hij een ‘vrije val’ maakt, waardoor hij dus niet schrikt.

Stap 5: als de baby nog niet rustig is, geef je een speen

Ten slotte voorzie je je baby in zijn zuigreflex door hem iets te geven om op te zuigen. Dat kan een speen zijn of je vinger. Maar wat nu als een baby een speen steeds uitspuugt? Daar is een simpel trucje voor. Het geheim is dat je de speen niet duwt, maar er juist een beetje aan trekt. Door de zuigreflex gaat een baby er vanzelf naar happen en op zuigen. De speen kun je na drie maanden weer afbouwen. Dan is de grootste zuigbehoefte van een baby voorbij en is de troostende werking van het zuigen niet meer nodig.

Vraag hulp

Als je het lastig vindt om de Harvey Karp-methode uit te voeren, kun je er hulp bij vragen. Op het consultatiebureau kennen ze de methode en kunnen ze je laten zien hoe je veilig inbakert en je baby veilig vasthoudt op je arm. Er zijn ook verschillende coaches die met de methode werken.

Sowieso is het verstandig om op tijd aan de bel te trekken als je baby vaak ontroostbaar huilt. Het kan ontzettend zwaar zijn voor jou en je partner. Daarnaast kan er meer aan de hand zijn bij je baby en is het belangrijk om te onderzoeken of er een medische oorzaak is voor het huilen. Bespreek het huilgedrag op het consultatiebureau of ga langs de huisarts. Soms wordt aangeraden om je baby even in het ziekenhuis op te nemen, om je baby (en jullie) tot rust te laten komen en aan een vast ritme te werken. In verschillende ziekenhuizen, zoals het Tergooi ziekenhuis en het St. Antonius Ziekenhuis, wordt de Harvey Karp-methode daarbij gebruikt.

Lees ook: Je baby laten huilen of meteen troosten, dit is volgens experts de beste methode.

Bronnen: Happiest Baby, Tergooi ziekenhuis

De methode van Harvey Karp

Door in vijf stappen de baarmoeder na te bootsen en deze stappen tegelijkertijd toe te passen, creëer je een geborgen en veilige omgeving voor je baby. Dat kan precies zijn wat hij nodig heeft. Het vijfstappen plan van de Karp-methode bestaat uit: Swaddling, Side/Stomac position, Swinging, Sushing sounds en Sucking. Oftewel: nabootsen baarmoeder, foetushouding, bewegingen moeder, baarmoedergeluiden en zuigbehoefte.

Stap 1: baker de baby in, voor een veilig geborgen gevoel.

Het inbakeren zorgt voor rust. Je baby kan nu niet meer in het wilde weg zwaaien met z’n armen en benen. Als je niet weet hoe het moet, vraag dan op het consultatiebureau of ze je veilig kunnen leren inbakeren. In het begin kan het nog best moeilijk zijn, want een huilende baby werkt niet echt (echt niet!) mee. Je mag je baby alleen inbakeren als-ie gaat slapen. Als hij wakker is, moet hij de mogelijkheid hebben om zijn motoriek te oefenen en te leren bewegen, ontdekken en grijpen.

huilbaby

Stap 2: leg je baby op de zij op je arm, met het hoofdje in je hand

Het kind schommelt lekker met je mee, net als de aflopen maanden in je buik. In deze fase heeft een voornamelijk geborgenheid nodig. Het ziet nog niet veel, maar hoort wel van alles. Bij mama is hij veilig. In Afrika wordt een kind de eerste maanden tegen de moeder aan gedragen. Dat is misschien één van de redenen waarom ze er nog nooit hebben gehoord van de term ‘huilbaby’, laat staan van Harvey Karp.

Stap 3: zeg luid ‘ssshh’, vlak bij het oor van je baby

Meestal voel je dat je baby zich ontspant in je armen bij dit geruststellende geluid. Voor veel ouders voelt dat harde ‘ssshh’ in het begin vreemd. Meestal maak je dat geluid geïrriteerd in de bioscoop tegen luidruchtige bezoekers. Maar het enige wat je nu doet, is het nabootsen van de geluiden in de baarmoeder. Tijdens de zwangerschap is er een enorme bloedtoevoer naar de baarmoeder en het ‘ssshh’ lijkt op het ruisen van je bloed. Om diezelfde reden worden baby’s in de eerste maanden vaak rustig van het geluid van de stofzuiger.

Stap 4: wieg het hoofd zachtjes heen en weer in je hand

Door ook het hoofd van je baby zachtjes heen en weer te wiegen, doe je eigenlijk hetzelfde als bij stap 2: je kind laten meedeinen met jouw bewegingen. Doordat je het hoofd goed ondersteunt, heeft je kind niet het idee dat-ie een ‘vrije val’ maakt en schrikt. Lekker veilig.

Stap 5: als de baby dan nog niet rustig is, geef je een speen

Maar wat nu als een baby de speen steeds uitspuugt? Daar is een simpel trucje voor. Het geheim is dat je de speen niet duwt, maar er juist een beetje aan trekt. Door de zuigreflex gaat een baby er vanzelf naar happen en op zuigen. De speen kun je na drie maanden weer afbouwen. Dan is de grootste zuigbehoefte van een baby voorbij en is de troostende werking van het zuigen niet meer nodig.

Harvey Karp methode

Bron: Kind & zorg 

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier