Harvey Karp methode

Harvey Karp methode, eerste hulp bij een huilbaby

Een huilbaby binnen één minuut stil krijgen? Dat klinkt als een wonder. Toch is het mogelijk, met de methode van Harvey Karp. En het mooie is: iedereen kan het!

Wanneer spreek je van een ‘huilbaby’?

Officieel wordt gesproken van een huilbaby als de baby vaker dan drie keer per week, langer dan drie uur per dag, meer dan drie weken achter elkaar huilt. Maar of je baby nu wel of niet officieel een huilbaby is, op het moment dat-ie het (wéér) op een brullen zet, telt maar één ding: hoe krijg je ’m weer rustig? Want niets is zo frustrerend en zielig als een ontroostbare baby.

Advertentie

Het is belangrijk om met een extreem veel huilende baby eerst naar de huisarts te gaan, zodat kan worden onderzocht of er een onderliggende medische oorzaak is. Dit kan variëren van stress en allergieën tot blokkades van de wervels. In de meeste gevallen zal blijken dat er niks medisch gevonden kan worden.

Baarmoeder nabootsen

Valt er dan helemaal niets aan te doen? Moeten we dan maar wachten tot het huilen ‘vanzelf’ over gaat? De Amerikaanse kinderarts Harvey Karp vindt van niet. Hij ontwikkelde een methode om huilbaby’s – en baby’s die veel huilen – te troosten en ze weer stil te krijgen. Bij deze methode wordt de baarmoeder zo veel mogelijk nagebootst, vandaar dat het stappenplan alleen in de eerste drie maanden kan worden toegepast.

Reflexen zitten in de weg

Volgens Karp is een baby bij de geboorte nog niet klaar voor de buitenwereld. Hij ervaart de eerste drie maanden als het vierde kwartaal van de zwangerschap. De hersenen en het zenuwstelsel moeten nog rijpen. Een kind leeft dan nog voornamelijk vanuit reflexen. De zuigreflex is bijvoorbeeld nodig om te kunnen overleven, om voedsel binnen te krijgen.

Daarnaast is er nog de Moro-reflex. Als een baby het gevoel heeft dat hij valt, schieten z’n handjes omhoog: hij schrikt. Dat kan gebeuren als je snel gaat zitten met je baby in je armen, of als je ’m op z’n rug legt. Misschien herken je het wel: dat gevoel dat je wel eens hebt vlak voor je in slaap valt. Baby’s die er gevoelig voor zijn, schrikken steeds en gaan huilen.

De methode van Harvey Karp

Door in vijf stappen de baarmoeder na te bootsen en deze stappen tegelijkertijd toe te passen, creëer je een geborgen en veilige omgeving voor je baby. Dat kan precies zijn wat hij nodig heeft. Het vijfstappen plan van de Karp-methode bestaat uit: Swaddling, Side/Stomac position, Swinging, Sushing sounds en Sucking. Oftewel: nabootsen baarmoeder, foetushouding, bewegingen moeder, baarmoedergeluiden en zuigbehoefte.

Stap 1: baker de baby in, voor een veilig geborgen gevoel.

Het inbakeren zorgt voor rust. Je baby kan nu niet meer in het wilde weg zwaaien met z’n armen en benen. Als je niet weet hoe het moet, vraag dan op het consultatiebureau of ze je veilig kunnen leren inbakeren. In het begin kan het nog best moeilijk zijn, want een huilende baby werkt niet echt (echt niet!) mee. Je mag je baby alleen inbakeren als-ie gaat slapen. Als hij wakker is, moet hij de mogelijkheid hebben om zijn motoriek te oefenen en te leren bewegen, ontdekken en grijpen.

huilbaby

Stap 2: leg je baby op de zij op je arm, met het hoofdje in je hand

Het kind schommelt lekker met je mee, net als de aflopen maanden in je buik. In deze fase heeft een voornamelijk geborgenheid nodig. Het ziet nog niet veel, maar hoort wel van alles. Bij mama is hij veilig. In Afrika wordt een kind de eerste maanden tegen de moeder aan gedragen. Dat is misschien één van de redenen waarom ze er nog nooit hebben gehoord van de term ‘huilbaby’, laat staan van Harvey Karp.

Stap 3: zeg luid ‘ssshh’, vlak bij het oor van je baby

Meestal voel je dat je baby zich ontspant in je armen bij dit geruststellende geluid. Voor veel ouders voelt dat harde ‘ssshh’ in het begin vreemd. Meestal maak je dat geluid geïrriteerd in de bioscoop tegen luidruchtige bezoekers. Maar het enige wat je nu doet, is het nabootsen van de geluiden in de baarmoeder. Tijdens de zwangerschap is er een enorme bloedtoevoer naar de baarmoeder en het ‘ssshh’ lijkt op het ruisen van je bloed. Om diezelfde reden worden baby’s in de eerste maanden vaak rustig van het geluid van de stofzuiger.

Stap 4: wieg het hoofd zachtjes heen en weer in je hand

Door ook het hoofd van je baby zachtjes heen en weer te wiegen, doe je eigenlijk hetzelfde als bij stap 2: je kind laten meedeinen met jouw bewegingen. Doordat je het hoofd goed ondersteunt, heeft je kind niet het idee dat-ie een ‘vrije val’ maakt en schrikt. Lekker veilig.

Stap 5: als de baby dan nog niet rustig is, geef je een speen

Maar wat nu als een baby de speen steeds uitspuugt? Daar is een simpel trucje voor. Het geheim is dat je de speen niet duwt, maar er juist een beetje aan trekt. Door de zuigreflex gaat een baby er vanzelf naar happen en op zuigen. De speen kun je na drie maanden weer afbouwen. Dan is de grootste zuigbehoefte van een baby voorbij en is de troostende werking van het zuigen niet meer nodig.

Harvey Karp methode