Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

babynestje

Het babynestje, zo gebruik je het veilig

Instagram staat vol met babynestjes, een soort mandje waar je je baby in kan liggen. Superhandig om er een te hebben, zolang je ’m op een veilige manier gebruikt. Maar wat is het precies? Waarvoor gebruik je ’m, tot welke leeftijd en hoe zorg je dan dat je baby er veilig in ligt?

Scandinavische trend

Het babynestje komt oorspronkelijk uit Scandinavië waar ‘ie inmiddels een vaste plek op de babyuitzetlijst heeft verworven. Maar ook in Nederland krijgt deze trend (flinke) voet aan de grond. Bijna elke mommy blogger lijkt er een in haar bezit te hebben en is er lyrisch enthousiast over.

Advertentie

Een babynestje is een soort kussen of mandje met een opstaande rand waar je je baby in kunt leggen. Het is gemaakt van hele zachte stof en in oneindig veel verschillende kleuren en printjes te koop. Het lijkt eigenlijk meer op een honden- of kattenmand dan op een ‘nestje’ voor baby’s.

Makkelijk verstelbaar

In de rand van ‘het nest’ zit een stelkoord. Met dit touwtje verstel je de maat en ontstaat er een soort druppelvorm. Door het aantrekken van het stelkoord pas je het nest je snel en makkelijk aan op de grootte van jouw baby. Als je je baby erin legt, zorg je dat zijn hoofd aan de kant van het ronde gedeelte ligt en zijn voeten bij het deel waar de koordjes uitkomen: de punt van de druppel. Extra voordeel: het nestje is licht en klein, en daardoor makkelijk te vervoeren.

Net als in de buik

Een babynest gebruik je als mobiele slaap- of rustplek voor je baby. De opstaande randen zorgen voor een geborgen gevoel. Zie het als een soepele overgang van baarmoeder naar de buitenwereld. Doordat het nestje licht en klein is, is ’ie makkelijk overal mee naar toe te nemen. Ook fijn: hij kan gewoon in de was.

Babynestjes zijn eenvoudig te wassen

De stof is meestal gemaakt van honderd procent katoen. Het matras en de vulling zijn meestal van polyester. Je kunt de meeste babynestjes dan ook gewoon in de wasmachine wassen op 30° C (fijn wasprogramma). Daarna kun je het laten drogen op een wasrek. Binnen enkele uren is het babynestje droog en weer te gebruiken.

Zo gebruik je het

Je kunt ’m vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden gebruiken, al verschilt de exacte leeftijd per merk. Hij is volgens de fabrikanten op verschillende plekken te gebruiken: in de box, in een ledikant, op een kleed op de grond of op de bank. Sommige ouders gebruiken ’m om de baby tussen hen in te laten slapen. Maar let op: dit is niet allemaal even veilig.

Let op veiligheid

Het gebruik van een babynestje in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant wordt door VeiligheidNL afgeraden. De reden hiervoor zijn de opstaande randen: zodra een baby kan omrollen zou hij met zijn neus tegen dit kussenachtige materiaal aan kunnen komen, waardoor hij niet meer goed kan ademen. Wil je je baby ’s nachts graag dichtbij hebben, dan is een co-sleeper de veiligste optie. Veilig slapen: hier moet je op letten.

Een eigen bed, zoals een wieg of ledikant is nog steeds de meest veilige slaapplaats voor een baby. Gebruik voor de langere slaapjes van je baby dus geen babynestje. Je kunt het wel veilig gebruiken voor de kortere dutjes of rustmomenten gedurende de dag. Zorg er op deze momenten wel altijd voor dat je in de buurt bent en te allen tijden een oogje in het zeil kunt houden.

Het nestje is handig als je je baby in de woonkamer wilt houden maar wel je handen vrij wilt hebben. Of als je op bezoek gaat maar geen zware kinderwagen of reiswieg mee wilt nemen – zo ligt je baby altijd zacht en beschermd in zijn nestje.

Zodra je baby kan omrollen, is het tijd het babynestje op te bergen.

Aanschaf

Als je graag een babynestje wilt kopen, zijn er een aantal dingen waar je even rekening mee moet houden:

 • De lengte van je baby: de meeste babynestjes hebben een binnenmaat van dertig bij zeventig centimeter. Je kunt het dus al kopen voordat je bevallen bent: je baby kan er vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden Sommige merken bieden extra grote nestjes aan, waarin je kind tot 36 maanden zou kunnen liggen. Voor welke maat je ook gaat, hou altijd de veiligheid in de gaten.
 • Materiaal: een babynestje bestaat uit een matras en een hoes die in verschillende materialen te verkrijgen zijn. Het materiaal verschilt per merk. Organisch of biokatoen met een GOTS- of OEKOTEX-certificering is geproduceerd zonder gebruik van chemische stoffen en blijft zacht na het wassen.
 • Hoes: het is handig als de hoes afneembaar is zodat je ’m apart kunt wassen. De hoes maak je los door middel van een trekkoord of riempje. Sommige merken hebben een extra omslaghoes die de touwtjes afdekken om te voorkomen dat je baby met zijn voetjes in het stelkoord verstrikt raakt.
 • Ontwerp: babynestjes bestaan in talloze kleuren en printjes. Laat er een flinke Google search of Pinterest zoektocht op los om te bepalen van welke jij blij.

Het aanbod van babynestjes is enorm en blijft groeien. De meeste merken komen uit Scandinavië. Neem rustig de tijd je te oriënteren, te vergelijken en je voor te laten lichten.

Doe het zelf

Naast de kant-en-klare versie vind je op internet verschillende patronen en ideeën om er zelf een te maken. Mocht je van plan zijn je eigen nestje te fabriceren, hou dan net als bij een gekocht exemplaar in de gaten dat ’ie veilig is.

Er zijn ook aanbieders bij wie je zelf kunt aangeven hoe je ’m precies wilt hebben. Dan kies je zelf het patroon, materiaal, de kleuren en stof uit.

Checklist veiligheid

Nog even alles op een rijtje:

 1. Zorg dat je baby er altijd op de juiste manier in ligt: met zijn hoofd bij de ronding en zijn voeten bij het stelkoord.
 2. Leg het altijd op een vlakke ondergrond.
 3. Gebruik het alleen als je toezicht kunt houden op je baby, blijf altijd in de buurt als hij erin
 4. Stop met het gebruiken zodra je baby kan omrollen.
 5. Loop er nooit mee rond in je armen met je baby erin.
 6. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen, dat is de veiligste plek.
 7. Gebruik het alleen voor dutjes of korte rustmomenten. Langere slaapjes kan hij beter in zijn eigen wieg of ledikant doen.