Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het babynestje: zo gebruik je het veilig

Instagram staat vol met babynestjes, een soort mandje waar je baby in kan liggen. Superhandig om er een te hebben, zolang je ’m op een veilige manier gebruikt. Maar hoe gebruik je een babynestje dan veilig en waar moet je op letten bij de aanschaf?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Wat is een babynestje?

Het babynestje komt oorspronkelijk uit Scandinavië waar ʼie inmiddels een vaste plek op de babyuitzetlijst heeft verworven. En ook Nederlandse ouders zijn fan. Een babynestje is een soort kussen of mandje met een opstaande rand waar je je baby in kunt leggen. Het is gemaakt van zachte stof en in oneindig veel verschillende kleuren en printjes te koop. Het lijkt eigenlijk meer op een honden- of kattenmand dan op een ‘nestje’.

Advertentie

Tip! Zachte babynestjes in verschillende kleuren en prints shop je bij Babypark.

Makkelijk verstelbaar

In de rand van ‘het nest’ zit een stelkoord. Met dit touwtje verstel je de maat en ontstaat een soort druppelvorm. Door het aantrekken van het stelkoord pas je het nestje snel en makkelijk aan op de grootte van jouw baby. Als je je baby erin legt, zorg je dat zijn hoofd aan de kant van het ronde gedeelte ligt en zijn voeten bij het deel waar de koordjes uitkomen: de punt van de druppel. Extra voordeel: het nestje is licht en klein, en daardoor makkelijk te vervoeren.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Net als in de buik

Een babynest gebruik je als mobiele rustplek voor je baby. De opstaande randen zorgen voor een geborgen gevoel. Zie het als een soepele overgang van baarmoeder naar de buitenwereld. Doordat het nestje licht en klein is, is ’ie makkelijk overal mee naar toe te nemen. Ook fijn: hij kan gewoon in de was.

Babynestje wassen

De stof is meestal gemaakt van honderd procent katoen. Het matras en de vulling zijn meestal van polyester. Je kunt de meeste babynestjes dan ook gewoon in de wasmachine wassen op 30°C (fijn wasprogramma). Daarna kun je het laten drogen op een wasrek. Binnen enkele uren is het babynestje droog en weer te gebruiken.

Advertentie

Babynestje gebruiken

Je kunt ’m vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden gebruiken, al verschilt de exacte leeftijd per merk. Hij is volgens de fabrikanten op verschillende plekken te gebruiken: in de box, in een ledikant, op een kleed op de grond of op de bank. Sommige ouders gebruiken ’m om hun baby tussen hen in te laten slapen. Maar let op: dit is niet allemaal even veilig.

Let op veiligheid

Het gebruik van een babynestje in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant wordt door VeiligheidNL afgeraden. De reden hiervoor zijn de zachte opstaande randen: zodra een baby kan omrollen zou hij met zijn gezicht tegen dit kussenachtige materiaal aan kunnen komen, waardoor hij niet meer goed kan ademen. Wil je je baby ’s nachts graag dichtbij hebben, dan is een wiegje of een co-sleeper de veiligste optie. Veilig slapen: hier moet je op letten.

Lees ook: Co-sleeping met je baby: is dat wel veilig?

Een eigen bed, zoals een wieg of ledikant is nog steeds de meest veilige slaapplaats voor een baby. Gebruik voor de langere slaapjes van je baby dus geen babynestje. Je kunt het wel veilig gebruiken voor de kortere dutjes of rustmomenten gedurende de dag. Zorg er op deze momenten wel altijd voor dat je in de buurt bent en te allen tijde een oogje in het zeil kunt houden.

Het nestje is handig als je je baby in de woonkamer wilt houden, maar wel je handen vrij wilt hebben. Of als je op bezoek gaat maar geen zware kinderwagen of reiswieg wilt meenemen – zo ligt je baby altijd zacht en beschermd in zijn nestje.

Advertentie

Zodra je baby kan omrollen, is het tijd het babynestje op te bergen.

In eigen bedje slapen

Veel baby’s slapen de eerste maanden bij hun ouders op de kamer. Rooming-in heet dat. Het is gezellig, je hebt zo goed zicht op je baby en het is handig als je borstvoeding geeft. Maar er komt een moment dat je baby in z’n eigen kamertje gaat slapen (rooming-out). Onze slaapexpert Susanne Willekes vertelt je er alles over.

Aanschaf

Als je graag een babynestje wilt kopen, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden:

 • De lengte van je baby: de meeste babynestjes hebben een binnenmaat van dertig bij zeventig centimeter. Je baby kan er vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden in. Sommige merken bieden extra grote nestjes aan, waarin je kind tot 36 maanden kan liggen. Voor welke maat je ook gaat, hou altijd de veiligheid in de gaten.
 • Materiaal: een babynestje bestaat uit een matras en een hoes die in verschillende materialen zijn te verkrijgen. Het materiaal verschilt per merk. Organisch of biokatoen met een GOTS- of OEKOTEX-certificering is geproduceerd zonder gebruik van chemische stoffen en blijft zacht na het wassen.
 • Hoes: het is handig als de hoes afneembaar is, zodat je ’m apart kunt wassen. Je maakt de hoes los door middel van een trekkoord of riempje. Sommige merken hebben een extra omslaghoes die de touwtjes afdekken om te voorkomen dat je baby met zijn voeten in het stelkoord verstrikt raakt.
 • Ontwerp: babynestjes bestaan in talloze kleuren en printjes. De meeste merken komen uit Scandinavië. Neem rustig de tijd je te oriënteren, te vergelijken en je te laten voorlichten.

Babynestje maken

Vind je de babynestjes die in de winkel te koop zijn te prijzig of wil je er een met een specifieke print of patroon? Je kunt natuurlijk ook zelf een babynestje maken. Online kun je kant-en-klare doe-het-zelf-pakketten bestellen (zodat je zelf alleen nog de perfecte stof hoeft te vinden) en babynest-patronen vinden. Moeilijk is het in elk geval niet. Bij sommige webshops kun je ook een babynestje naar jouw wensen laten maken.

Zeker weten dat je zelfgemaakte babynestje ook veilig is? Zorg dan dat de randen niet te hoog zijn en dat er geen losse onderdelen aan de rand van het nestje zitten waarin je baby verstrikt kan raken, zoals losse draadjes of openingen. Houd je verder aan de veiligheidstips die we hierboven gaven.

Het is natuurlijk ook leuk om een babynestje voor iemand anders te maken. Kijk dan voor inspiratie naar de babykamer of het geboortekaartje: is er een thema of kleurenpalet dat je kunt laten terugkomen in het babynestje dat je wilt maken?

Babynestje kopen

De prijzen van babynestjes verschillen nogal, maar gemiddeld ben je er zo’n vijftig tot zestig euro voor kwijt. Let op: ze zijn te koop in verschillende formaten en stoffen. Omdat vooral kleine baby’s nogal eens spugen, is het slim om te kiezen voor een babynestje met een afneembare hoes of voor een babynestje dat in zijn geheel in de wasmachine kan. Veel babynestjes kunnen op dertig graden worden gewassen.

Checklist veiligheid

Nog even alles op een rijtje:

 1. Zorg dat je baby er altijd op de juiste manier in ligt: met zijn hoofd bij de ronding en zijn voeten bij het stelkoord.
 2. Leg het nestje altijd op een vlakke ondergrond.
 3. Gebruik het alleen als je toezicht kunt houden op je baby, blijf altijd in de buurt als hij erin ligt.
 4. Stop met het gebruiken zodra je baby kan omrollen.
 5. Loop er nooit mee rond in je armen met je baby erin.
 6. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen, dat is de veiligste plek.
 7. Gebruik het alleen voor dutjes of korte rustmomenten en blijf erbij. Langere slaapjes kan hij beter in zijn wieg of ledikant doen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: VeiligheidNL

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier