Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Het babynestje, zo gebruik je het veilig

Instagram en Pinterest staan vol met babynestjes, een soort zacht mandje waarin je baby kan liggen. Wanneer gebruik je een babymandje, tot welke leeftijd en het allerbelangrijkste: hoe moet je een babynestje veilig gebruiken?

Scandinavische trend

Het babynestje komt oorspronkelijk uit Scandinavië waar ‘ie inmiddels een vaste plek op de babyuitzetlijst heeft verworven. Maar ook in Nederland zijn steeds meer ouders erg enthousiast over.

Advertentie

Een babynestje is een soort kussen of mandje met een opstaande rand waar je je baby in kunt leggen. Het is gemaakt van hele zachte stof en in oneindig veel verschillende kleuren en printjes te koop. Het lijkt eigenlijk meer op een honden- of kattenmand dan op een ‘nestje’ voor baby’s. Tip! Zachte babynestjes in verschillende kleuren en prints shop je bij Babypark.

Makkelijk verstelbaar

In de rand van ‘het nest’ zit een stelkoord. Met dit touwtje verstel je de maat en ontstaat er een soort druppelvorm. Door het aantrekken van het stelkoord pas je het nest je snel en makkelijk aan op de grootte van jouw baby. Dit is belangrijk om het babynestje veilig te houden. Als je je baby erin legt, zorg je dat zijn hoofd aan de kant van het ronde gedeelte ligt en zijn voeten bij het deel waar de koordjes uitkomen: de punt van de druppel. Extra voordeel: het nestje is licht en klein, en daardoor makkelijk te vervoeren.

Net als in de buik

Een babynest gebruik je als mobiele slaap- of rustplek voor je baby. De opstaande randen zorgen voor een geborgen gevoel. Zie het als een soepele overgang van baarmoeder naar de buitenwereld. Doordat het nestje licht en klein is, is ’ie makkelijk overal mee naar toe te nemen. Ook fijn: hij kan gewoon in de was.

Babynestjes zijn eenvoudig te wassen

De stof is meestal gemaakt van honderd procent katoen. Het matras en de vulling zijn meestal van polyester. Je kunt de meeste babynestjes dan ook gewoon in de wasmachine wassen op 30° C (fijn wasprogramma). Daarna kun je het laten drogen op een wasrek. Binnen enkele uren is het babynestje droog en weer te gebruiken.

Zo gebruik je het

Je kunt ’m vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden gebruiken, al verschilt de exacte leeftijd per merk. Een babynestje kun je veilig op verschillende plekken gebruiken: in de box, in een ledikant, op een kleed op de grond of op de bank. Sommige ouders gebruiken ’m om de baby tussen hen in te laten slapen. Maar let op: dit is niet allemaal even veilig.

Is een babynestje gevaarlijk?

Veel ouders zweren bij een babynestje, maar je hoort ook verhalen dat een babynestje gevaarlijk zou zijn. Het gebruik van een babynestje in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant wordt door VeiligheidNL afgeraden. De reden hiervoor zijn de opstaande randen: zodra een baby kan omrollen zou hij met zijn neus tegen dit kussenachtige materiaal aan kunnen komen, waardoor hij niet meer goed kan ademen. Wil je je baby ’s nachts graag dichtbij hebben, dan is een co-sleeper de veiligste optie. Veilig slapen: hier moet je op letten.

Een eigen bed, zoals een wieg of ledikant is nog steeds de meest veilige slaapplaats voor een baby. Gebruik voor de langere slaapjes van je baby dus geen babynestje. Je kunt een babynestje wel veilig gebruiken voor de kortere dutjes of rustmomenten gedurende de dag. Zorg er op deze momenten wel altijd voor dat je in de buurt bent en te allen tijden een oogje in het zeil kunt houden.

Het nestje is handig als je je baby in de woonkamer wilt houden maar wel je handen vrij wilt hebben. Of als je op bezoek gaat maar geen zware kinderwagen of reiswieg mee wilt nemen – zo ligt je baby altijd zacht en beschermd in zijn nestje.

Zodra je baby kan omrollen, kan een babynestje gevaarlijk worden en is het tijd het babynestje op te bergen.

Aanschaf

Ga je een babynestje kopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 • De lengte van je baby: de meeste babynestjes hebben een binnenmaat van dertig bij zeventig centimeter. Je kunt het dus al kopen voordat je bevallen bent: je baby kan er vanaf de geboorte tot ongeveer zes maanden in. Sommige merken bieden extra grote nestjes aan, waarin je kind tot 36 maanden zou kunnen liggen. Voor welke maat je ook gaat, zorg er altijd voor dat het babynestje veilig is en dus niet te krap.
 • Materiaal: een babynestje bestaat uit een matras en een hoes die in verschillende materialen te verkrijgen zijn. Het materiaal verschilt per merk. Organisch of biokatoen met een GOTS- of OEKOTEX-certificering is geproduceerd zonder gebruik van chemische stoffen en blijft zacht na het wassen.
 • Hoes: het is handig als de hoes afneembaar is zodat je ’m apart kunt wassen. De hoes maak je los door middel van een trekkoord of riempje. Sommige merken hebben een extra omslaghoes die de touwtjes afdekken om te voorkomen dat je baby met zijn voetjes in het stelkoord verstrikt raakt.
 • Ontwerp: babynestjes bestaan in talloze kleuren en printjes. Laat er een flinke Google search of Pinterest zoektocht op los om te bepalen van welke jij blij.

Het aanbod van babynestjes is enorm en blijft groeien. De meeste merken komen uit Scandinavië. Neem rustig de tijd je te oriënteren, te vergelijken en je voor te laten lichten.

Babynestje maken

Naast de kant-en-klare versie, vind je op internet verschillende DIY-patronen en ideeën om thuis mee aan de slag te gaan. Met een matrasje, kussenvulling, biaisband, stevig koord en lap stof ben je er. Wil je zelf een babynestje maken, hou dan net als bij een gekocht exemplaar in de gaten dat ’ie veilig is.

Er zijn ook aanbieders bij wie je zelf kunt aangeven hoe je ’m precies wilt hebben. Dan kies je zelf het patroon, materiaal, de kleuren en stof uit en maken bij het babynestje voor jou.

Checklist: babynestje veilig gebruiken

Een babynestje kan dus heel praktisch zijn om te kopen en veel baby’s vinden het prettig om in te liggen. Belangrijk is dus alleen wel dat je goed weet hoe je een babynestje veilig gebruikt. Nog één keer alle tips op een rijtje:

 1. Zorg dat je baby er altijd op de juiste manier in ligt: met zijn hoofd bij de ronding en zijn voeten bij het stelkoord.
 2. Leg het altijd op een vlakke ondergrond.
 3. Gebruik het alleen als je toezicht kunt houden op je baby, blijf altijd in de buurt als hij erin
 4. Stop met het gebruiken zodra je baby kan omrollen.
 5. Loop er nooit mee rond in je armen met je baby erin.
 6. Laat je baby altijd in zijn eigen bed slapen, dat is de veiligste plek.
 7. Gebruik het alleen voor dutjes of korte rustmomenten. Langere slaapjes kan hij beter in zijn eigen wieg of ledikant doen.