Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Beste slaaptraining voor je baby

Als je baby niet zelf in slaap kan vallen of nog niet doorslaapt, is dat niet alleen voor hem, maar ook voor jou en je partner erg vermoeiend. Met hulp van slaapcoaching kun je je baby helpen beter te slapen.

In samenwerking met expert

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Wat is slaapcoaching?

Baby’s hebben de eerste tijd nog geen dag- en nachtritme, zoals oudere kinderen en volwassenen. Voor een baby is het dus helemaal niet logisch om de hele nacht te slapen. Dat gaan ze in principe vanzelf leren en ieder kind doet dat op z’n eigen tijd. Net zoals met alle dingen die geleerd kunnen worden, zijn er kinderen die het slapen niet vanzelf leren. Het kan zijn dat kinderen hierdoor in de problemen komen, zichzelf niet goed ontwikkelen, slecht eten en natuurlijk slecht slapen. Het kan ook gebeuren dat het in eerste instantie niet direct te zien is aan het kind, maar dat de ouders oververmoeid raken en hierdoor niet meer goed voor het kind of zichzelf kunnen zorgen. Om je baby (en jezelf!) te helpen lekker te slapen, kun je slaapcoaching toepassen.

Advertentie

Lees meer: Slaapritme baby: hoeveel slaapt een baby?

Wanneer begin je met slaaptraining?

Tot je baby vier maanden oud is, heeft het nog niet veel zin om hem een slaapschema aan te leren. Je baby kan namelijk nog om de paar uur wakker worden voor een voeding. Wel zie je vaak dat er wat meer structuur komt in het slapen van je baby. Mocht dit bij 4 maanden nog helemaal niet het geval zijn, dan zou je voorzichtig kunnen beginnen met slaapcoaching, liever nog wacht je tot de 6 maanden, omdat de ontwikkeling van je baby dan nog wat verder is.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Vanaf vier maanden

Als je baby vier maanden oud is, kun je de slaapcoaching gaan proberen, is er geen dringende noodzaak, wacht dan nog even af tot 6 maanden, de ontwikkeling van je baby is dan nog wat verder.

Slaapritueel

Om je baby te helpen makkelijk in slaap te vallen, is het om te beginnen verstandig om hier een vaste routine van te maken. Zorg voor een rustige omgeving en volg een vast slaapritueel. Met een slaapritueel creëer je duidelijkheid: het is nu bedtijd en je mag gaan slapen. Op een gegeven moment gaat een baby dit herkennen en dat helpt hem zich over te geven. Doe elke avond dezelfde dingen op een vast tijdstip, steeds in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld eerst gordijnen dicht doen en een klein lampje aan, dan verschonen en een pyjama aantrekken, een verhaaltje voorlezen, eventueel kun je ook nog een liedje zingen en welterusten zeggen. Zo raakt je kind vertrouwd met het naar bed gaan.

Advertentie

Tekenen van vermoeidheid

Is je baby jonger dan vier maanden en gaat het slapen niet zo makkelijk, dan kan het helpen om te letten op tekenen van vermoeidheid. De meeste baby’s tot vier maanden oud zijn na een uur tot anderhalf uur weer moe en willen slapen. Dit zijn de signalen:

 • gapen
 • jengelen
 • beweeglijk worden
 • in de ogen wrijven
 • aan de oren friemelen
 • wegkijken

Zodra je baby één of meerdere tekenen van vermoeidheid laat zien, kun je hem voeden als het tijd is voor een voeding. Daarna kun je je baby een schone luier geven en hem wakker in zijn bed leggen. Als je baby nu gaat huilen, weet je dat hij in elk geval geen honger heeft of een schone luier nodig heeft. Gaat je baby nu toch huilen, dan kan het zijn dat je baby al wat te moe is, of nog niet goed geleerd heeft hoe het zelfstandig in slaap kan vallen. Laat je baby op zo’n moment niet alleen, dat heeft namelijk helemaal geen zin en je loopt de kans dat je baby helemaal overstuur raakt en dat is voor niemand goed.

De eerste maanden is slaap belangrijker dan de manier waarop geslapen wordt. Dus lukt het je baby niet om zelfstandig te slapen, laat het dan bij je slapen. Vaak is er zelfs een medische oorzaak, denk aan reflux, koemelk intolerantie, darmkrampjes waardoor het slapen eventjes niet zo goed gaat. Het belangrijkste is om er dan voor te zorgen dat je kind niet oververmoeid raakt. Heeft je kindje verder geen klachten, probeer hem dan eens 1 keer per dag in zijn bed te leggen.

Baby valt niet (zelf) in slaap

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je baby nog niet zelfstandig in slaap kan vallen. Je hebt natuurlijk baby’s die het wel meteen onder de knie hebben, maar ook baby’s die er wat meer moeite mee hebben. Dat betekent echt niet dat ze het nooit leren! Maar het is wel verstandig om het juiste moment hiervoor te kiezen. Zowel jij als je baby hebben de tijd nodig om hier een ritme in te vinden. Je baby wil zich veilig voelen om in slaap te vallen. Ook is het belangrijk dat hij niet oververmoeid is of een medische aandoening heeft.

Advertentie

Twijfel je of je baby misschien door een medische oorzaak niet goed kan slapen, ga dan altijd even naar de huisarts. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je kindje last heeft van (verborgen) reflux, een koemelkintolerantie, een oor- of blaasontsteking of een andere medische oorzaak. Heeft je baby pijn, dan is slapen vaak niet de grootste hobby van je baby. Is je baby minimaal 4 maanden oud (liefst nog ouder dan 6 maanden) en is er geen medische oorzaak, dan kun je slaapcoaching overwegen.

Lees meer: Mijn baby wil niet slapen, wat nu?

Baby huilt voor het slapen

Veel ouders verschillen hierover van mening: laat je je baby wel of niet huilen tot hij in slaap valt? Uit onderzoek blijkt dat je baby’s tot zes maanden beter niet zomaar kunt laten huilen. Het is altijd belangrijk dat je naar de oorzaak op zoek gaat. Huilt je baby dan is dan niet een direct probleem, maar ze alleen in een kamer uit laten huilen is geen verstandige keuze. Er is ook een verschil tussen wat jammeren, even huilen en in slaap vallen of uren huilen. Sommige kinderen hebben even huilen wel nodig, maar als ouder voel je het verschil, het is een ander manier van huilen. Herken je het verschil niet tussen de manieren van huilen, ga er dan altijd vanuit dat er iets aan de hand is, dan zit je namelijk nooit verkeerd en dat betekent dus troosten!

Lees meer: Baby laten huilen of niet?

Luister naar de huiltjes

Als je baby problemen heeft met inslapen of doorslapen, luister dan eens goed naar de manier waarop hij huilt. Huilt hij omdat hij aandacht van je wil, omdat hij honger heeft of misschien wel pijn heeft? Met de Dunstan Babytaal methode kun je de verschillende huiltjes van elkaar onderscheiden. Dat is handig voor jou, want zo leer je je baby beter te begrijpen.

Slaaptips baby tot 4 maanden: 10 tips

 1. Zorg goed voor jezelf, een baby staat vaak bij ouders op nummer 1, niet erg, maar gun jezelf een gedeelde eerste plek. Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je er ook niet zijn voor je baby.
 2. Ga niet koste wat kost je baby proberen te slaaptrainen, als het niet lukt, dan is er morgen weer een dag. Een gestreste ouder, zorgt voor een gestreste baby!
 3. Volg je baby, leg hem bij de eerste slaaptekenen in bed.
 4. Slaapt je baby wel op een andere plek dan in bed, dan laat je baby op de andere plek slapen. Een uitgeruste baby kan meer leren dan een oververmoeide baby.

Slaaptips baby vanaf 4 maanden: 10 tips

Slaapt jouw baby onrustig of heeft hij moeite om zelf in slaap te vallen? Probeer deze tips eens:

 1. Neem rustig de tijd om je baby naar bed te brengen. Als jij gehaast bent, voelt je baby zich niet veilig en zal hij niet lekker in slaap vallen.
 2. Als je baby overdag genoeg voeding krijgt, slaapt hij vaak beter. Dit kun je ook nog checken: voedingsschema baby: het eerste jaar.
 3. Het lichaam van je baby maakt het hormoon melatonine aan zodra het donker wordt. Dit zorgt ervoor dat je baby slaap krijgt. Zorg daarom voor genoeg licht als je baby wakker is en maak zijn kamer donker als het tijd is om naar bed te gaan.
 4. Leg je baby wakker in bed, zodat hij zelf in slaap kan vallen.
 5. Lukt het slapen in bed niet en in de wandelwagen of draagzak of op een andere plek wel, dan is dat beter dan niet slapen.
 6. Het is niet nodig om overdag muisstil te zijn. Laat je baby wennen aan verschillende geluiden tijdens het slapen.
 7. Het is niet erg om je kind eens ergens anders te laten slapen, maar wil je echt gaan slaapcoachen probeer dan het eerste slaapje van de dag in bed te doen.
 8. Ouders leggen hun kind eerder te laat in bed dan te vroeg. Probeer je kind al in bed te leggen voordat hij oververmoeid is. Heeft je baby overdag een dutje overgeslagen? Leg hem ’s avonds dan zeker eerder in bed.
 9. Als je baby nog geluidjes maakt in bed, stoor hem dan niet door steeds om het hoekje te kijken of hem uit bed te tillen. Laat hem maar even brabbelen. Hij leert op die manier dat hij vanzelf in slaap valt. Een spelend kind in bed, betekent in ieder geval dat je kind het naar zijn zin heeft in bed!
 10. Rust, reinheid en regelmaat. Deze drie woorden zijn ontzettend belangrijk voor je baby. Door je baby steeds op dezelfde tijden in bed te laten slapen, begrijpt hij de dagelijkse routine.

Een hele belangrijke allerlaatste tip voor alle baby’s, ongeacht de leeftijd: Kom je er zelf niet uit, zoek dan hulp!

Je hoeft het niet alleen te doen! Vermoed je een medisch probleem, ga dan naar je huisarts. Vermoed je dat het geen medisch probleem is, maar een probleem in de structuur, is je baby afhankelijk van een hulpmiddel (borst, fles, speentje, wiegen, wandelen etc.) neem dan eens contact op met een kinderslaapcoach, zij kunnen je helpen bij gedragsmatige slaapproblemen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Opvoeden.nl

Lees meer: Baby wil niet in eigen bed slapen

Inge de Heer

Kinderslaapcoach & Kindertherapeut

Inge helpt kinderen en ouders die vastlopen op verschillende gebieden. Inge is getrouwd met Wouter en samen hebben ze 2 kinderen. Als kinderslaapcoach heeft zij sinds 2016, haar praktijk de Kinderslaapcoach. Dagelijks helpt ze ouders, als gecertificeerd Gentle Sleep coach, om de gedragsmatige slaapproblemen van haar kinderen op een liefdevolle manier aan te pakken. De kinderen zijn in de leeftijd van 18 jaar. Inge is medeoprichter van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kinderslaapcoaches.

Tijdens de jarenlange ervaring die ze opgedaan heeft als kinderslaapcoach, kwam ze tot de ontdekking dat veel ouders niet alleen worstelen met de slaapproblemen van hun kinderen. Vaak is het slaapprobleem enkel een symptoom van het werkelijke probleem. Inge kijkt daarom verder dan alleen het slaapprobleem. Spelen er andere problemen bij het kind, of spelen er problemen bij de ouder? In haar praktijk Inge de Heer Coaching & Advies biedt Inge zowel coaching en therapie aan voor kinderen, jongeren, ouders en voor de relatie aan..

Voor meer informatie: kijk op De Kinderslaapcoach en voor achtergrond:
LinkedIn
Facebook: De Kinderslaapcoach en Inge de Heer Coaching & Therapie
Instagram: Inge de Heer Coaching & Therapie en De Kinderslaapcoach