Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Baby heeft zinkzalf opgesmeerd

Zinkzalf, waar helpt het tegen?

Eigenlijk zou elk gezin zinkzalf in huis moeten hebben. Dit wondermiddel helpt en voorkomt niet alleen rode billetjes, maar is handig voor nog veel kinderkwaaltjes. Ook als je borstvoeding geeft, komt het goed van pas. Lees hier waarvoor je zinkzalf precies kunt gebruiken en wat het doet.

In samenwerking met expert

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Wat is zinkzalf?

Zinkzalf is een handig middeltje om in huis te hebben als je kinderen hebt, omdat het effectief is bij verschillende huidproblemen. Van geïrriteerde billetjes (luieruitslag) tot blaren. Het werkzame bestanddeel is feitelijk niet zink, maar een restproduct van zink: zinkoxide. Bij de meeste merken is hier vaseline aan toegevoegd zodat je de zalf makkelijk op de huid van je kind kan smeren. Zinkzalf is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Of bestel de zinkzalf direct online.

Advertentie

Zinkoxide

De meeste ouders zweren bij zinkzalf van een van de bekendere merken. Toch is de ene zinkzalf, de andere niet. De werking is afhankelijk van de hoeveelheid zink die in een product zit en van de basis waarin de zinkoxide is verwerkt. Zinkoxide heeft als eigenschappen dat het de huid beschermt en licht indrogend werkt. Is het stofje verwerkt in een zalf of crème dan werkt het vooral beschermend. Zit het in een lotion, dan werkt het meer indrogend. 

Ook goed om te weten: hoe groter het percentage zinkoxide in een product, hoe lastiger het middel uit te smeren is.

Lees ook: hormoonzalf heeft een slechte naam, zijn er risico’s voor je kind?

Werking zinkzalf

Zinkzalf (zinkoxide) heeft ook een verkoelende werking. Heeft je kind last van rode billetjes, dan verlicht het de pijn. Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetrokken waardoor wondjes sneller genezen. Ook werkt zinkzalf goed bij blaasjes, zoals waterpokken, krentenbaard of blaren. Het zorgt ervoor dat de hoeveelheid vocht afneemt en het blaasje indroogt. 

Ook worden blaasjes die ontstaan zijn door een kinderziekte, dankzij zinkzalf minder besmettelijk en verdwijnen ze sneller. Nog een goede eigenschap: zinkzalf werkt beschermend en waterafstotend. Je kunt het dus ook preventief op de billetjes van je baby smeren om irritatie en luieruitslag te voorkomen.

Advertentie

Wanneer gebruik je zinkzalf?

Even de billetjes insmeren met zinkzalf na het verschonen, voorkomt dat je kind rode billetjes krijgt. De zalf beschermt tegen het zuur van urine en houdt de huid droog. Er zijn ook verschillende kinderziektes en -kwaaltjes waarbij zinkzalf uitkomst biedt:

 1. Geïrriteerde billetjes. De huid van je baby kan heftig reageren op urine, waardoor de huid rood wordt en jeukt. Zinkzalf geeft verlichting en zorgt dat de huid sneller geneest.
 2. Smetplekken. Hoe schattig die dikke armpjes en beentjes van je baby ook zijn, in de plooien wil nog weleens vocht blijven zitten na het badderen. Heb je dit over het hoofd gezien, dan ontstaat er al snel een smetplek. Ook dan zorgt zinkzalf ervoor dat de pijn snel weg is en de plek geneest. Hier meer tips voor het behandelen van smetplekken. 
 3. Blaren. Heeft je kind blaren door de verkeerde schoenen bijvoorbeeld? Zinkzalf verlicht de pijn. Let op: de zalf werkt niet bij blaren veroorzaakt door brand. Lees hier  meer over het verzorgen van brandwonden. 
 4. Krentenbaard of een koortslip. Blaasjes en zweertjes verdwijnen sneller met behulp van zinkzalf. Bovendien zorgt de zalf ervoor ze sneller uitdrogen en er zo minder kans is op besmetting. Lees ookwanneer is een koortslip gevaarlijk voor een baby?
 5. Nat eczeem. Twee keer per dag wat zinkzalf zorgt ervoor dat plekken uitdrogen en sneller genezen. Ook vermindert het de jeuk.
 6. Kapotte mondhoeken. Een beetje zinkzalf zorgt ervoor dat ‘gescheurde’ mondhoeken sneller genezen en de jeuk vermindert.

Zinkzalf bij borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan kun je last krijgen van tepelkloven of een geïrriteerde huid. Zinkzalf kan dan verlichting geven. Breng na de voeding een dun laagje zalf aan op de tepel of huid. Doe dit vooral niet te dik, dan is het helemaal ingetrokken voor de volgende voeding en heeft je baby er geen last van. Bovendien zorgt een dikke laag zinkzalf ervoor dat de huid juist uitdroogt. 

Tip: heb je door de zwangerschap of bevalling last van aambeien? Ook dan kan zinkzalf helpen.

Soorten zinkzalf?

Grote kans dat je weleens van Sudocrem hebt gehoord. Dit is een van de bekendste merken zinkzalf. Deze zalf werkt prima en trekt snel in. Een klein nadeel: het is alleen verkrijgbaar in een pot (en een reisformaat mini-tube). Minder hygiënisch dan zalf in een tube dus. Andere bekende merken zijn Zwitsal en Dokter Leenarts. 

Natuurlijk kun je ook voor een ander merk of een (goedkoper) huismerk kiezen. Wel is het zo dat er bij goedkopere merken vaak extra water aan de zalf is toegevoegd. Hierdoor is de substantie dunner en werkt hij minder goed.

Tips kopen zinkzalf

Welk merk zinkzalf je ook kiest, het is goed om op een aantal dingen te letten: 

 • Kies liever voor een zalf, dan voor een crème of lotion. Zalf hecht en beschermt beter.
 • Check de ingrediënten. Parfum en conserveringsmiddelen kunnen irritatie of allergie veroorzaken dus dat wil je liever niet. Ook goed om te checken: bevat het product kalmerende en/of huidherstellende ingrediënten? Meer tips: wat moet je doen als je kind een allergische reactie heeft?
 • Pot of tube? Een tube is hygiënisch, maar misschien vind je dat potje van dat ene merk fijner. De keuze is aan jou.
 • Ga niet voor goedkoop, maar liever voor kwaliteit. Je wilt tenslotte dat de zinkzalf ook echt wat doet voor de huid van je baby. Een pot of tube zinkzalf gaat gelukkig behoorlijk lang mee.
 • Hoe groter het percentage zinkoxide in een product, hoe lastiger het middel uit te smeren is en hoe langer het duurt voor het is ingetrokken.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, Apotheek, Dr Leenarts

Marjolein Leenarts

Dermatoloog

Marjolein Leenarts is medisch specialist in huidziekten oftewel dermatoloog en werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/Brandwondencentrum Beverwijk. Dit ziekenhuis staat bekend om haar expertise op het gebied van huid- en brandwonden. Ook is zij de vrouw achter de succesvolle cosmeticalijn genaam Drs Leenarts. Producten voor jong en oud, alles gebaseerd op dermatologische kennis en wetenschap en parfumvrij!

In 2015 verscheen haar ‘Handboek over de huid 0-4 jaar’, een compleet naslagwerk met alle ins & outs over de kinderhuid. Ook is zij vaak te zien/horen op tv, zoals bij Shownieuws, Editie NL, Rambam en RTL Boulevard.

Voor meer informatie: kijk op: drleenarts.com en voor achtergrond:
Instagram
Facebook
YouTube
LinkedIn

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini collectie

Prenatal

Sweet Petit mini collectie

Fijne rib kwaliteit in biologisch katoen
Shop nu