Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstontsteking: wat te doen?

Een verstopt melkkanaaltje kan ervoor zorgen dat je een borstontsteking krijgt. Dat is vervelend en erg pijnlijk. Meestal ben je flink ziek van een borstontsteking. Borstontsteking komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Hoe herken je een beginnende borstontsteking zo snel mogelijk, wat kun je ertegen doen en – belangrijker nog – hoe kun je een borstontsteking voorkomen?

Beginnende borstontsteking

Een borstontsteking begint meestal met een verstopt melkkanaaltje, waardoor de melkklieren en het melkkanaaltje vol raken. De druk wordt zo hoger en de melk kan daardoor wegsijpelen in het omringende borstweefsel. Het weefsel raakt geïrriteerd, zwelt op wordt rood en warm. Een borstontsteking gaat bijna altijd gepaard met verhoging of koorts. Je kunt er dan ook goed ziek van zijn.

Advertentie

Tip: Zorg dat je ook een thermometer voor jezelf in huis hebt, zodat je je eigen temperatuur kunt meten wanneer je vermoedt dat je koorts hebt.

Symptomen van borstontsteking

Een borstontsteking wordt veroorzaakt door een verstopt melkkanaaltje of door bacteriën. Als je borstvoeding geeft en last van tepelkloven hebt, loop je meer kans. De bacteriën treden dan binnen door de kapotte huid en je bent ook geneigd je baby minder vaak aan te leggen. Doordat je immuunsysteem de borstontsteking gaat bestrijden krijg je koorts en voel je je vermoeid en grieperig. Een borstontsteking herken je aan de volgende symptomen:

  • je hebt één of meer pijnlijke, rode, warme plekken op je borst
  • je hebt pijn tijdens het voeden
  • je hebt flinke koorts, dat wil zeggen boven 38,5 °C
  • je voelt je ziek

Wat te doen bij borstontsteking?

Zodra je voelt dat je een verstopt melkkanaaltje hebt (een harde plek in de borst), kun je al ingrijpen. Leg je baby vaker aan en zorg dat de melk goed blijft stromen. Je kunt ook een warm washandje op je borst leggen of van tevoren een warme douche nemen, waardoor de kanaaltjes beter open gaan staan. Ook kun je tijdens het voeden je borst masseren door van de harde plek richting je tepel te strijken. Of je kunt een vuist achter de harde plek plaatsen, terwijl je baby aan de borst zuigt.
Als je borst toch ontstoken raakt, is het belangrijk om rust te nemen. Je bent ziek en wilt waarschijnlijk ook het liefst in bed blijven. Verder is het belangrijk om door te gaan met voeden, ook al heb je helemaal geen zin. Blijft de koorts langer dan 24 uur aanhouden? Neem dan contact op met de huisarts, deze kan eventueel een antibioticum voorschrijven.

Hoe kun je een borstontsteking voorkomen?

De meest voorkomende oorzaak van borstontsteking is dat de baby een of beide borsten niet goed leeg drinkt. Het is dus belangrijk om je baby altijd zo lang mogelijk door te laten drinken en aan beide borsten aan te leggen. Als hij genoeg heeft gedronken stopt hij vanzelf of valt hij in slaap. Voed regelmatig en neem af en toe een andere houding aan, zodat alle melkkanaaltjes goed geleegd worden.

Advertentie

Een borstontsteking kan ook komen doordat er te veel tijd zit tussen de voedingen of als je het borstvoeden te snel afbouwt. Pas verder op dat je borst niet wordt afgekneld door bijvoorbeeld een te strakke bh of doordat je je borst indrukt om het neusje van je baby vrij te houden tijdens het drinken. Neem daarnaast voldoende rust, eet gezond en controleer je borsten dagelijks op harde plekken.

Heb je last van borstontsteking in de eerste weken dat je borstvoeding geeft? Dan heeft het vaak te maken met de manier van aanleggen. Als dat niet goed lukt, kun je last krijgen van tepelkloven. Die kleine wondjes aan je tepel kunnen gaan ontsteken en in het ergste geval kan het doorslaan naar een borstontsteking. Als aanleggen niet goed lukt, schakel dan een lactatiedeskundige in.

Borstontsteking tijdens afbouwen

Wil je stoppen met borstvoeding geven, neem dan de tijd om dit geleidelijk af te bouwen. Dat helpt verstopping van melkkanaaltjes en een eventuele borstontsteking voorkomen. Je voedt of kolft alleen nog als je borsten erg vol zijn en je stuwing voelt. Doordat er steeds meer tijd komt tussen het legen van je borsten, neemt de melkproductie geleidelijk af.

Het kan voorkomen dat je na het afbouwen van de borstvoeding toch een verstopt melkkanaaltje ontdekt of borstontsteking krijgt. Wat nu? Opnieuw gaan voeden of kolven wil je natuurlijk liever niet, nu je net bent (bijna) gestopt. Dat stimuleert immers de melkproductie. Maar het is wel nodig om de harde plek of ontsteking te verhelpen. Wat je kunt proberen, is je borst nog één keer helemaal leeg kolven. Dat kan voldoende zijn om de plek of ontsteking te laten verdwijnen. Helpt dit niet, overleg dan met een lactatiekundige. Het kan zijn dat er bij jou meer tijd nodig is om de borstvoeding helemaal af te bouwen.

Advertentie

Tip: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: La Leche League, OLVG, Medela

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu