Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstontsteking: wat te doen?

Door een verstopt melkkanaaltje kun je een borstontsteking krijgen. Dat is vervelend en erg pijnlijk. Meestal ben je er flink ziek van. Het komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven. Hoe herken je een beginnende borstontsteking zo snel mogelijk, wat kun je ertegen doen en – belangrijker nog – hoe kun je het voorkomen?

Beginnende borstontsteking

Een borstontsteking begint meestal met een verstopt melkkanaaltje. Daardoor raken de melkklieren en het melkkanaaltje vol. De druk wordt hoger en de melk kan daardoor wegsijpelen in het omringende borstweefsel. Het weefsel raakt geïrriteerd, zwelt op wordt rood en warm. Je hebt een borstontsteking. Een borstontsteking gaat bijna altijd gepaard met verhoging of koorts. Je kunt er echt goed ziek van zijn.

Advertentie

Symptomen van borstontsteking

Een borstontsteking wordt verzaakt door een verstopt melkkanaaltje of door bacteriën. Als je tepelkloven hebt loop je meer kans. De bacteriën treden dan binnen door de kapotte huid en je bent ook geneigd je baby minder vaak aan te leggen. Doordat je immuunsysteem de ontsteking gaat bestrijden krijg je koorts en voel je je vermoeid en grieperig. Een borstontsteking herken je aan het volgende:

  • je hebt een of meer pijnlijke, rode, warme plekken op je borst
  • je hebt pijn tijdens het voeden
  • je hebt flinke koorts, dat wil zeggen boven 38,5 °C
  • je voelt je ziek

Wat te doen bij borstontsteking?

Zodra je voelt dat je een verstopt melkkanaaltje hebt (een harde plek in de borst) kun je al ingrijpen. Leg je baby vaker aan en zorg dat de melk goed blijft stromen. Je kunt ook een warm washandje op je borst leggen of van te voren een warme douche nemen, daardoor gaan de kanaaltjes beter openstaan. Probeer tijdens het voeden je borst mee te masseren door van de plekken richting je tepel te strijken. Als je borst toch ontstoken raakt is het belangrijk om je rust nemen. Je bent ziek en wilt waarschijnlijk ook het liefst in bed blijven. Verder is het belangrijk om door te gaan met voeden, ook al heb je helemaal geen zin. Is de borstontsteking na 24 uur niet minder geworden? Ga dan altijd naar de huisarts, deze kan je eventueel een antibioticum voorschrijven.

Hoe kun je het voorkomen?

De meest voorkomende oorzaak van borstontsteking is dat de baby de borst niet goed leegdrinkt. Het is dus belangrijk om je baby altijd zo lang mogelijk door te laten drinken en aan beide borsten aan te leggen. Als hij genoeg heeft gedronken stopt hij vanzelf en valt in een diepe slaap. Voed regelmatig en neem af en toe een andere houding aan, zodat alle melkkanaaltjes goed geleegd worden. Een borstontsteking kan ook komen doordat er te veel tijd zit tussen de voedingen of als je het te snel afbouwt. Pas op dat je borst niet wordt afgekneld door bijvoorbeeld een te strakke bh of doordat je hem indrukt om het neusje van je baby vrij te houden. Neem daarnaast voldoende rust, eet gezond en controleer je borsten dagelijks op harde plekken.

Heb je last van borstontsteking in de eerste weken dat je borstvoeding geeft? Dan heeft het vaak te maken met de manier van aanleggen. Als dat niet goed lukt, kun je last krijgen van tepelkloven. Die kleine wondjes aan je tepel kunnen gaan ontsteken en in het ergste geval kan het doorslaan naar een borstontsteking. Als aanleggen niet goed lukt, schakel dan een lactatiedeskundige in.

Bron: Opvoedinformatie