Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoeding en alcohol, kan dat?

Na de bevalling weer eens een biertje of wijntje drinken, misschien heb je daar tijdens de zwangerschap af en toe best naar verlangd. Maar hoe zit dat als je borstvoeding geeft? Mag je dan alcohol drinken? Voedingsdeskundige Sharon Asscher geeft advies.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Dat alcohol tijdens de zwangerschap een no-go is, weten we allemaal. Misschien dronk je daarvoor al geen alcohol meer om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar nu je baby er is, hoe zit het dan? Misschien ga je naar een feestje of er komt een vriendin langs met een fles wijn en je denkt: hé, eigenlijk zou ik best een glas lusten. Maar je geeft ook borstvoeding. Drinkt je baby dan mee? Dat hóéft niet. Het Voedingscentrum raadt aan om geen alcohol te drinken zolang je borstvoeding geeft, maar als je het op een verantwoorde manier doet, kan het wel. Maar wat is dat dan: verantwoord?

Advertentie

Kan alcohol drinken kwaad als je borstvoeding geeft?

Moedermelk wordt gemaakt van je bloed. Als je alcohol gebruikt, komt dit via je bloed in je moedermelk terecht. Geef je je baby de borst met alcohol in je lijf, dan krijgt hij het dus ook binnen. Als dit regelmatig gebeurt, kan dat schadelijk zijn voor de ontwikkeling van zijn hersenen. Verder zorgt alcohol ervoor dat je melkklieren minder melk aanmaken. Je melkproductie kan met zo’n 20% afnemen als je regelmatig alcohol drinkt. Ook kan de toeschietreflex afnemen, waardoor je baby de borst minder goed leegdrinkt. En alcohol verandert de smaak en geur van de moedermelk. Dit kan een reden zijn waarom een baby minder wil drinken.

Voor zover bekend uit onderzoek heeft matig alcoholgebruik door een borstvoedende moeder waarschijnlijk geen nadelig effect op een baby. Matig is niet meer dan twee keer per week en één of twee glazen per keer. Meer drinken kan ervoor zorgen dat een baby slechter groeit en het slaap-waakpatroon wordt verstoord, waardoor hij ook slechter slaapt. Ook kan een baby er onrustig door worden en meer gaan huilen.

Alcohol en borstvoeding: waarop letten?

Wil je in de periode dat je borstvoeding geeft toch (af en toe) een wijntje of biertje drinken? Voorkom dan voor de zekerheid dat je baby de alcohol binnenkrijgt. Daarvoor is het belangrijk dat je lichaam de tijd krijgt om de alcohol af te breken vóórdat je je baby aanlegt.

Je lever doet er één tot anderhalf uur over om één standaardglas alcohol af te breken, maar het duurt twee tot drie uur tot er ook geen alcohol meer in je bloed en in je moedermelk zit. Bij twee glazen duurt dat twee keer zo lang (vier tot zes uur), bij drie glazen drie keer zo lang, et cetera.

Advertentie

Wil je graag alcohol drinken, dan kun je dus één glas drinken direct na een voeding, en je baby pas twee tot drie uur daarna weer voeden. Je melk is dan weer alcoholvrij. Je moet er dus op kunnen vertrouwen dat je baby niet al eerder honger krijgt. Wat ook kan: kort voordat je alcohol gaat drinken melk afkolven, en die aan je baby (laten) geven als hij binnen drie uur weer wil drinken.

Lees meer: alles over kolven

Kolven na alcoholgebruik

Heb je meer dan één glas gedronken, reken dan uit hoeveel uur er nog alcohol in je bloed zit (twee tot drie uur per glas). De moedermelk die je in die tijd afkolft, bevat alcohol. Deze moedermelk kun je niet aan je baby geven. Je kunt ook geen moedermelk bewaren waar alcohol in zit. Het alcoholpercentage neemt niet af als je de melk bewaart. Gooi deze gekolfde melk dus weg.

Tip: Hier vind je alles wat je nodig hebt om melk af te kolven.

Advertentie

Borstvoeding en alcohol in eten

In sommige gerechten zit een scheut wijn, port of bier. Als dit gekookte of gestoofde gerechten zijn, is de alcohol vervlogen. Dit kun je gerust eten als je borstvoeding geeft. In tiramisu of andere desserts met bijvoorbeeld likeur, prosecco of sterke drank erin, kan wel veel alcohol zitten. Die kun je beter niet eten zolang je borstvoeding geeft, of wacht erna minimaal twee uur met voeden.

Alcohol en verzorgen baby

Houd er ook rekening mee dat je lichaam sneller of gevoeliger reageert op alcohol als je een lange tijd niet hebt gedronken. Je merkt het effect sterker dan je voorheen misschien gewend was. Wees je ervan bewust dat dit je reactievermogen en je vermogen om voor je baby te zorgen sterk beïnvloedt. Ook slaap je dieper als je alcohol hebt gedronken, waardoor je je baby minder snel hoort huilen. Samen slapen met je baby in één bed of op de bank is niet veilig als je alcohol hebt gedronken. Uiteraard geldt hetzelfde voor je partner: slaap niet samen met je baby als jullie alcohol hebben gedronken.

Alcohol en borstvoeding: tips

Verstandig omgaan met alcohol is dus het devies als je borstvoeding geeft, maar is dat eigenlijk niet altijd zo? Uiteraard maak je zelf de afweging of je wel of niet alcohol drinkt. Besluit je ervoor te gaan, dan is het wel zo leuk als je er ook van kunt genieten. Hier wat tips:

  • Plan het alcoholmoment. Dan is het een bewuste keuze en kun je het voorbereiden.
  • Zorg dat je al een voorraadje gekolfde moedermelk hebt. Zo weet je zeker dat je iets achter de hand hebt als je baby honger krijgt terwijl jij nog niet alcoholvrij bent.
  • Of kolf voordat je je glas alcohol drinkt.
  • Wacht na één glas alcohol twee tot drie uur voordat je je baby weer aan de borst legt. Per glas extra wacht je twee tot drie uur langer.
  • Gooi melk die je afkolft weg zolang er nog alcohol in je bloed kan zitten.
  • Drink de eerste (paar) keer niet meer dan één glas. Dan kun je voelen hoe het valt.
  • Zorg dat je partner nuchter blijft of regel een oppas. Dan weet je dat er goed voor je baby wordt gezorgd als jij na drie slokken al niet meer helemaal helder bent. Het kan rap gaan als je niet meer ‘getraind’ bent.
  • Maak er een speciale gelegenheid van. Drink een glas champagne mee op een feestje, koop een goede wijn of ga naar een terras waar ze speciaalbiertjes hebben. Kwaliteit boven kwantiteit. Daar kun je je ook echt op verheugen en het jezelf gunnen.
  • Vind je het lastig om het bij één glas te houden? Vraag de mensen met wie je bent om je geen alcohol meer aan te bieden.
  • Haal een lekker alcoholvrij drankje in huis of ga naar een café waar je weet dat ze ook lekkere mocktails serveren. Dan stap je daar makkelijk op over als je gezelschap nog een wijntje neemt.

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: La Leche League, Voedingscentrum, Alcoholenzwangerschap.nl

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu