Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Borstvoeding en alcohol, kan dat?

Mag je alcohol drinken als je borstvoeding geeft? Voedingsdeskundige Sharon Looyen geeft advies.

Borstvoeding en alcohol

Negen maanden lang heb je geen alcohol gedronken voor het welzijn van je baby, veel vrouwen vragen zich dan ook af wanneer ze weer een glaasje wijn mogen drinken. Wanneer je borstvoeding geeft is het van belang, verantwoord om te gaan met alcohol, nicotine en medicijnen. Hoe kun je dat het beste doen?

Advertentie

Waar moet je op letten

Houd er rekening mee dat alcohol, nicotine en medicijnen via de moedermelk bij de baby terecht komen. Als je toch graag een keert een glaasje wijn wilt drinken, doe dit dan net ná een voeding zodat de schadelijke stoffen tijd hebben om afgebroken te worden. Het kost je lichaam ongeveer een uur tot anderhalf uur per glas wijn om door je lever afgebroken te worden. Dus wanneer je een glaasje alcohol drinkt, wacht dan minimaal anderhalf uur met het geven van de eerstvolgende borstvoeding.

Wanneer je twee glaasjes drinkt kost het je lever al bijna drie uur om af te breken, dit haal je vaak niet met de volgende voeding. Houd hier rekening mee. Wanneer je besluit om bijvoorbeeld bij het eten een wijntje te drinken, kies er dan voor om vóór het eten te kolven en deze voeding te bewaren voor wanneer je baby honger heeft.

Tip: Hier vind je alles wat je nodig hebt om melk af te kolven

Heb je te veel alcohol gedronken?

Kolf dan je melk af en gooi het weg. Geef je baby vervolgens afgekolfde melk uit je voorraad of kies er voor om je baby flesvoeding te geven indien je voorraad niet groot genoeg is.

Houd er ook rekening mee dat je lichaam veel sneller reageert op alcohol, nadat je een lange tijd geen alcohol hebt gedronken. Hierdoor merk je het effect van alcohol sneller dan normaal. Wanneer je toch een glaasje te veel drinkt kan het zijn dat je dieper slaapt en je baby minder snel hoort. Wees je hier bewust van.

Roken en alcohol

Let ook op met roken. Los van het feit dat roken heel ongezond is kan roken ook de melkproductie verminderen. Mocht je het echt niet kunnen laten, doe het dan nadat je je baby gevoed hebt. Een enkele sigaret per dag zal je productie niet verminderen. Maar als je meer rookt, heb je meer kans op te weinig melk. Rook sowieso altijd buiten en nooit in het bijzijn van je baby, dit is schadelijk voor je baby omdat zijn longen nog vol in ontwikkeling zijn.

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Bronnen: La Leche League, Voedingscentrum

Sharon Looyen - Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Looyen - Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram