Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lekkende borsten: hoe kan dat?

Je kijkt misschien raar op als er halverwege je zwangerschap plotseling wat melk uit je borsten lekt. Niks om je zorgen over te maken, veel zwangere vrouwen krijgen daar mee te maken. Ook na de bevalling zal je nog regelmatig nattigheid voelen. Maar hoe zit dat precies? En wat kun je er tegen doen?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Lekkende borsten tijdens de zwangerschap

Het is heel normaal als er tijdens je zwangerschap al wat druppels moedermelk uit je borsten lekken. De gelige melk die eruit komt, heet colostrum. Deze eerste moedermelk bevat veel eiwitten. Er zitten ook antistoffen in die je baby beschermen tegen ziektes. 

Advertentie

Vanaf de veertiende week van je zwangerschap beginnen je borsten met het produceren van colostrum. En vanaf dat moment kun je dus ook al wat melk lekken. Sommige vrouwen lekken slechts een paar druppeltjes, andere vrouwen lekken veel meer. Maar het kan ook zijn dat er pas na de bevalling voor het eerst moedermelk uit je borsten komt. 

Vaak beginnen je borsten te lekken als je onder een warme douche staat. Het warme water bevordert de doorstroming van de moedermelk. 

Lekkende borsten tijdens borstvoeding

Als je na de geboorte van je kind borstvoeding gaat geven, kan er regelmatig een beetje melk uit je borsten lekken. Bij sommige vrouwen begint het al automatisch te lopen zodra ze hun baby horen huilen. Dit heeft te maken met de toeschietreflex.

Tip: Hier vind je zoogcompressen die je in je beha stopt om de gelekte melk te absorberen

Advertentie

De toeschietreflex is een natuurlijke reactie van je lichaam die ervoor zorgt dat er melk uit je borsten komt als je je baby aanlegt. Het is een reflex, dus je kan het niet zelf beheersen. Vaak begint de toeschietreflex zodra je baby aan de borst begint te zuigen. Maar het toeschieten kan ook al eerder op gang komen, bijvoorbeeld als je je kind hoort huilen. Of als er per ongeluk iets tegen je borst aanstoot, of als de stof van je kleding langs je tepel schuurt. 

De toeschietreflex komt in beide borsten tegelijk op gang. Dit betekent dat als je je kind aan de rechterborst laat drinken, er ook al een beetje melk uit je linkerborst zal komen.

’s Nachts nat

Soms lekken je borsten ’s nachts, terwijl je slaapt en word je wakker met twee natte vlekken in je pyjama. Borsten beginnen ook weleens te lekken op het moment dat ze op hun volst zijn. Als je bijvoorbeeld elke vier uur borstvoeding geeft, dan kan er op het verwachte tijdstip van de voeding vanzelf melk beginnen te lopen, nog voordat je baby van zich heeft laten horen. Ben je de borstvoeding aan het afbouwen en sla je een voeding over, dan kunnen je borsten ook gaan lekken op het moment dat je normaal gesproken zou voeden. 

Het is ook mogelijk dat je borsten de hele dag door lekken. Als er bijna continu melk uit je borsten blijft lopen, kan er sprake zijn van overproductie. 

Advertentie

Overproductie van melk?

Heb je vaak last van lekkende borsten, neem dan contact op met een lactatiekundige. Zij kan beoordelen of er misschien sprake is van overproductie van moedermelk. De lactatiekundige kan je eventueel tips geven om de melkproductie te verminderen. Soms wordt het drinken van salie-thee aangeraden of wordt een homeopathisch middel voorgeschreven om de melkproductie terug te dringen en lekkende borsten te verminderen. 

Ook kun je proberen de productie te verlagen door na elke voeding koude doeken op je borst te leggen; kou heeft een remmend effect op de melkproductie. Of je kunt je kind één borst per voeding aanbieden.

Als je geen borstvoeding geeft 

Ook als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, is het normaal als je in de eerste weken na de bevalling last van lekkende borsten hebt. Je lichaam heeft zich wel voorbereid op het geven van borstvoeding. De melkklieren in de borsten zijn ontwikkeld en je krijgt waarschijnlijk ook last van stuwing. Tips om stuwing te verminderen. 

Je borsten lekken dan vaak vooral als er druk op staat of als je onder een warme douche staat. Dit kan ook gebeuren als je je baby knuffelt, of als je hem hoort huilen. Dit heeft te maken met de hormonen die nog in je lichaam zitten, zoals oxytocine, het ‘knuffelhormoon’. Dit hormoon beïnvloedt de toeschietreflex. 

Het lekken van melk als je geen borstvoeding geeft, kan een aantal weken duren, maar gaat vanzelf weer over. 

Lekkende borsten tijdens seks

Een tikkeltje ongemakkelijk misschien, maar ook tijdens de seks is de kans groot dat je borsten opeens beginnen te lekken. Dit kan zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte van je kind gebeuren. Ook dit heeft weer te maken met het hormoon oxytocine. Dit hormoon komt namelijk vrij tijdens de seks en kan zorgen voor een toeschietreflex. Daarnaast kan het zijn dat je tepels gestimuleerd worden tijdens het vrijen, wat een toeschietreflex veroorzaakt. Dit zijn de 5 beste seksstandjes voor na de bevalling.

Tips bij lekkende borsten

Lekkende borsten zijn behoorlijk ongemakkelijk. Zeker als je op onverwachte momenten nattigheid voelt. Het kan namelijk ook gebeuren als je op je werk zit, of boodschappen aan het doen bent. Daarnaast levert het een hoop extra wasgoed op, door al die natte vlekken in je kleding en beddengoed.

Een aantal tips tegen lekkende borsten: 

  1. Draag zoogkompressen. Deze kompressen zien er uit als een soort grote wattenschijven en zijn er in verschillende materialen. Er bestaan wegwerp-zoogkompressen en wasbare zoogkompressen. De kompressen nemen de gelekte moedermelk op en voorkomen natte plekken in je kleding.  
  2. Er bestaan ook lekschalen: dit zijn een soort siliconen cups die je om je borst doet, waarin de gelekte moedermelk wordt opgevangen. 
  3. Zorg dat je kleding niet te strak om je borsten zit. Druk op je borsten kan lekkage veroorzaken. 
  4. Draag een goed passende zwangerschapsbeha of voedingsbeha, gemaakt van een flexibele stof. Ook ’s nachts kun je een zwangerschapsbeha dragen, inclusief zoogkompressen, om nachtelijke lekkages op te vangen. 
  5. Lekkende borsten tijdens het vrijen voorkomen? Kolf dan voor de seks eerst wat melk, of zorg dat je borsten net zijn leeggedronken. Je kunt ook je beha aanhouden tijdens de seks, inclusief zoogkompressen. Lees hier alles over kolven. 

Meer lezen: worden je borsten slapper na de bevalling?

zoogkompres tegen lekkende borsten

Bron: Verloskundige, La Leche League

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Meer over borsten:

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu