Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tepelhoedjes en borstvoeding

Tepelhoedje en borstvoeding, hoe werkt dat?

Geef je borstvoeding en heeft je baby moeite met drinken? Heb je ingetrokken tepels of gaat het aanleggen niet goed? Dan kan een tepelhoedje helpen. Bij welke borstvoedingsproblemen kun je dit hulpmiddel verder gebruiken en hoe werkt zo’n tepelhoedje?

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel, dat je tijdelijk kunt gebruiken bij het geven van borstvoeding. De meeste tepelhoedjes hebben een uitsparing aan de zijkant, zodat je baby jou tijdens het voeden kan ruiken en aanraken. De melk komt door de gaatjes in de top van het hoedje. Bij bepaalde omstandigheden kan een tepelhoedje helpen om de baby beter uit de borst te laten drinken.

Advertentie

Er zijn verschillende maten tepelhoedjes verkrijgbaar. Je kiest de maat die past bij de grootte van je tepel en de mond van je baby. Een lactatiekundige kan je advies geven. Het tepelhoedje leg je tijdens het voeden helemaal over de tepel en de tepelhof.

Tip: Tepelhoedjes in verschillende maten bestel je hier

Lees ook: Dit zijn de 10 meest hardnekkige misverstanden over borstvoeding

Wanneer gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje wordt vaak gebruikt bij verschillende borstvoedingsproblemen. Veel van deze problemen zijn ook met goed en vaak aanleggen te verhelpen. Daar heb je dus geen tepelhoedje voor nodig. Ga niet zelf experimenteren met tepelhoedjes, overleg altijd eerst met een lactatiekundige. Zo voorkom je dat je het probleem erger maakt. In deze situaties kan een tepelhoedje tijdelijk een goed hulpmiddel zijn:

 • Als je premature baby moeite heeft met drinken aan de borst.
 • Als je baby een zwakke zuigkracht heeft en daardoor niet goed aan de borst kan drinken.
 • Als je vlakke of ingetrokken tepels hebt.
 • Als je baby niet aan de borst wil en je alles al hebt geprobeerd.
 • Soms wordt een tepelhoedje ook gebruikt om de overgang van fles naar borst makkelijker te maken voor een baby. Bijvoorbeeld als je baby eerst afgekolfde melk kreeg uit een fles en dan weer aan de borst moet wennen.

Lees ook: Wat doet een lactatiedeskundige precies?

Tepelhoedjes aanschaffen

Tepelhoedjes koop je bij een drogist, babywinkel of online. Je hebt ze van verschillende merken en in verschillende maten: S, M of L. De juiste maat is afhankelijk van de grootte van je tepels en de grootte van de mond van je baby. Laat je hierbij adviseren door een lactatiekundige. Je koopt ze vaak per twee, voor ongeveer tien euro.

Advertentie

Gebruiksaanwijzing tepelhoedje

Besluit je om een tepelhoedje te gebruiken, dan is belangrijk dat je dit hulpmiddel steeds goed aanbrengt. Zo trekt het tepelhoedje de tepel goed naar buiten, waardoor je baby makkelijker kan happen. Zo gebruik je een tepelhoedje:

 1. Koop de juiste maat. Als je een te groot of een te klein tepelhoedje gebruikt, kan dat pijnlijk zijn en je tepel of tepelhof beschadigen. Overleg met een lactatiekundige welke maat (S, M of L) voor jou de juiste is.
 2. Buig het tepelhoedje voor de helft binnenstebuiten en leg het tepelhoedje dan over je tepel en de tepelhof, waarbij je tepel midden in de uitsparing komt. Klap het hoedje terug, zodat de zijkanten op je borst komen. Duw hierbij je vingers in je borst en wrijf naar buiten. De tepel komt nu vanzelf naar buiten. Let op: er moet zo min mogelijk ruimte tussen de top van het hoedje en je tepel zitten.
 3. Door de inkeping in de rand van het tepelhoedje kan je baby jouw huid voelen en ruiken tijdens het voeden. Zorg er dus voor dat de inkeping bij het neusje van je baby zit tijdens het drinken.
 4. Als je de platte kant van het tepelhoedje een beetje nat maakt (bijvoorbeeld met moedermelk), blijft het beter aan je huid plakken en daardoor beter zitten.
 5. Zorg dat er geen lucht onder het platte gedeelte van het tepelhoedje zit. Dit voorkom je door van binnen naar buiten te wrijven.
 6. Zorg dat je baby, net als bij voeden zonder tepelhoedje, een grote hap neemt als je hem aanlegt, waarbij de tepel ver in zijn mond komt. Tip: Zo leg je je baby aan in drie stappen.

Verder is borstvoeding geven met een tepelhoedje hetzelfde als borstvoeding geven zonder tepelhoedje.

Zo breng je een tepelhoedje aan:

Onderhoud tepelhoedje

Als je een tepelhoedje gebruikt, is een goede hygiëne belangrijk. Zowel voor jouw gezondheid als die van je baby. Zo geef je bacteriën en schimmels zo min mogelijk kans:

Advertentie
 • Spoel de tepelhoedjes na elke voeding af (eerst met koud water, daarna met warm water) en maak ze goed schoon.
 • Kook de tepelhoedjes elke dag uit.
 • Bewaar tepelhoedjes op een koele, droge plaats.
 • Vervang de tepelhoedjes na een maand door nieuwe.

Tepelhoedje bij vlakke of ingetrokken tepels

Een tepelhoedje kan een goed hulpmiddel zijn bij ingetrokken tepels. Al is het goed om te kijken of je dit probleem eerst op andere manieren kunt oplossen: met een andere voedingshouding of door je tepels te vormen.

Kies je na overleg met een lactatiekunde toch voor een tepelhoedje, dan is dat meestal maar twee tot vier weken nodig. Ingetrokken tepels gaan door het geven van borstvoeding na een tijdje vaak vanzelf naar buiten staan. Bij vlakke tepels kunnen tepelhoedjes je baby helpen om beter te leren happen. Als dat een tijdje goed gaat, kun je het weer zonder tepelhoedjes proberen.

Tepelhoedje bij tepelkloven

Als je borstvoeding geeft, kun je kleine wondjes aan je tepels krijgen. Dit zijn tepelkloven. Meestal komt dit door niet goed aanleggen of aanhappen van de baby. Tepelhoedjes zijn geen goed idee als je last hebt van tepelkloven. Ze nemen de oorzaak van de pijn niet weg en werken genezing van de tepels tegen. Je kunt beter werken aan een goede aanlegtechniek of andere borstvoedingshoudingen proberen.

Lees ook: Borstvoedingshoudingen: welke past bij jou en je baby?

Nadelen gebruik tepelhoedje

Hoewel tepelhoedjes soms een goed hulpmiddel zijn bij borstvoedingsproblemen, zitten er ook nadelen en risico’s aan het gebruik:

 • Problemen met de melkproductie. Als een tepelhoedje niet goed past of niet op de goede manier wordt gebruikt, kan er lucht tussen het hoedje en je huid komen. Je baby moet dan meer moeite doen om je borst leeg te drinken. Dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie moeilijk op gang komt of terugloopt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

 • Darmkrampjes. Breng je de tepelhoedjes niet op de juiste manier aan, dan kan je baby hierdoor (meer) last krijgen van darmkrampjes, omdat hij naast melk ook lucht inslikt bij het drinken.
 • Kans op borstontsteking. Als je baby je borst niet goed leegdrinkt, heb je meer kans op verstopte melkkanalen en borstontsteking. Blijf dus goed opletten bij het aanleggen en kolf je borst zo nodig één keer per dag helemaal leeg.
 • Grotere kans op spruw. Maak de tepelhoedjes altijd op de juiste manier schoon en vervang ze regelmatig. Tip: Zo voorkom je spruw bij je baby.
 • Zuiggewenning. Als je baby langere tijd drinkt via een tepelhoedje, kan hij daaraan gewend raken en wil hij niet meer zonder tepelhoedje aan de borst. Ook kan zijn drinktechniek veranderen door het tepelhoedje, waardoor hij zonder tepelhoedje jouw tepels kan beschadigen tijdens het drinken.

Lees ook: Hoe weet je of je te weinig borstvoeding hebt?

Vaker voeden met tepelhoedje?

Het kan zijn dat je baby vaker wil drinken als je tepelhoedjes gebruikt. Het advies is om te blijven voeden op verzoek. Zo voorkom je dat je melkproductie terugloopt en je baby te weinig voeding binnenkrijgt. Zolang je tepelhoedjes gebruikt is het extra belangrijk om signalen van een verminderde melkproductie in de gaten te houden. Controleer of je baby voldoende plas- en poepluiers heeft. Ook kun je wat vaker naar het consultatiebureau gaan om je baby te laten wegen en meten. Zo weet je zeker dat zijn groei niet terugloopt.

Lees ook: Voedingsschema of voeden op verzoek, wat is beter?

Tepelhoedje afbouwen

De ene baby heeft maar een paar keer een tepelhoedje nodig om beter te leren drinken, de andere een paar maanden. Als je baby een tijdje succesvol aan de borst drinkt met een tepelhoedje, kun je beginnen met afbouwen. Zo zorg je voor een soepele overgang:

 1. Let tijdens het gebruik van het tepelhoedje goed op hoe je je baby aanlegt, vasthoudt en ondersteunt. Het is de bedoeling dat je baby straks, zonder tepelhoedje, op dezelfde manier drinkt.
 2. Leg je baby regelmatig op je blote borst. Huid-op-huid contact stimuleert hem om zelf de borst te zoeken en zonder tepelhoedje aan te happen.
 3. Probeer je baby eens zonder tepelhoedje aan te leggen als hij heel slaperig is, bijvoorbeeld tijdens de nachtvoeding. Misschien dat het nu wel lukt.
 4. Verwijder het tepelhoedje halverwege een voeding en kijk of je baby daarna gewoon doordrinkt.
 5. Leg je baby af en toe aan zonder tepelhoedje, om te oefenen. Is dit geen succes, laat je baby dan alsnog drinken met een tepelhoedje.
 6. Kolf voor de voeding wat melk af, zodat je borsten minder vol zijn. Je baby kan beter happen als je borsten minder vol en gespannen zijn.

Lees ook: Flesvoeding en borstvoeding combineren, zo doe je dat

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Bronnen: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu