Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tepelhoedje en borstvoeding, hoe werkt dat?

Geef je borstvoeding en heeft je baby moeite met drinken, heb je ingetrokken tepels of gaat het aanleggen niet goed, dan kan een tepelhoedje uitkomst bieden. Bij welke borstvoedingsproblemen kun je dit hulpmiddel verder gebruiken en hoe werkt zo’n tepelhoedje?

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een dun siliconen hulpmiddel dat tijdelijk gebruikt kan worden bij het geven van borstvoeding. Als je last hebt van pijnlijke tepels bijvoorbeeld of je baby niet goed hapt als je hem aanlegt. Er zijn verschillende maten beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de tepel en de mond van je baby. Je legt zo’n tepelhoedje tijdens het voeden helemaal over de tepel en de tepelhof. De meeste tepelhoedjes hebben een inkeping aan de zijkant, zodat je baby jou tijdens het voeden toch goed kan ruiken. De melk komt door de gaatjes in de top van het hoedje.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de 10 meest hardnekkige misverstanden over borstvoeding

Wanneer gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje kan helpen bij verschillende borstvoedingsproblemen, zoals pijnlijke tepels of een baby die niet goed hapt. Ga niet zelf experimenteren met tepelhoedjes, overleg altijd eerst met een lactatiekundige. Zo voorkom je dat je het probleem erger maakt. In deze situaties kan een tepelhoedje tijdelijk een goed hulpmiddel zijn:

 • Bij ernstige stuwing en/of pijnlijke tepels.
 • Als je premature baby moeite heeft met drinken aan de borst.
 • Als je baby een zwakke zuigkracht heeft en daardoor niet goed aan de borst kan drinken.
 • Als je baby een open gehemelte, lage spierspanning, Syndroom van Down, hoog gehemelte, of een kort tongriempje heeft.
 • Als je vlakke of ingetrokken tepels hebt.
 • Als je baby niet aan de borst wil en je alles al hebt geprobeerd.
 • Om de overgang van fles naar borst makkelijker te maken voor een baby. Bijvoorbeeld als je baby eerst afgekolfde melk kreeg uit een fles en dan weer aan de borst moet wennen.

Lees ook: Wat doet een lactatiedeskundige precies?

Tepelhoedjes aanschaffen

Tepelhoedjes koop je bij een drogist, babywinkel of online. Je hebt ze van verschillende merken en in verschillende maten: S, M of L. De juiste maat is afhankelijk van de grootte van je tepels en de grootte van het mondje van je baby. Laat je hierbij adviseren door een lactatiekundige. Je koopt ze vaak per twee, voor ongeveer tien euro.

Gebruiksaanwijzing tepelhoedje

Besluit je in overleg met een lactatiedeskundige om een tepelhoedje te gebruiken, dan is belangrijk dat je dit hulpmiddel steeds goed aanbrengt. Zo trekt het tepelhoedje de tepel goed naar buiten, waardoor je baby makkelijker kan happen. Zo gebruik je een tepelhoedje:

 1. Zorg ervoor dat je de juiste maat aanschaft. Als je een te groot of een te klein tepelhoedje gebruikt, kan dat pijnlijk zijn en je tepel of tepelhof beschadigen. Overleg met een lactatiekundige welke maat (S, M of L) voor jou de juiste is.
 2. 2. Buig de zijkanten van het tepelhoedje naar buiten en leg het tepelhoedje vervolgens over je tepel en de tepelhof, waarbij je eigen tepel midden in de uitsparing komt. Klap vervolgens het hoedje terug, zodat de zijkanten op je borst komen. Duw hierbij de vingers in de borst en wrijf naar buiten. De tepel komt nu vanzelf naar buiten. Let op: er moet zo min mogelijk ruimte tussen de top van het hoedje en je tepel zitten.
 3. Door de inkeping in de rand van het tepelhoedje kan je baby jouw huid voelen en ruiken tijdens het voeden. Zorg er dus voor dat de inkeping bij het neusje van je baby zit tijdens het drinken.
 4. 4. Als je de platte kant van het tepelhoedje een beetje nat maakt (bijvoorbeeld met moedermelk), dan blijft het beter aan je huid plakken en daardoor beter zitten.
 5. Zorg dat er geen lucht onder het platte gedeelte van het tepelhoedje zit. Dit voorkom je door van binnen naar buiten te wrijven.
 6. Zorg dat je baby, net als bij voeden zonder tepelhoedje, een grote hap neemt als je hem aanlegt waarbij de tepel ver in zijn mond komt. Tip: zo leg je je baby aan in drie stappen.

Verder is borstvoeding geven met een tepelhoedje hetzelfde als borstvoeding geven zonder tepelhoedje.

Zo breng je een tepelhoedje aan:

Onderhoud tepelhoedje

Als je een tepelhoedje gebruikt, is een goede hygiëne belangrijk. Zowel voor jouw gezondheid als die van je baby. Zo geef je bacteriën en ziektemakers zo min mogelijk kans:

 • Spoel de tepelhoedjes na iedere voeding af en maak ze goed schoon
 • Kook de tepelhoedjes elke dag uit
 • Bewaar tepelhoedjes op een koele, droge plaats
 • Vervang de tepelhoedjes na een maand door nieuwe

Tepelhoedje bij vlakke of ingetrokken tepels

Veel lactatiedeskundigen zien een tepelhoedje als laatste redmiddel bij ingetrokken tepels. Dit probleem kan namelijk vaak ook op andere manieren worden opgelost: met een andere voedingshouding of door je tepels te vormen.

Kies je na overleg met een lactatiekunde toch voor een tepelhoedje, dan is dat meestal maar twee tot vier weken nodig. Ingetrokken tepels komen door het geven van borstvoeding na een tijdje vaak vanzelf naar buiten te staan. In het geval van vlakke tepels kunnen tepelhoedjes je baby helpen om beter te leren happen. Als dat een tijdje goed gaat, kun je het weer zonder tepelhoedjes proberen.

Tepelhoedje bij tepelkloven

Als je borstvoeding geeft, kun je kleine wondjes aan je tepels krijgen: tepelkloven genoemd. Meestal is de oorzaak het niet goed aanleggen en/of happen van de baby. Het gebruik van tepelhoedjes is geen goed idee als je last hebt van tepelkloven. Het neemt de oorzaak van de pijn niet weg en werkt genezing van de tepels tegen. Je kunt in dit geval beter werken aan een goede aanlegtechniek of andere borstvoedingshoudingen proberen.

Lees ook: Borstvoedingshoudingen: welke past bij jou en je baby?

Nadelen gebruik tepelhoedje

Hoewel tepelhoedjes soms een goed hulpmiddel zijn bij borstvoedingsproblemen, zitten er ook nadelen en risico’s aan het gebruik:

 • Melkproductie komt moeilijk op gang komt of loopt terug. Als een tepelhoedje niet goed past of niet op de goede manier wordt gebruikt, kan er lucht tussen het hoedje en je huid komen. Je baby moet dan meer moeite doen om je borst leeg te drinken. Dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie moeilijk op gang komt of terugloopt.

Lees ook: Alles wat je moet weten over borstvoeding in de eerste week

 • Darmkrampjes. Breng je de tepelhoedjes niet op de juiste manier aan dan kan je baby hierdoor (meer) last krijgen van darmkrampjes, omdat hij naast melk ook lucht inslikt bij het drinken.
 • Kans op borstontsteking. Als je baby je borst niet goed leegdrinkt, heb je meer kans op verstopte melkkanalen en borstontsteking. Blijf dus goed opletten bij het aanleggen en kolf je borst zo nodig één keer per dag helemaal leeg.
 • Grotere kans op spruw. Bij het gebruik van tepelhoedjes is er een iets grotere kans op spruw. Maak dus tepelhoedjes dus op de juiste manier schoon en vervang ze regelmatig. Tip: zo voorkom je spruw bij je baby.
 • Zuiggewenning. Als je baby langere tijd drinkt via een tepelhoedje, kan hij daar gewend aan raken en wil hij niet meer zonder tepelhoedje aan de borst. Ook kan zijn drinktechniek veranderen door het tepelhoedje, waardoor hij zonder tepelhoedje jouw tepels kan beschadigen tijdens het drinken.

Lees ook: Hoe weet je of je te weinig borstvoeding hebt?

Vaker voeden met tepelhoedje?

Het kan zijn dat je baby vaker wil drinken als je tepelhoedjes gebruikt. Aangeraden wordt om te blijven voeden op verzoek, om te voorkomen dat je melkproductie terugloopt en je baby te weinig voeding binnenkrijgt. Tijdens het gebruik van tepelhoedjes is het extra belangrijk om signalen van een verminderde melkproductie in de gaten te houden. Controleer of je baby voldoende plas- en poepluiers heeft. Ook kun je wat vaker naar het consultatiebureau gaan om je baby te laten wegen en meten. Zo kun je in de gaten houden of zijn groei niet terugloopt.

Lees ook: Voedingsschema of voeden op verzoek, wat is beter?

Tepelhoedje afbouwen

De ene je baby heeft maar een paar keer een tepelhoedje nodig om beter te leren drinken, de ander een paar maanden. Als je baby een tijdje succesvol aan de borst drinkt met het gebruik van een tepelhoedje, kun je starten met afbouwen. Zo zorg je voor een soepele overgang:

 1. Let tijdens het gebruik van het tepelhoedje goed op hoe je je baby aanlegt, vasthoudt en ondersteunt. Het is de bedoeling dat je baby straks zonder tepelhoedje, op dezelfde manier drinkt.
 2. Leg je baby regelmatig op je blote borst. Huid-op-huid contact stimuleert hem om zelf de borst te zoeken en zonder tepelhoedje aan te happen.
 3. Als je baby heel slaperig is, bijvoorbeeld tijdens de nachtvoeding, probeer hem dan eens aan te leggen zonder tepelhoedje. Misschien dat het nu wel lukt.
 4. Verwijder het tepelhoedje halverwege een voeding en kijk of je baby daarna gewoon doordrinkt.
 5. Leg je baby af en toe aan zonder tepelhoedje om alvast te oefenen. Laat je baby daarna alsnog drinken met een tepelhoedje als dit geen succes is.
 6. Kolf voor de voeding wat melk af, zodat je borsten minder vol zijn. Je baby kan beter happen als je borsten minder vol en gespannen zijn.
 7. Hoe minder vaak en hoe minder lang je je baby voedt met een tepelhoedje, hoe makkelijker de overgang naar voeden zonder tepelhoedje zal gaan.

Bronnen: Borstvoeding,

Lees ook: Flesvoeding en borstvoeding combineren, zo doe je dat

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.

Contact
Website
Facebook
Instagram