Tepelhoedjes en borstvoeding

Tepelhoedje en borstvoeding

Heeft je baby moeite met drinken aan de borst? Dan kan een tepelhoedje (tijdelijk) helpen. Al zitten er ook nadelen aan. Waarom zou je ze wel of niet gebruiken?

Wat is een tepelhoedje?

Een tepelhoedje is een tijdelijk hulpstuk bij de borstvoeding. Onder bepaalde omstandigheden kan het helpen om de baby beter uit de borst te laten drinken. Een tepelhoedje is een dun siliconen hoedje, bedoeld voor over je tepel. Je legt het tijdens het voeden helemaal over de tepel en het tepelhof. De meeste tepelhoedjes hebben een uitsparing aan de zijkant, zodat je baby jou tijdens het voeden kan ruiken en aanraken. De melk komt door de gaatjes in de top van het hoedje.

Wanneer gebruik je een tepelhoedje?

Een tepelhoedje wordt vaak gebruikt bij verschillende problemen bij de borstvoeding. Veel van deze problemen zijn ook met goed en vaak aanleggen te verhelpen. Daar heb je dus geen tepelhoedje voor nodig.

In de volgende gevallen kan een tepelhoedje uitkomst bieden:

 • als je een premature baby hebt die moeite heeft met drinken aan de borst
 • als je baby een zwakke zuigkracht heeft en daardoor niet goed aan de borst kan drinken
 • als vlakke of teruggetrokken tepels hebt
 • als je baby niet aan de borst wil en je alles al hebt geprobeerd om het te laten slagen
 • soms wordt een tepelhoedje ook gebruikt om de overgang van fles naar borst makkelijker te maken voor een baby. Bijvoorbeeld als een kindje eerst afgekolfde melk kreeg uit een flesje

Nadelen gebruik tepelhoedje

Het gebruik van het tepelhoedje is niet zonder risico. Als je tepelhoedjes gebruikt, kun je met de volgende zaken te maken krijgen:

 • Melkproductie die moeilijk op gang komt of terugloopt

  Als een tepelhoedje niet goed past of niet op de goede manier wordt gebruikt kan er lucht tussen het hoedje en je huid komen, waardoor je baby meer moeite moet doen om je borst leeg te drinken. Dit kan ervoor zorgen dat je melkproductie moeilijker op gang komt of terugloopt. Ook kan je baby hierdoor (meer) last krijgen van krampjes, omdat hij naast melk ook lucht inslikt bij het drinken

 • Borstontsteking

  Als een tepelhoedje te los op de tepel wordt gezet ontstaat er lucht onder het hoedje en kan de baby niet genoeg tepel in zijn mond nemen en daardoor je borst niet goed leegdrinken. Er blijft dan melk achter in je borst waardoor je meer kans hebt op verstopte melkkanalen en borstontsteking. Blijf dus goed opletten bij het aanleggen en kolf je borst zo nodig één keer per dag helemaal leeg. Als je borsten niet goed leeg gedronken worden, kan de melkproductie teruglopen en groei van de baby achterblijven. Blijf goed letten op het drinkgedrag van je baby en check de luiers op volheid en kleur.

 • Grotere kans op spruw

  Bij het gebruik van tepelhoedjes is er een grotere kans op besmetting van buitenaf en spruw. Je zult dus extra op hygiëne moeten letten.

Het is niet aan te raden om zelf te gaan uitproberen of een tepelhoedje voor jullie kan werken. Raadpleeg voor goede begeleiding een lactatiekundige. Samen kun je dan kijken wat de juiste maat voor jullie is en hoe je het tepelhoedje op de goede manier gebruikt.

Een tepelhoedje op de juiste manier gebruiken

Het is belangrijk dat het hoedje goed op de tepel wordt aangebracht. Bij goed aanbrengen trekt het hoedje je tepel naar buiten, waardoor je baby makkelijk kan aanhappen.

 1. Klap het hoedje voor de helft binnenste buiten en leg het tepelhoedje over je tepel en het tepelhof, waarbij je eigen tepel midden in de bobbel komt. Klap vervolgens het hoedje terug over de borst en duw hierbij de vingers in de borst en wrijf naar buiten. Vanzelf komt de tepel met hoedje naar buiten.
 2. Door de inham in het tepelhoedje kan je baby jouw huid voelen en ruiken tijdens het voeden. Zorg er dus voor dat de inkeping precies op de plek zit waar het neusje van je baby uitkomt tijdens het drinken
 3. Als je de platte kant van het tepelhoedje een beetje nat maakt (met bijv. moedermelk), blijft-ie beter aan je huid plakken en daardoor beter zitten
 4. Zorg dat er geen lucht onder het platte gedeelte van het tepelhoedje zit. Dit voorkom je door van binnen naar buiten te wrijven
 5. Zorg dat je baby, net als bij voeden zonder tepelhoedje, een grote hap neemt, waarbij de (siliconen) tepel ver in het mondje van je baby komt

Verder is borstvoeding geven met een tepelhoedje hetzelfde als borstvoeding geven zonder tepelhoedje.

Tepelkloven

Als je borstvoeding geeft kun je kleine wondjes aan je tepels krijgen, tepelkloven genoemd. Meestal is de oorzaak het niet goed aanleggen en aanhappen van de baby. Het gebruik van tepelhoedjes zal je hierbij dus niet helpen. Bovendien herstelt je tepel zich niet sneller als je tepelhoedjes gebruikt. Je kunt beter de oorzaak van de tepelkloven aanpakken.

Onderhoud

Om besmetting, en daarmee de kans op spruw, zo min mogelijk kans te geven kun je de volgende maatregelen nemen:

 • spoel de tepelhoedjes na iedere voeding af
 • kook de tepelhoedjes elke dag uit
 • bewaar tepelhoedjes in de ijskast
 • vervang tepelhoedjes na een maand gebruiken

Kosten

Tepelhoedjes zijn in verschillende merken en maten te krijgen, afhankelijk van de grootte van de tepel en de grootte van het mondje van je baby. Laat je adviseren door een lactatiekundige, zodat je zeker weet dat je het juiste hoedje gebruikt voor jouw tepel. Je koopt ze vaak per twee, voor ongeveer tien euro.

Tepelhoedje afleren

Het gebruik van een tepelhoedje is iets tijdelijks: het is een hulpmiddel om je baby te leren hoe hij goed aan de borst kan drinken. Als het goed is kan je baby dus na een tijdje ook zonder tepelhoed bij je drinken.

De ene je baby heeft maar een paar keer een tepelhoedje nodig om beter te leren drinken, de ander een paar maanden. Als je baby succesvol aan de borst drinkt met het gebruik van een tepelhoedje, kun je starten met afbouwen. Deze tips kunnen je daarbij helpen:

 • Let tijdens het gebruik van het tepelhoedje goed op hoe je je baby aanlegt, vasthoudt en ondersteunt. Het is de bedoeling dat je baby straks zonder tepelhoedje, op dezelfde manier gaat drinken,
 • Heb veel huid op huid contact met je baby zodat hij ook de kans krijgt eens zonder tepelhoedje aan te happen
 • Als je baby heel slaperig is, bijvoorbeeld tijdens de nachtvoeding, kun je proberen het tepelhoedje weg te laten. Misschien drinkt je baby dan opeens weer zonder hoedje
 • Haal het tepelhoedje halverwege de voeding weg, en kijk of je baby zonder tepelhoedje gewoon doordrinkt
 • Start af en toe zonder tepelhoedje, ter oefening. Als je baby (of jijzelf) genoeg heeft van het oefenen, pak je het hoedje er weer bij

Wanneer schakel je een lactatiedeskundige in?

Heb je problemen met borstvoeding of denk je dat je een tepelhoedje jouw baby kan helpen uit de borst te drinken? Of gebruik je een tepelhoedje en wil je er graag mee stoppen? Het is altijd een goed idee een lactatiekundige in te schakelen voor een goede begeleiding.

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing is lactatiekundige en jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg. Vanuit haar praktijk Zoete Melk begeleidt ze moeders bij de borstvoeding. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders.