Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Voedingsschema baby 6 maanden

Voedingsschema baby 6 maanden

Of je nu al was begonnen met oefenhapjes of niet: vaste voeding wordt voor een baby van 6 maanden aangeraden. Hij heeft vanaf nu niet meer genoeg aan alleen melk. Wat kan je baby wel en niet eten? En hoe ziet een voedingsschema voor een baby van 6 maanden eruit?

Advertentie

Alsof er met 6 maanden nog niet genoeg mijlpalen zijn afgevinkt, gaat je baby vanaf nu ook écht eten. Nog niet met de pot mee, dat doet hij pas als hij rond de één jaar oud is. Maar daar werk je vanaf nu wel rustig naartoe. Zoals met alles gaat dat in het tempo dat je baby aangeeft. Sommige baby’s zijn direct gek op vaste voeding en eten alles wat je ze voorschotelt met smaak op. Andere baby’s hebben meer tijd nodig om te wennen en eten de ene keer beter dan de andere keer.

Het voedingsschema voor een baby van 6 maanden in dit artikel is dan ook een indicatie. Wanneer jouw baby eraan toe is om een melkvoeding te vervangen door een maaltijd, zul je gaandeweg ontdekken. Vraag bij twijfel advies aan het consultatiebureau.

Baby 6 maanden: eten vaste voeding

Tussen vier tot zes maanden kun je je kind met oefenhapjes alvast laten wennen aan vast voedsel, maar dat hoeft niet. Tussen de vier en zes maanden heeft hij nog genoeg aan borst- of flesvoeding. Vanaf zes maanden heeft je kind wel vaste voeding nodig naast borst- of kunstvoeding. Maar de fles of borst gaat niet direct van het menu: een baby van 6 maanden krijgt nog vier tot zes keer per etmaal borst- of flesvoeding. Samen met de vaste voeding krijgt hij daarmee de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Lees meer: Zo ga je stap voor stap van oefenhapjes naar met de pot mee

Advertentie

Hoeveel vaste voeding voor baby van 6 maanden?

Als je al was begonnen met het geven van oefenhapjes groente en fruit, kun je die kleine hapjes in principe uitbreiden tot een volledige maaltijd. Doe bij het groentehapje bijvoorbeeld wat rijst erbij en een beetje gebakken vis of vlees. Uiteraard moet je dit nog allemaal goed pureren of prakken. Ook kun je, als de fruit- en groentehapjes goed gaan, je baby met 6 maanden lichtbruin brood gaan geven. Je baby krijgt het brood binnen door erop te sabbelen en het met zijn tong en kaken fijn te maken.

Laat je kind in zijn eigen tempo wennen aan het eten van vaste voeding. Bij de ene baby gaat het overstappen op maaltijden makkelijker en sneller dan bij de andere baby. Gaat het eten goed? Dan kun je één melkvoeding per dag gaan vervangen door een maaltijd vaste voeding, bijvoorbeeld die bij het avondeten.

Lees ook: Wat als je baby niet wil eten?

Wat mag je baby van 6 maanden nog niet eten?

Geef je baby gezonde, liefst verse en onbewerkte producten zonder toegevoegde suiker en zout. Je kunt je baby de meeste gezonde voedingsproducten geven, maar een paar dingen mogen baby’s nog niet eten. Denk aan: rauw ei, rauw vlees en rauwe vis, kaas, leversmeerworst of leverpaté, honing, melkproducten en zoete dranken. Geef je baby uiteraard ook geen harde stukjes vast voedsel of producten die risico geven op verstikking, zoals druiven of cherrytomaten.

Lees meer: Wat baby’s niet mogen eten en waarom niet

Advertentie

Allergie voor pinda en ei

Deskundigen adviseren om baby’s al voor 6 maanden te laten wennen aan pinda en ei, omdat dit de kans verkleint dat een kind een allergie voor deze producten ontwikkelt. Was je hier nog niet meer begonnen, dan kun je dat nu doen, het liefst voordat je baby 8 maanden oud is. Begin met een halve theelepel pindakaas door een fruithapje bijvoorbeeld. Uiteindelijk geef je je baby een flinke eetlepel pindakaas per week. Is baby gewend? Dan kun je hem laten wennen aan ei op dezelfde manier, dat lees je in dit artikel.

Lees ook: Waarom pindakaas goed is voor je baby

Goed prakken

De eerste hapjes prak je fijn, zodat je baby ze makkelijk kan doorslikken. Door het eten voor je baby langzamerhand minder fijn te prakken, kan hij wennen aan de grovere stukjes. Laat je baby nooit alleen tijdens het eten, zodat je direct kunt ingrijpen als je baby zich verslikt of een stukje in zijn keel blijft steken.

Lees ook: Wat moet je doen bij verslikken en verstikking?

Lekker knoeien

In het begin heb je misschien het idee dat je baby vooral met het eten wil spelen. Hij houdt het in zijn mond, duwt het met zijn tong naar buiten en smeert alles eronder. Dat geknoei heeft een belangrijke functie: op die manier leert je baby zijn eten kennen. Hij ontdekt de structuur, smaak en textuur. Door zijn eten aan te raken en vast te pakken, leert hij of het hard of zacht is.

Hoeveel gram groente voor een baby van 6 maanden?

Hoeveel gram groente een baby van 6 maanden precies moet eten, verschilt per kind en ook per dag. Een melkvoeding kun je uiteindelijk vervangen door een maaltijd van ongeveer 150 tot 200 gram, waarvan bijvoorbeeld 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (zoals aardappelen of rijst) en 20 gram eiwitten (vis of vlees). Maar dit hoeft je kind met 6 maanden natuurlijk nog niet direct op te kunnen.

Je kunt beginnen met 50 gram groenten, en kijken hoeveel je baby op kan. Dit breid je stap voor stap uit. Hoeveel fruit je je baby van 6 maanden mag geven? Daarvoor geldt hetzelfde als voor groenten. Forceer je baby in elk geval niet: hij hoeft zijn bord echt nog niet leeg te eten.

Lees meer: Zoveel groente en fruit moet een kind eten

Hoeveel melk voor een baby van 6 maanden?

Geef je flesvoeding, dan geef je je baby na 6 maanden opvolgmelk. Hoeveel flesvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. De algemene richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding per dag is: 150 ml melk per kilo gewicht. Hoe je dit verdeelt per fles in het voedingsschema, is aan jou en je baby. Je kunt de totale hoeveelheid bijvoorbeeld in vier flessen geven, of in zes flessen. Borstvoeding kun je blijven geven op verzoek. De samenstelling van jouw moedermelk past zich aan aan de behoeften van je baby, en die behoefte zal vanzelf minder worden als je kind meer vaste voeding eet.

Als je baby vanaf 6 maanden meer vaste voeding gaat eten, vervang je één melkvoeding door een volledige maaltijd.

Let op: vervang fles- of borstvoeding nooit door koemelk. Tot je baby een jaar oud is, kun je hem beter geen koemelk geven. Daarin zitten meer eiwitten dan in fles- en borstvoeding en dat kan schadelijk zijn voor de nieren van je baby. Bovendien is fles- of borstvoeding qua samenstelling beter afgestemd op de behoeften van je baby.

Hoeveel water geef je een baby van 6 maanden?

Het advies van het Voedingscentrum en consultatiebureaus is om je baby pas vanaf 6 maanden water te laten drinken. Voor die tijd heeft je kind het simpelweg niet nodig. Wanneer je baby naast melk ook vaste voeding krijgt, neemt de hoeveelheid melk die hij drinkt langzaam af. Je kind heeft dan ook extra vocht nodig, naast zijn melkvoedingen.

Begin met het aanbieden van water op vaste momenten, bijvoorbeeld naast zijn fruithapje of groentehap. In het begin drinkt je kind niet meer dan een paar slokjes en dat is prima. Hij hoeft niet direct een hele beker leeg te drinken. Dit zal langzaam steeds meer worden, tot hij naast de melkvoedingen ongeveer vier bekertjes water per dag drinkt. Hij is dan rond de één jaar. Dat duurt dus nog wel even.

Lees meer: Alles over water geven aan je baby

Hoeveel brood geef je je baby van 6 maanden?

Zoals hierboven gezegd, kun je vanaf 6 maanden brood bij je baby introduceren. Geef je baby lichtbruin brood, zodat zijn darmen rustig kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Vanaf 8 maanden kun je kiezen voor volkorenbrood.

In het begin eet je baby waarschijnlijk nog geen hele boterham. Bied je baby kleine stukjes zonder korst aan (zo groot als een postzegel) en kijk hoe dat gaat. Je kunt het brood in het begin ook dopen in moedermelk of slappe thee, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Er hoeft nog niet meteen broodbeleg op het brood, maar smeer er wel een beetje margarine op. Dit bevat gezonde vetten en vitamine D. Op den duur kun je een melkvoeding vervangen door een boterham. Je kunt dit ook eens afwisselen met havermoutpap zonder suiker.

Vanaf 7 maanden kun je je baby als tussendoortje een broodkorst geven. Door erop te sabbelen en kauwen, traint hij zijn mondspieren.

Lees meer: Alles over de eerste boterham en broodbeleg voor je baby

Voedingsschema baby 6 maanden

Let op: dit voedingsschema is een voorbeeld, de tijden zijn dus een indicatie. Je hoeft het voedingsschema uiteraard niet precies aan te houden, let vooral goed op de behoefte van jouw kind.

Flesvoeding Borstvoeding Vaste voeding
Aantal voedingen per dag: 5 (incl. vaste voeding) Ook als je borstvoeding geeft, vervang je vanaf nu 1 voeding door vaste voeding en geef je je baby ’s ochtends bijv. een boterham. Je kunt je baby nu in plaats van borst- of flesvoeding een vast hapje geven, bijvoorbeeld in de avond. Dat kan bestaan uit ongeveer 150-200 gram voedsel: bijvoorbeeld 100 gram groenten, 80 gram koolhydraten (rijst, aardappelen of pasta) en 20 gram eiwitten (vlees, vis of ei).
Hoeveelheid melk: circa 650 ml verdeeld over de dag

Voorbeeld voedingsschema per dag:

Tijd Voeding
07.00 180 ml flesvoeding of BV en/of evt. pap
11.30 180 ml flesvoeding of BV + vast hapje/broodje
14.30 100 ml flesvoeding (mag je afbouwen)
17.00 Maaltijd met vaste voeding. Bijvoorbeeld een paar lepels geprakte broccoli. Hier kan je een beetje pindakaas of geroerbakt ei aan toevoegen.
18.30 180 ml flesvoeding of BV
Aantal uren slaap overdag: 3 – 3,5 uur
Wakkertijd overdag: 1,5-3 uur
Aantal uren slaap ’s nachts: 11 uur

Meer weten? Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je baby

Bron: Voedingscentrum.nl

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu