Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

22 wekenprik: 9 meestgestelde vragen aan de verloskundige

Als je zwanger bent, kun je de 22 wekenprik halen. Verloskundige Marloes Noppers krijgt hier in haar praktijk – Verloskundigenpraktijk Utrecht-Oost – veel vragen over. Dit zijn de meestgestelde vragen:

ADVERTORIAL

1. Wat is de 22 wekenprik?

Als je zwanger bent, kun je je laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit kan vanaf 22 weken zwangerschap. Je baby is dan vanaf de geboorte meteen beschermd tegen kinkhoest. Via de placenta krijgt je baby de antistoffen binnen die jij als moeder aanmaakt door het vaccin. Deze antistoffen beschermen je baby tegen kinkhoest tot het moment dat hij zijn eerste vaccinatie krijgt. Na de eerste vaccinatie gaat het kind zelf antistoffen aanmaken tegen kinkhoest.

De 22 wekenprik is overigens een combinatievaccin: het beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus. Een apart vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest bestaat niet.

2. Waarom is kinkhoest zo gevaarlijk voor je baby?

Kinkhoest is een infectie aan de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. Het kan hevige hoestbuien veroorzaken die wel maanden door kunnen gaan. Voor baby’s is kinkhoest extra gevaarlijk. Ze kunnen benauwd worden, een longontsteking of hersenschade oplopen en in het ergste geval zelfs overlijden. Het risico op deze klachten is groter voor jonge niet-gevaccineerde kinderen.

3. Vanaf wanneer krijg je informatie over de 22 wekenprik?

Tijdens het eerste intakegesprek met de verloskundige wordt de 22 wekenprik aangekaart en krijg je een brochure mee die je rustig kunt doorlezen. Tussen de 14 en 20 weken komen we hierop terug en geven we praktische informatie. Wil je de 22 wekenprik? Dan verwijzen we je door naar de jeugdgezondheidszorg voor het maken van een afspraak. Het consultatiebureau is ook de plek waar je later komt met je baby voor het vaccinatieprogramma. Heb je twijfels over de 22 wekenprik of over het vaccinatieprogramma? Dat kun je dit ook op het consultatiebureau bespreken.

4. Waarom juist vanaf 22 weken een prik halen?

Het vaccin heeft twee weken nodig om je baby voldoende te beschermen. Het advies is daarom om het vaccin op tijd te nemen, zodat je baby ook beschermd is als hij te vroeg wordt geboren. Natuurlijk kun je ook later in je zwangerschap de prik halen. Wanneer je korter dan twee weken voor de bevalling de vaccinatie hebt gehad, is je baby mogelijk niet voldoende beschermd, maar kun jij als moeder je kind niet meer besmetten.

5. Op welke plek word je geprikt? En merkt je baby daar iets van? 

De prik wordt gezet in een spier in je bovenarm. Je baby merkt daar niets van. Net als bij andere vaccinaties kun je een reactie krijgen. Roodheid, zwelling of pijn op de prikplek. Ook verhoging, koorts, spier- en hoofdpijn kunnen bijwerkingen zijn. Bij zwangere vrouwen worden geen andere bijwerkingen gezien dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. De vaccinatie is dus bewezen veilig voor moeder en kind. Hier is heel uitgebreid onderzoek naar gedaan.

6. Als je je in je vorige zwangerschap hebt laten vaccineren, moet je dat dan opnieuw doen bij een volgende zwangerschap?

De hoeveelheid antistoffen tegen kinkhoest neemt vrij snel af. Daarom wordt geadviseerd om bij elke nieuwe zwangerschap opnieuw de 22 wekenprik te halen.

7. Kun je gelijktijdig de 22 wekenprik en een coronavaccinatie halen?

Het advies is om tussen beide vaccinaties minstens zeven dagen te laten. Bij eventuele bijwerkingen kan er dan goed terug te leiden zijn van welk vaccin het is gekomen.

8. Ik wil borstvoeding geven en ben als kind ingeënt tegen kinkhoest, dan geef ik toch ook antistoffen door?

In moedermelk zitten antistoffen, maar die zijn niet voldoende om je baby te beschermen tegen kinkhoest. Een vaccinatie is nodig om het kind goed te beschermen. Je kan je baby borstvoeding blijven geven nadat je de 22 wekenprik hebt gehad tijdens de zwangerschap. De borstvoeding geeft dan nog wat extra bescherming tegen kinkhoest.

9. Wat betekent het halen van de 22 wekenprik voor het vaccinatieprogramma van mijn baby?

Als je de 22 wekenprik hebt gehaald, start het vaccinatieprogramma van je baby meestal een maand later. Namelijk pas bij drie in plaats van twee maanden. Ook krijgt je baby dan een prik minder. Laat je je niet vaccineren tijdens je zwangerschap, dan krijgt je baby met twee maanden een extra prik. Maar dat betekent dat hij de eerste maanden na de geboorte niet beschermd is tegen kinkhoest.’

Coronamaatregelen rondom 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

Besmet raken op het consultatiebureau door het coronavirus?

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ-medewerkers werken hygiënisch: ze wassen vaak hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogsplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier