Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat je als (aanstaande) ouder wilt weten over coronavaccinatie

Of je je nu wel of niet laat vaccineren tegen corona: coronavaccinatie roept bij veel mensen vragen op. Want hoe zit het bijvoorbeeld als je zwanger bent – of wilt worden? En welke invloed heeft het vaccin als je borstvoeding geeft?

Ouders van Nu in samenwerking met de Rijksoverheid

Via ons Instagramaccount kon je onlangs al jouw prangende vragen stellen over coronavaccinatie. In onderstaande video worden de ingezonden vragen beantwoord door immunoloog Marjolein van Egmond en voormalig huisarts Ted van Essen. Lauren Verster, programmamaker en moeder van Leentje (3) en Meggy (1), gaat met hen in gesprek.

Kan ik een coronavaccinatie nemen terwijl ik zwanger ben?

Eén van de vragen die in de video aan bod komt is: kan ik een vaccinatie nemen terwijl ik zwanger ben?

Huisarts Ted van Essen: ‘Ja dat kan. In het begin was hier onduidelijkheid over, omdat de coronavaccins niet bij zwangere vrouwen zijn getest. Inmiddels is daar wel onderzoek naar gedaan. Zo zijn in Amerika al 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd. Dit heeft geen negatieve gevolgen gehad. Niet voor de zwangerschap, niet voor de vrouwen en niet voor de baby’s die inmiddels geboren zijn. Hieruit blijkt dat het vaccin veilig is. Daardoor is het advies om alle zwangere vrouwen te vaccineren met een mRNA-vaccin, zodra je daarvoor wordt uitgenodigd.’ 

Ook deze vragen worden in de video beantwoord:

  • Als ik zwanger ben en corona krijg, raakt mijn baby dan ook besmet?
  • Kan ik een coronavaccinatie nemen als ik zwanger probeer te worden, met andere woorden: heeft coronavaccinatie invloed op mijn vruchtbaarheid?
  • Kan ik een vaccin nemen als ik borstvoeding geef? Gaat het vaccin dan over in de borstvoeding? En is mijn baby dan ook beschermd?

 

Meer weten over coronavaccinatie?

Op de website van de Rijksoverheid – coronavaccinatie.nl – kun je er alles over lezen. Van wanneer jij aan de beurt bent voor vaccinatie tot de verschillende soorten vaccins en de veiligheid van coronavaccinatie.