Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
blindedarmontsteking kind in het ziekenhuisbed

Blindedarmontsteking kind: de symptomen

Direct naar:

Alle kinderen hebben weleens buikpijn en meestal is dat onschuldig. Maar hevige pijn in de buik kan ook betekenen dat je kind blindedarmontsteking heeft. Welke symptomen zijn er nog meer? En hoe wordt blindedarmontsteking bij een kind behandeld?

Advertentie

Wat is een blindedarmontsteking?

Rechts onderin de buik, op de plek waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, zit een klein wormvormig aanhangsel. De medische term hiervoor is de appendix, maar de term ‘blinde darm’ is bekender. Dit stukje darm kan gaan ontsteken. Als dat gebeurt heeft je kind een blindedarmontsteking, oftewel: appendicitis.

Oorzaak blindedarmontsteking

Hoe het komt dat een kind blindedarmontsteking krijgt, is niet helemaal duidelijk. Vermoedelijk komt dit als een stukje harde ontlasting de blindedarm afsluit. Achter de afsluiting kan een ontsteking ontstaan. Maar niet bij ieder kind met blindedarmontsteking is er sprake van harde ontlasting. Er wordt niet altijd een oorzaak gevonden.

Lees meer: Harde ontlasting en obstipatie bij je kind, wat kun je doen?

Bij welke leeftijd komt blindedarmontsteking voor?

Zo’n 3000 tot 5000 kinderen per jaar krijgen blindedarmontsteking. Een kind kan blindedarmontsteking krijgen op elke leeftijd, maar het komt vaker voor bij kinderen vanaf 10 jaar en veel minder bij kinderen onder de 5 jaar.

Advertentie

Waar begint blindedarmontsteking mee?

De meeste kinderen hebben weleens buikpijn. Pijn in de buik kan allerlei oorzaken hebben, zowel lichamelijke als psychische, en meestal is dit onschuldig. Tja, maar hoe weet je nu of jouw kind een blindedarmontsteking heeft? Een blindedarmontsteking komt ineens opzetten. Kenmerkend is dat de buikpijn vaak begint in het gebied rond de navel en daarna vooral rechts onderin de buik zit. De eerste uren gaat het misschien nog om een vage pijn, maar het wordt snel steeds erger.

Wat zijn de symptomen?

Een kind met blindedarmontsteking kan zich behoorlijk ziek voelen. Doordat de buikpijn vaak plotseling opkomt en snel erger wordt, wordt ook wel gesproken van acute blindedarmontsteking en je kind kan verder de volgende symptomen hebben:

  • Verhoging (37,5-38 graden) of koorts (38 graden of meer)
  • Misselijkheid, overgeven
  • Geen zin in eten
  • Diarree of niet kunnen poepen
  • De pijn wordt erger als je kind beweegt
  • De pijn wordt erger als je kind hoest of lacht, of door het schudden van de auto tijdens het rijden.
  • Het aanraken of weer loslaten van de buik doet pijn.
  • Bloed of slijm in de ontlasting.

Wanneer naar de huisarts?

Vermoed je dat je kind een blindedarmontsteking heeft en herken je bovenstaande klachten? Bel dan direct de huisarts, zodat die kan onderzoeken of de oorzaak een blindedarmontsteking is.

Diagnose blindedarmontsteking kind

De huisarts onderzoekt je kind door op zijn buik te drukken. Dit kan flink pijn doen. De huisarts kan ook de urine van je kind controleren om te kijken of de buikpijn door een blaasontsteking komt. Als de huisarts denkt dat je kind blindedarmontsteking heeft, worden jullie direct doorverwezen naar het ziekenhuis. Daar krijgt je kind bloedonderzoek en een echo om te kijken of er een ontsteking zit. Soms is een MRI-scan nodig.

Advertentie

Behandeling blindedarmontsteking kind: operatie

Als de arts vaststelt dat je kind een blindedarmontsteking heeft, moet zijn blinde darm meestal direct worden verwijderd. Dit gebeurt met een operatie, die met spoed (binnen een dag) wordt gedaan. Hoe eerder de ontstoken blinde darm is verwijderd, hoe kleiner de kans dat de darm knapt en de ontsteking zich uitbreidt naar de buikholte.

Lees ook: Tips om je kind te begeleiden als hij naar het ziekenhuis moet

Je kind wordt voor de operatie onder narcose gebracht. Jij of je partner mag bij je kind blijven tot hij onder narcose is. Dit gebeurt via een infuus in de arm (voor het prikken van het infuus krijgt je kind eerst verdovende zalf op zijn arm) of met een kapje over zijn mond en neus. Als je kind naar de operatiekamer gaat, gaan jij en je partner met de verpleegkundige mee naar een ruimte waar jullie kunnen wachten tot de operatie klaar is.

Bij een kind met blindedarmontsteking wordt de blindedarm meestal verwijderd met een kijkoperatie (laparoscopie), soms met een open operatie. Dit is het verschil:

  • Kijkoperatie – de chirurg maakt drie kleine sneetjes in de buik, om een camera en instrumenten naar binnen te brengen. Terwijl hij via de camera in de buik kijkt, maakt hij de blindedarm los en verwijdert hem via een van de gaatjes in de buik. Daarna maakt hij de wondjes dicht. Kleine wondjes doen minder pijn en herstellen sneller dan de wond van een open operatie.
  • Open operatie – soms is toch een open operatie nodig. De chirurg maakt dan een snee rechtsonder in de buik van je kind en verwijdert de blinde darm.

Na de operatie wordt je kind naar de uitslaapkamer gebracht. Jij wordt hier ook naartoe gebracht, om bij je kind te zijn terwijl hij rustig wakker wordt. Hij heeft dan een infuus met vocht en medicatie tegen de ontsteking, pijn en misselijkheid. Als hij wakker is, gaat hij naar de verpleegafdeling. Is de operatie goed gegaan, ziet de wond er goed uit, lukt het om te eten en te drinken en komen de darmen weer op gang? Dan kan je kind de volgende dag weer naar huis.

Lees ook: Zo verloopt een operatie bij je kind

Behandeling blindedarmontsteking kind: antibiotica

Soms is er een reden om een kind met blindedarmontsteking niet te opereren. In dat geval wordt je kind opgenomen in het ziekenhuis en krijgt hij een infuus met antibiotica om de ontsteking te behandelen. Ook kan het nodig zijn om een drain in zijn buik te plaatsen, om pus af te voeren.

Geperforeerde blindedarm kind

Soms is de blindedarm door de ontsteking geknapt of gescheurd. Dit wordt een geperforeerde blindedarm genoemd. De inhoud van de blindedarm (pus) loopt dan in de buikholte. Dit kan erg gevaarlijk zijn, omdat er een buikvliesontsteking kan ontstaan. Dit is een ernstige aandoening. Daarom wordt een kind met blindedarmontsteking zo snel mogelijk geopereerd. Zo kan worden voorkomen dat de blindedarm knapt, én wordt het snel ontdekt als dit al is gebeurd. De chirurg ziet tijdens de operatie namelijk of de blindedarm geperforeerd is.

Zit er pus in de buikholte? Dan spoelt de chirurg dit goed schoon nadat hij de blindedarm heeft verwijderd. Soms plaatst hij ook een drain in de wond om pus af te voeren. Je kind blijft nog drie tot vijf dagen in het ziekenhuis en krijgt antibiotica via een infuus, om de resten ontsteking in de buikholte te behandelen. Heel soms is het nodig om een kind op te nemen op de intensive care.

Complicaties operatie blindedarmontsteking

Meestal gaan de blindedarmoperatie en het herstel goed, maar bij een buikoperatie is er risico op complicaties. Hoewel de kans dat dit gebeurt klein is, is het belangrijk om je kind goed in de gaten te houden. Dit zijn mogelijke complicaties na blindedarmontsteking bij je kind:

  • Een nabloeding. Omdat de kans hierop de eerste 24 het grootst is, blijft je kind minimaal een nacht in het ziekenhuis.
  • Een zwelling of bloeduitstorting bij de wond.
  • Een infectie (abces) van wond of in de buik. Soms is een nieuwe operatie nodig.
  • Koorts.
  • Diarree doordat de darmen weer gaan werken.
  • Een bloeding in de buik.
  • Verklevingen in de buik. Er kan dan opnieuw een operatie nodig zijn.
  • Schade aan de dikke of dunne darm die door de operatie is ontstaan.

Ben je weer thuis met je kind, bel dan altijd het ziekenhuis als de operatiewond dik en rood wordt. Neem ook direct te contact op als je kind koorts krijgt (een temperatuur boven de 38 graden) en als de diarree langer dan twee dagen duurt. Bel ook als de wond begint te bloeden of dik en rood is en als je kind (opnieuw) erge buikpijn heeft.

Hechtingen verwijderen blindedarmoperatie

De hechtingen van de operatie lossen vanzelf op. Heeft je kind geen oplosbare hechtingen gekregen, dan moeten jullie na zeven tot tien dagen naar de huisarts of terug naar het ziekenhuis om de hechtingen te laten verwijderen.

Nazorg blindedarmontsteking kind

Als je kind weer thuis is, moet hij verder herstellen. De wond en de ontsteking moeten genezen. Daarvoor is het belangrijk dat hij genoeg rust krijgt, maar leuke afleiding is ook fijn. Boekjes lezen, tv kijken, een spelletje, misschien een voorzichtige wandeling of ziekenbezoek. Jij kent je kind het beste. Kijk goed wat hij aankan en wat hem goed doet. Hou daarbij in elk geval de volgende punten aan:

  1. Laat je kind na de operatie een week rustig aan doen. Niet rennen, klimmen of wild spelen dus. De wond en de ontsteking moeten genezen.
  2. Wacht minimaal twee weken met in bad gaan en zwemmen. De wond moet eerst dicht en droog zijn. Douchen mag wel.
  3. Controleer regelmatig of de wond goed geneest. Bel de arts als de wond dik, rood of warm is, of als je bloed of pus ziet.

Als je kind zich na een week goed voelt en de wond goed geneest, kan hij rustig aan meer dingen gaan doen. Blijf op je kind letten: heeft hij bij bepaalde activiteiten pijn? Wacht daar dan nog wat langer mee. Zorg dat hij rust krijgt als hij moe is.

Een aantal weken na de operatie krijgen jullie een controleafspraak bij het ziekenhuis om te kijken hoe het met je kind gaat. Dit kan ook een belafspraak zijn.

Wanneer bel je de huisarts?

Als je kind een blindedarmontsteking heeft gehad en is geopereerd, herstellen de ontsteking en de wond waarschijnlijk gewoon goed en knapt hij na een week op. Soms duurt het herstel langer en/of treden er complicaties op. Bel de huisarts als je kind na de operatie:

  • Koorts krijgt (38 graden of hoger).
  • Buikpijn heeft die steeds erger wordt.
  • Een opgeblazen buik heeft.
  • Steeds misselijk is en/of moet overgeven.
  • Langer dan twee dagen diarree heeft.
  • Langer dan twee dagen niet kan poepen.
  • Pus bij zijn wond heeft of als de wond dik en rood is.

Tips als je kind blindedarmontsteking heeft gehad

Een blindedarmontsteking is niet niks voor een kind. Voor het hele gezin is het flink schrikken. De heftige pijn, ineens naar het ziekenhuis moeten, een spoedoperatie en de narcose: dat maakt indruk. Het kan best zijn dat je kind er nog een tijdje door van slag is. Misschien gedraagt hij zich daarna anders dan je gewend bent. Slecht slapen, naar dromen, in bed plassen, niet alleen durven zijn, veel aandacht vragen of juist stiller zijn: het kan allemaal voorkomen. Lieve aandacht doet vaak wonderen, en dit zijn nog wat tips om je kind te helpen deze gebeurtenis te verwerken:

  • Praat erover. Leg je kind uit wat er is gebeurd, of laat hem zelf vertellen wat hij heeft ervaren. Misschien heeft hij er nog vragen over?
  • Speel samen ‘ziekenhuisje’. Met een pop, een dokterssetje of bijvoorbeeld Playmobil kan je kind naspelen wat er is gebeurd. Voor kinderen is dit een belangrijke manier om ervaringen te verwerken.
  • Er zijn kinderboeken over het ziekenhuis, om een operatie of opname voor te bereiden. Bij een blindedarmontsteking is daar geen tijd voor, maar het kan wel fijn zijn om je kind naderhand voor te lezen om hem te helpen begrijpen wat er is gebeurd.
  • Je kunt je kind ook een tekening over het ziekenhuis laten maken.

Lees meer: Merk je dat je kind angstig is geworden? Dit kun je doen

Bronnen: Maag Lever Darm Stichting, Isala Ziekenhuis, Rijnstate Ziekenhuis, Thuisarts

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen