concentratieproblemen

Hoe help je een kind met concentratieproblemen?

De één wiebelt in de klas op zijn stoel, de ander rommelt in zijn laatje of staart naar buiten. Sommige kinderen raken aan de praat met de buurvrouw die al klaar is met haar sommen. Als kinderen zich niet goed kunnen concentreren, kan dat gevolgen hebben voor de schoolresultaten.

Concentratieproblemen

Als je je gaat verdiepen in de concentratieproblemen van je kind, kom je er vaak achter dat er een onderliggende oorzaak is. Concentratie heeft te maken met motivatie. Waarom is het maken van huiswerk een dagelijkse strijd? Waarom vergeet je kind om zijn jas op te hangen aan de kapstok? Terwijl een half uur lang geconcentreerd gamen hem waarschijnlijk geen enkele moeite kost. Het kan komen doordat je kind in een extreme ontwikkelingsfase zit. De prepuberteit is meestal al begonnen. Zijn hersenen ontwikkelen zich razendsnel en zijn hormonen slaan op hol. Dat alles heeft gevolgen voor zijn bewustzijn en gedrag.

Advertentie

Achterhaal de oorzaak

Zoek uit waarom je kind snel is afgeleid. Liggen de concentratieproblemen aan het aan het tijdstip van de dag? Is er iets wat hem bezighoudt? Zijn er problemen thuis, zoals een echtscheiding, verhuizing, ruzie? Is je kind verliefd? Zo bleek uit onderzoek dat jongens minder goed kunnen nadenken als er een mooi meisje in de buurt is.

Samen plannen

De cognitieve ontwikkeling van je kind loopt in de prepuberteit achter op zijn emotionele ontwikkeling. Kinderen kunnen in deze fase daarom erg impulsief en chaotisch zijn. Organisatie en planning is dan lastig. Ze hebben bijvoorbeeld moeite om te weten wat ze wanneer moeten doen voor school. Het combineren van schoolwerk, sport en sociale activiteiten zorgt dikwijls voor conflicten. Wat heeft prioriteit en wat niet? Je kunt je kind helpen door samen alle taken op een rijtje te zetten en aan te geven wat er als eerste moet gebeuren. Wanneer je kind een focus heeft, een duidelijk doel, dan kan hij zich beter concentreren.

Belonen

Hersenen van kinderen zijn erg gevoelig voor beloning. Je zou je kind kunnen stimuleren zich te concentreren door hem bij het behalen van een doel een beloning te geven. “Als je het eerste werkblad gemaakt hebt mag je daarna 10 minuten tv kijken voordat je aan het volgende begint.” Benoem het behaalde doel nog een keer voordat hij met de volgende uitdaging aan de slag gaat. Stel eventueel een volgende beloning in het vooruitzicht. De beloning hoeft overigens geen cadeautje of snoep te zijn. Liever niet zelfs. Iets later naar bed, een half uurtje tv kijken, het avondeten bepalen, in bad in plaats van onder de douche, verzin het maar!

Zorg voor afwisseling

De tijdspanne waarin een kind zich kan concentreren op een taak verschilt per leeftijd, vooral als het gaat om een opgedragen taak. We laten hierbij de urenlange bouwen-met-legosessies even buiten beschouwing.

Gemiddeld geldt: een kind van zes jaar kan tien minuten gefocust zijn, een kind van tien jaar twintig minuten en een kind van dertien jaar en ouder zo’n dertig minuten. Zorg daarom voor afwisseling. Heeft je kind twintig minuten naar een verhaal zitten luisteren, laat hem dan daarna iets anders doen.

Doe iets op niveau

Als een opdracht te makkelijk of te moeilijk is, raakt een kind snel afgeleid. Laat je kind daarom iets doen wat goed bij zijn niveau past. Het lijkt wat tegenstrijdig, maar probeer hem toch ook te leren dat hij soms dingen moet doen die niet zo leuk of interessant zijn – misschien wel omdat ze niet op zijn niveau zijn. Tip: wijs je kind erop dat hoe sneller de vervelende opdracht af is, hoe meer tijd er overblijft voor leuke dingen.

Verdeel grote projecten in kleine taken

In het algemeen geldt dat grote projecten overweldigend kunnen zijn en het gevoel kunnen geven dat je niet weet waar je moet beginnen. Dat gaat voor kinderen natuurlijk net zo goed op. Door opdrachten op te splitsen, kan een kind meer overzicht krijgen als hij telkens een klein deel heeft afgerond.

Train met geheugenspelletjes

De Amerikaanse psycholoog Robert Rosario Rueda liet zien dat een vijfdaagse training de concentratie bij zesjarigen verbetert en ze hoger laat scoren op een intelligentietest. Hij deed dat met een computerspelletje; hoe meer de kinderen oefenden, hoe efficiënter ze reageerden. Thuis kun je de concentratie trainen met geheugenspelletjes als memory of ‘ik ga op reis en ik neem mee…’.

Gebruik een stopwatch

Stimuleer je kind met een stopwatch om een taak binnen een bepaalde tijd af te krijgen. Maak er wel een spelletje van, zodat je kind er plezier in krijgt en het een volgende keer nog sneller wil doen.

Wees complimenteus

Kinderen willen graag dingen goed doen. Als je ziet dat je kind geconcentreerd met iets bezig is, geef hem dan een compliment. Hij zal elke keer meer zijn best willen doen.

Geef duidelijke grenzen aan

Kinderen vinden het moeilijk om overzicht te houden en hebben daarom grenzen nodig. Stel dat je kind bezig is met een spelletje, maar hij moet ook nog oefenen op de piano, geef dat dan vijf minuten van tevoren aan. Zo kan je kind die overgang beter aan en is hij sneller geconcentreerd op zijn nieuwe taak.