Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Excellente scholen: wat zijn de voordelen?

Jaarlijks krijgt een select aantal basisscholen het predicaat ‘excellent’. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer mogen ze zich zo noemen en wat zijn de voordelen van excellente scholen voor je kind?

Advertentie

Dit zijn de 10 meest gestelde vragen over excellente scholen in Nederland.

Wat is een excellente school?

De Onderwijsinspectie legt het zo uit: ‘Een excellente school is een goede school die zich van andere goede scholen onderscheidt door te excelleren op een bepaald gebied.’ Met andere woorden: een excellente school is een kwalitatief goede school met leuke of bijzondere extra’s. De school zet zich speciaal in op een bepaald gebied en daar hebben alle leerlingen voordeel van.

Welke scholen mogen meedoen?

Alle basisscholen, middelbare scholen, scholen voor speciaal onderwijs en scholen voor praktijkonderwijs kunnen zich aanmelden voor de selectieprocedure.

Wanneer mag een school zich ‘excellent’ noemen?

Scholen die denken dat ze in aanmerking komen voor het label excellent kunnen zich ieder jaar melden bij de Onderwijsinspectie. Ze moeten uitgebreid motiveren waarom ze denken dat ze excellent zijn en op welk gebied. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat ze innovatief zijn of een onderscheidend onderwijsaanbod hebben. Een onafhankelijke jury beoordeelt de onderwijskwaliteit van deze scholen, bezoekt de scholen en stelt een rapport op waarin staat of de school wel of niet excellent wordt bevonden.

Advertentie

Hoe kun je excellente scholen vinden?

Excellente scholen vind je door het hele land. Ze staan vermeld op de site van de Onderwijsinspectie. Ook vind je daar een kaart waarop je in een oogopslag kunt zien of er bij jou in de buurt een excellente school is. Bij alle scholen staat vermeld waarom ze het predicaat excellent hebben gekregen.

Waarom zijn excellente scholen er?

Het predicaat excellente school is in 2012 bedacht door de toenmalige minister van Onderwijs, om goede en zich onderscheidende scholen een pluim te geven. Ze vond dat het te vaak gaat over zwakke scholen, terwijl er ook veel scholen zijn die het bijzonder goed doen. Het predicaat kijkt verder dan alleen de CITO-scores. Scholen die zich hebben aangemeld maar nu nog niet excellent worden bevonden, krijgen feedback om hun beleid te verbeteren. Ook is het de bedoeling dat excellente scholen andere scholen inspireren, zodat alle scholen in Nederland steeds beter worden.

Wat merk je ervan als je kind op een excellente school zit?

Dat hangt ervan af op welke manier deze school zich onderscheidt. Er zijn bijvoorbeeld scholen die uitblinken in de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen, scholen die de ouders op een bijzondere manier weten te betrekken bij de school of scholen die extra goed zijn in een bepaald vakgebied, zoals sport of cultuur. Voorwaarde is dat alle leerlingen kunnen meeprofiteren van deze extra’s.

Hoeveel excellente scholen zijn er?

Het aantal scholen dat zich aanmeldt stijgt elk jaar, net als het aantal scholen dat zich excellent mag noemen. De scholen die door de selectie komen, mogen zich drie jaar Excellente School noemen. In 2015 werden 130 van de ruim 8.000 scholen in Nederland beloond met het label, waarvan 44 basisscholen. Nog eens 71 scholen meldden zich aan, maar kwamen niet door de selectie.

Advertentie

Hebben excellente scholen extra voordelen?

Fijne leraren, goede lessen; dat je qua onderwijskwaliteit goed zit bij een excellente school is duidelijk, maar er is meer. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs geeft excellente scholen namelijk meer vrijheden. Zo krijgen ze meer kansen om te experimenteren en kunnen ze soms vrijstelling krijgen van regels die voor andere scholen wel gelden. De staatssecretaris wil scholen zo stimuleren om meer te innoveren. Excellente School is alleen een titel, er is geen (geld)prijs aan verbonden.

Waarom doen niet alle goede scholen mee aan de selectie?

Niet alle scholen willen zich in de race om excellentie storten. In sommige regio’s spreken scholen onderling af om niet mee te dingen, omdat ze geen concurrentiestrijd willen. Andere scholen vinden dat het proces te veel tijd kost: het is nogal een klus om te bewijzen dat je het predicaat excellent verdient.

Is mijn kind beter af op een excellente school?

Niet per se. Van excellente scholen is bewezen dat ze zich onderscheiden, maar dat betekent niet dat andere scholen dat niet doen. Critici van het predicaat benadrukken dat er zat goede scholen zijn die niet meedoen aan de selectieprocedure. Je kind kan dus op een fantastische school zitten, terwijl die zich niet excellent mag noemen. Bovendien is niet iedere school geschikt voor elk kind.

Lijst met excellente basisscholen

Benieuwd waar een excellente school bij jou in de buurt zit? Bekijk het op deze kaart:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting