Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Passend onderwijs voor kind met syndroom van Down

Kinderen met het syndroom van Down hebben recht op een passende onderwijsplek. Dit kan in het speciaal onderwijs, of met extra begeleiding op een reguliere school. Lees hier meer over de mogelijkheden van onderwijs voor kinderen met Downsyndroom.

Advertentie

Wanneer naar school?

Kinderen mogen vanaf hun vierde jaar naar school. Vanaf hun vijfde zijn ze ook daadwerkelijk leerplichtig. Wanneer je kind het syndroom van Down heeft, is het verstandig om een jaar of anderhalf jaar voordat je kind vier wordt contacten te leggen met één of meerdere scholen. Vooral reguliere scholen hebben namelijk voldoende tijd nodig om zich te oriënteren op de eventuele komst van je kind. Of je kind ook echt klaar is voor de overstap naar de basisschool hangt af van zijn leeftijd en zijn ontwikkeling. Bij kinderen met Downsyndroom wordt vaak gekozen voor een verlengd verblijf in de peuterspeelzaal of KDV. De overstap naar de basisschool maken ze vaak ruim na hun vierde verjaardag.

Passend onderwijs

In Nederland is elke school verplicht om een passende onderwijsplek te bieden aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Je kunt je kind dus gewoon aanmelden bij de school die jullie voorkeur heeft. Deze school heeft vervolgens een zorgplicht: de school moet extra ondersteuning regelen in de klas, een plek op een andere school of de plaatsing in het speciaal onderwijs.

Reguliere school

Op het gebied van onderwijs is er tegenwoordig steeds meer mogelijk voor kinderen met het syndroom van Down. Zo gaat ruim 60% van deze kinderen naar een reguliere basisschool. Onderzoeken uit Engeland, Australië en Nederland hebben aangetoond dat ze daar over het algemeen meer leren in het regulier onderwijs. Zo boeken ze meer vooruitgang in spreken, lezen en schrijven dan kinderen die speciaal onderwijs volgen. Daarnaast worden de leerlingen meestal goed geaccepteerd door medeleerlingen. Ook is er dankzij de reguliere schoolgang meer gelegenheid om na schooltijd met andere kinderen te spelen, wat goed is voor hun sociale ontwikkeling.

Justin (6) heeft het syndroom van Down en volgt regulier onderwijs. Nieuwsgierig naar hoe de begeleiding van hem er in de praktijk aan toe gaat? Bekijk dan deze video:

Advertentie

Speciale school

Het volgen van regulier onderwijs is echter niet voor elk kind met het downsyndroom een optie. Sommige kinderen met het syndroom van Down hebben complexere behoeftes of kunnen bijvoorbeeld de prikkels in het regulier onderwijs niet verwerken. Voor deze kinderen is speciaal onderwijs een betere optie, omdat ze hier meer ondersteuning en begeleiding krijgen. Hou bij de schoolkeuze van je kind dan ook vooral rekening met zijn specifieke situatie en behoeftes.

Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu