Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ongeboren baby
door

13 dingen die je ongeboren baby kan voelen en horen (en 4 waarvan hij niets merkt)

Voor veel zwangere vrouwen is het een bijzonder moment als ze voor het eerst hun baby kunnen voelen. Maar wat voelt je baby in die negen maanden van jou? En wat kan hij horen? We zetten het voor je op een rijtje. Plus vier dingen die je kind opvallend genoeg niet merkt.

Advertentie
  1. Blijdschap

    In de baarmoeder krijgen baby’s alle emoties van de moeder mee. Dus ook als je blij en gelukkig bent, voelt je baby dat. Dat blijkt uit onderzoek van een Duitse psychotherapeut. Volgens de wetenschappers komt dit door de afgifte van de gelukshormonen serotonine en dopamine. En een blije moeder betekent niet alleen een blije baby in de buik. Als de baby geboren is, zal dit effect doorwerken. Bovendien zorgt het voor een goede hechting.

  2. Stress

    Heb jij stress, dan voelt je baby dat. Volgens de Daily Mail hebben studies aangetoond dat veel stress zelfs kan zorgen voor vroeggeboorte. Langdurige stress kan namelijk weeën opwekken. Zorg daarom voor genoeg relaxmomentjes tijdens je zwangerschap. Kijk hier wat je nog meer kunt doen om stress tijdens de zwangerschap te beperken.

  3. Jouw hartslag

    Die eerste keer dat je het hartje van je baby hoort, vergeet je nooit meer. Soms is het hartje al vanaf tien weken met een doptone of doppler te beluisteren, maar vaak is het tijdens de afspraak met de verloskundige rond de twaalf weken pas echt goed duidelijk. Tip: Met een eigen doppler in huis kun je naar het hartje luisteren wanneer jij wilt. Jouw baby voelt en hoort jouw hartslag vanaf week twintig. Voor je baby is jouw hartslag als een soort slaapliedje, het vertrouwde ritme kalmeert je baby ook tijdens de geboorte.

  4. Jouw aanraking

    Voor baby’s is huid-op-huidcontact met hun moeder het meest rustgevende dat er is. Omgekeerd trouwens ook: lees dit maar eens. De hechte band tussen moeder en kind ontstaat al in de buik. Rond de acht weken kan je baby jouw aanraking al voelen. Daarom is het erg belangrijk om al vanaf het begin regelmatig over je buik te wrijven. Na 27 weken zal je kind in de meeste gevallen zelfs naar je hand ‘zwemmen’ en soms zelfs tegen je hand aan komen liggen, als je zachtjes over je buik wrijft.

    Advertentie
  1. Muziek

    Tussen de zevende en negende week van de zwangerschap ontstaat het gehoororgaan van je baby en wordt het binnenoor gevormd. Een week later begint de oorschelp te groeien en rond de vijfde maand kan hij horen. Met acht maanden kunnen baby’s onderscheid maken tussen verschillende soorten geluid: hart van de moeder, geborrel van het vruchtwater, spraak en muziek. Zet dus vooral regelmatig muziek op, want je baby zal ervan genieten. Onderzoek laat zien dat foetussen zelfs voorkeur kunnen hebben voor bepaalde soorten muziek. Ze knipperen met hun ogen en hun hartslag verschilt per muzieksoort. Te harde, bombastische muziek vinden ze niet prettig, doordat ze de bastonen voelen. Houd het liever een beetje rustig.

  2. Je stem

    Kan je baby eenmaal goed horen, dan zal hij al snel je stem herkennen en luistert hij met al je gesprekken mee. Hierdoor weet je baby ook haarfijn hoe je je voelt. Hij doet dat onder andere door de melodie van je stem, dus het op en neer gaan van de toonhoogte. Je stem verraadt de emoties die je voelt bij wat je zegt – ook als die niet overeenkomen met de woorden die je zegt, want die verstaat hij natuurlijk nog niet. Ook je hart maakt je stemming merkbaar. Je baby hoort hoe het reageert op bepaalde situaties: hoe het sneller of langzamer gaat als je blij bent, schrikt of treurig bent.

  3. Depressie

    Helaas is niet elke moeder blij en gelukkig tijdens de zwangerschap. Depressie tijdens de zwangerschap komt steeds vaker voor. Soms is het het gevolg van een intolerantie voor het hormoon progesteron, dat in grote hoeveelheden wordt geproduceerd tijdens je zwangerschap. Een andere oorzaak kan zijn dat je al niet lekker in je vel zat en de veranderingen en zwangerschapshormonen net dat laatste zetje geven. Net als je happy feelings, heeft je baby helaas ook voelsprieten voor de negatieve gevoelens.

  4. Lichaamsbeweging

    Je baby voelt vanaf een week of 17 jouw bewegingen. Als je rent of danst, hobbelt hij lekker mee. Je hoeft niet bang te zijn dat je je baby tijdens het sporten of dansen teveel door elkaar schudt: je baby wordt hiertegen beschermt door het vruchtwater.Vooral blijven sporten, dansen en wandelen dus, want bewegen tijdens de zwangerschap is hartstikke goed.

Tips: dit zijn verschillende manieren om contact te maken met de baby in je buik.

  1. Zwaartekracht

    Ondanks dat ze door het vruchtwater vrij in de baarmoeder kunnen bewegen, voelen baby’s wel degelijk een bepaalde mate van zwaartekracht. Tenminste dat vermoeden onderzoekers, want dit zou verklaren dat baby’s op een gegeven moment met het hoofd naar beneden blijven liggen en indalen, als het hoofd zwaarder is dan het lijf. Een verklaring voor stuitliggingen hebben ze dan weer niet. Kortom, echt zeker weten doen we het niet.

  2. Evenwicht

    Halverwege je zwangerschap kun je af en toe letterlijk even uit balans raken. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s in de buik ook evenwichtsgevoel hebben. Ga dus gerust op je kop staan bij yoga, je baby zal er niet duizelig van worden.

  3. Liefde

    Dankzij het zwangerschapshormoon oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, voelt je baby in de buik al jouw liefde. Dit hormoon heeft daarnaast nog andere belangrijke taken. Het zorgt er onder andere voor dat je (na)weeën worden opgewekt en dat je je kind met liefde wil verzorgen en beschermen.

  4. Lekkere smaken

    Oké, hij voelt of hoort niet wat je eet natuurlijk (op de bewegingen van je darmen na). Maar proeven kan je baby het al wel. Rond de twaalfde week van de zwangerschap heeft een baby al smaakpapillen. Dat zijn zenuwuiteinden op de tong die aan de hersenen vertellen wat we proeven. Wat de moeder eet, bepaalt de smaak van het vruchtwater. Eet je tijdens je zwangerschap gevarieerd, dan went je baby al aan verschillende smaken. Scheelt later weer gedoe aan tafel.

  5. Volle blaas

    Niet alleen jij hebt meer dan normaal last van een volle blaas, maar ook je baby kan daar vanaf 10 weken last van hebben. Voelt hij dat hij moet plassen, dan doet hij dat gewoon in de baarmoeder. Om het vervolgens weer op te drinken. Dat kan totaal geen kwaad.

Lees ook: 11 bijzondere weetjes over baby’s in de buik

Deze 4 dingen voelt je baby (verrassend genoeg) niet

1. Seks

Een angst waar zeker aanstaande papa’s ook last van hebben, maar totaal overbodig. Je kunt gewoon seks hebben tijdens je zwangerschap, je baby zit veilig verpakt in het vruchtwater en hij merkt vrijwel niets van jullie vrijpartij. Je mag ook gewoon alle standjes tijdens je zwangerschap doen, die je gewend was. Hooguit voelt de baby jouw bewegingen, maar gelukkig heeft hij geen idee wat er gebeurt. Lees hier meer over de beste standjes tijdens je zwangerschap. 

2. Botsingen met je buik

Je baarmoederwand is dik genoeg om je baby te beschermen en het vruchtwater vangt bovendien klappen op. Dus een botsing met je stuur als je met je dikke buik van je fiets stapt, is niets om je zorgen over te maken. Hij voelt wel wat, maar pijn doet het niet.

3. Weeën

Hoewel experts hier verschillend over kunnen denken, is er nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat baby’s weeën voelen, laat staan dat er pijn door hebben. Gelukkig maar!

4. Hikken

Ook hiervan is niet bekend dat het baby’s stoort of dat ze het überhaupt kunnen voelen. Wist je dat baby’s in de baarmoeder zelf regelmatig de hik krijgen? Als moeder voel je dan kleine schokjes in je buik.

Bron: BabyGaga Beeld: Shutterstock


Commercieel – Hema – Offer – Winterjas

Winterjas

Met een zachte teddy voering en twee steekzakken
Vind je hier