Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

13 onmisbare tips voor vaders tijdens het derde trimester van de zwangerschap

Haar buik zit in de weg, ze slaapt slechter en ai, die hormonen. Het laatste stukje zwangerschap valt soms niet mee voor je vrouw of vriendin. Maar gelukkig heeft ze jou! Dit kun je als partner doen om te helpen als ze het pittig heeft.

Oftewel: zo scoor je punten als aanstaande vader (geldt ook voor meemoeders uiteraard!).

Advertentie
 1. Denk (en zoek) mee

  Pregnancy brain, zwangerschapsdementie, hoe je het ook noemt, het is dus echt een ding en helemaal niet handig als je er last van hebt. Dus hou je grapjes voor je en help haar aan de belangrijke dingen te herinneren. En haal zonder mopperen voor de twintigste keer het hele huis ondersteboven om die autosleutel te vinden (in de prullenbak?) of de afstandbediening (in de ijskast?).

 2. Wees haar personal assistant

  Dagelijkse dingen worden echt een uitdaging met een steeds dikkere buik. Denk aan sokken aantrekken of schoenveters strikken. Maar ook bij de persoonlijke verzorging kan je partner je hulp goed gebruiken. Zie je het niet zitten om haar teennagels te lakken of haar te helpen met het scheren van haar benen? Regel een afspraak bij een beautysalon voor haar.

 3. Denk na over een geboortecadeau

  Werpgoud of baargoud wordt het ook wel gekscherend genoemd. Oftewel: een cadeautje voor de moeder na de geboorte van haar kind. Mensen denken vaak direct aan een sieraad, maar dat hoeft niet. Je kunt ook een mooie foto van haar mét buik laten inlijsten of haar in een brief vertellen hoe trots je op haar bent dat zij jullie baby op de wereld zet. Hoewel ze een mooie ring vast ook enorm zal waarderen…

  Inspiratie baargoud: hier wordt elke vrouw blij van

 4. Geef je ruimte in bed op

  Als je een hoogzwangere vrouw ergens blij mee maakt, is het met goede nachtrust. Ondersteun haar waar ze wil met kussens (een borstvoedingskussen is hier ideaal voor) en gun haar wat extra ruimte in bed. Met een fijne massage en een kopje kruidenthee voor het slapengaan ben je helemaal de man.

 5. Zeur niet om seks

  Sommige zwangere vrouwen hebben een verhoogd libido, maar reken er voor de zekerheid op dat ze nu niet heel erg in the mood is. Jij vindt haar borsten er misschien fantastisch uitzien, maar het kan best zijn dat zij zich minder zeker voelt over haar veranderde lichaam. Dus probeer hierin je vrouw te volgen en bedenk: het is allemaal tijdelijk.

 6. Poetsen en boenen

  Huishoudelijke taken waar veel sjouwen en bukken aan te pas komt kunnen zwaar zijn voor een zwangere vrouw. Til die volle wasmand de trap op, stofzuig achter de bank en natuurlijk is de kattenbak voor haar verboden terrein. Een keer spontaan de vloer dweilen of zorgen dat er een lekkere maaltijd op tafel staat, daar scoor je zeker punten mee!

 7. Laat het bad vollopen

  Creëer een moment van ontspanning voor haar. Koop een lekkere badschuim en laat het bad vollopen. Ga overigens vervolgens zelf niet de deur uit, ze heeft waarschijnlijk wat hulp nodig om er weer uit te komen.

 8. Geef haar een voetmassage

  Een beetje pamperen kan ook door haar voeten lekker te masseren. Door het extra gewicht hebben die het best te verduren.

  Meer lezen: Hoe lang duurt een trimester en welke kwaaltjes kun je in deze periode verwachten?

 1. Blijf thuis

  Ga het laatste trimester, als het even kan, niet ver en vaak van huis. Het zal je maar gebeuren dat je niet op tijd terug kunt komen. Bovendien vindt ze het waarschijnlijk gewoon heel fijn als je deze laatste weken veel in de buurt bent om te helpen, maar ook voor wat extra TLC.

 2. Pak je eigen ‘vluchttas’

  Zorg dat ook jouw spullen klaarstaan als de bevalling begint en jullie naar het ziekenhuis moeten. Prep je vluchttas: denk aan je telefoonoplader, schone kleren, zwembroek (voor als je bij je vrouw in de douche of het bevalbad wilt), wat te eten en drinken, iets te lezen of muziek, toiletspullen. En als je toch bezig bent, check dan ook of zij alles heeft ingepakt (je weet wel, pregnacy brain)

 3. Vul de voorraadkast

  Eén ding is zeker, jullie gaan een hoop luiers nodig hebben de komende tijd en hetzelfde geldt voor billendoekjes. Haal alvast een flinke voorraad in huis voordat de baby er is, zodat jullie daar straks niet aan hoeven te denken. Zorg ook dat je vriezer vol ligt met eten, zodat er altijd iets voedzaams in huis is.

 4. Bereid je voor

  Zorg dat je als partner ook goed bent voorbereid op de bevalling. Ga mee naar cursussen, laat je informeren over de verschillende scenario’s die je kunt verwachten, denk mee over het geboorteplan, vraag wat zij nodig heeft om goed te kunnen ontspannen. Dan kun je haar optimaal steunen en geruststellen, hoe het uiteindelijk ook verloopt.

 5. Blijf rustig en kalm

  Op die manier ben je haar grootste support. Nu, tijdens de bevalling en ook daarna.

Meer lezen: Beste partners, doe deze 9 dingen vooral níet tijdens de bevalling

Bron: Babygaga Beeld: Shutterstock