Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 verrassende voordelen van moeder worden op latere leeftijd

Een kind krijgen is het mooiste geschenk dat je kunt krijgen als dat je wens is, ongeacht je leeftijd. Maar wat als je op 'latere leeftijd' besluit om je kinderwens in vervulling te laten gaan? Dan is dat om de volgende redenen juist heel positief, in plaats van negatief.

Advertentie

‘Moet je dat nog wel willen op jouw leeftijd?’ Daarop kun je nu volmondig ‘ja!’ antwoorden. Tijd is relatief. Misschien heb je eerder problemen gehad met zwanger worden. Of had je de juiste partner nog niet gevonden. Ondanks de mogelijke gezondheidsrisico’s die een zwangerschap op latere leeftijd met zich meebrengt, heeft moeder worden als je 35 jaar of ouder bent ook veel mooie voordelen.

 1. Bewuste keuze

  Wat voor reden je ook hebt om later dan vriendinnen en familie aan kinderen te beginnen, je weet in elk geval dat het een bewuste keuze is. Je hebt al ‘geleefd’ en staat waarschijnlijk zelfverzekerder in het leven dan tien jaar geleden. Hierdoor kun je vol vertrouwen de zwangerschap ingaan. Hoe mooi is dat?

  Tip: Hier kun je ovulatietests bestellen

 2. Slimmer kind

  Dat lees je goed. Oudere moeders zetten slimmere kinderen op de wereld, zo blijkt uit Zweeds onderzoek. Het zit zo: oudere moeders zijn over het algemeen hoger opgeleid. Drie keer raden wie jouw academische skills meekrijgt… precies. Jouw kind. En dat is nog niet alles. Hoe langer je wacht met gezinsuitbreiding, hoe groter de kans dat hij een heus tech-savvy kind wordt die alles begrijpt van de laatste technische snufjes.

  Advertentie
 3. Minder ongelukken

  Uit onderzoek van de Universiteit van London blijkt dat de kans groot is dat een kind minder ongelukken krijgt als hij een oudere moeder heeft. Kinderen van oudere moeders hebben 22 procent minder kans om letsel op te lopen. De kans dat een kind van een oudere moeder voor zijn derde verjaardag naar het ziekenhuis moet, is een derde lager dan bij kinderen van twintigjarige moeders.

 4. Betere taalontwikkeling

  Uit onderzoek is ook gebleken dat de taalontwikkeling van kinderen van oudere moeders beter is als ze drie of vier jaar zijn, dan dat van kinderen met jongere moeders.

  Lees ook: Zo lang duurt het ongeveer om zwanger te worden

 5. (Financiële) zekerheid

  Je hebt jaren de tijd gehad om een stabiel leven voor jezelf en je toekomstige gezin op te bouwen. Grote kans dat het wel goed zit met jullie carrière en inkomen. Misschien ben je zelfs wel op het punt beland dat je een stapje terug kunt doen, zodat je meer tijd met je kind kunt doorbrengen.

 6. Langere levensverwachting

  Wist je al dat kinderen krijgen op latere leeftijd ervoor kan zorgen dat jij langer leeft? Het verhaal dat je ‘minder tijd’ met je kind zou hebben, is een fabeltje. Een onderzoek ontdekte dat vrouwen die hun laatste kind kregen na hun 33ste, meer kans hebben om 95 jaar te worden. Hetzelfde nieuws geldt voor vrouwen die na hun 40ste een baby krijgen. Kijk, dat is nog eens veelbelovend!

  Advertentie
 7. Minder stress

  Een zwangerschap brengt mooie momenten met zich mee, maar ook zorgen. Ongeacht je leeftijd. Toch ervaren vrouwen die later moeder worden na de bevalling minder stress. Volgens onderzoek plukken kinderen tussen de acht en twaalf jaar de vruchten van oudere ouders. Jouw opvattingen, gedrag en de financieel stabiele basis die je je kind biedt, heeft een positief effect op zijn schoolprestaties.

 8. Weinig ruzie

  Niemand houdt van ruzie en waarschijnlijk komt dat in jouw huishouden minder voor. Over het algemeen wordt er in gezinnen met oudere ouders namelijk minder geruzied tussen ouders en hun kinderen. Een mooie bijkomstigheid.

  Lees ook: Onderzoekers: ’34 jaar is dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden’

Bron: Parents, Little Things – Beeld: Shutterstock