Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is de beste maand om zwanger te worden, volgens de wetenschap

Je kunt natuurlijk nooit helemaal plannen of je een zomer-, herfst-, winter- of voorjaarsbaby krijgt. Sterker nog, het is maar afwachten of en wanneer je zwanger wordt. Maar zou je het kunnen plannen, dan kan je het beste in de maand mei bevallen, zeggen onderzoekers.

Advertentie

Om tot deze conclusie te komen bestudeerden onderzoekers van Columbia University Medical Center ruim 1,7 miljoen medische dossiers van mensen, geboren tussen 1900 en 2000. Daarin werd een vergelijking getrokken tussen iemands geboortemaand en de ziektes die hij in zijn leven had opgelopen.

(On)gezondst

Uit de resultaten blijkt dat mensen die in mei zijn geboren het gezondst zijn. Bij hen werd op latere leeftijd het minste aantal ziekten vastgesteld. Om een mei-baby op de wereld te zetten, moet je in augustus zwanger raken. Baby’s die in de maand oktober of november, verwekt rond januari en februari, worden geboren hebben de meeste kans op last van ziektes, kwalen of een stoornis te krijgen. Deze baby’s zijn het meest gevoelig voor acute bronchitis, virusinfecties en ADHD.

Zonlicht

De onderzoekers vermoeden dat het allemaal te maken heeft met de hoeveelheid zonlicht waar vrouwen aan worden blootgesteld tijdens hun zwangerschap. In de zon is je lichaam namelijk in staat om vitamine D aan te maken, wat positieve effecten heeft op de foetus.

Geen paniek

Aanstaande ouders moeten door deze resultaten overigens niet direct in paniek te schieten. Het risico dat je loopt op bepaalde ziektes op basis van je geboortemaand is relatief laag. ‘Zwangere vrouwen kunnen zich beter focussen op dingen waar ze wel invloed op hebben, zoals een gezond eetpatroon, genoeg beweging en het slikken van de juiste vitamines’, aldus een onderzoeker.

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock