Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
groeiecho zwanger nuttig
door

Groeiecho’s zorgen vaak onnodig voor onrust

Het lijkt fijn om de ontwikkeling van je baby op alle mogelijke manieren in de gaten te houden. Maar groeiecho's zijn niet bij alle zwangere vrouwen nuttig; ze leiden niet tot een betere gezondheid van de baby en veroorzaken soms onnodige onrust.

Advertentie

In Nederland krijg je tijdens de zwangerschap over het algemeen twee echo’s aangeboden: de termijnecho en de 20 weken-echo. Sommige verloskundigen kiezen er ook voor om tussen de 25 en 36 weken extra echo’s te laten maken. Vaak is dit omdat ze willen weten of de baby wel goed genoeg groeit, maar soms is er ook geen medische reden voor. Maar zo’n groeiecho is in veel gevallen eigenlijk onnodig, stelt een onderzoek van Amsterdam UMC.

Lees ook: Alles over echo’s tijdens je zwangerschap

Onnodige onrust

Als je te horen krijgt dat je baby te klein is en niet goed groeit, of misschien juist erg groot, is het logisch dat je je zorgen maakt. Het gebeurt vaak dat zwangere vrouwen na zo’n groeiecho naar het ziekenhuis moeten voor verder onderzoek. Achteraf blijkt dat het daar vaak meevalt. Sommige baby’s lijken op de groeiecho te klein, maar zijn dat bij onderzoek in het ziekenhuis niet. Of ze zijn klein, maar wel gezond. De groeiecho leidt dus te vaak tot onnodige onrust, en soms uiteindelijk zelfs een onnodige inleiding van de bevalling.

Blijven echoën bij zorgen

Echo’s geven wel informatie, maar met beperkingen. Verloskundigen kunnen niet altijd goed zien hoe het met de groei ervoor staat. Alleen bij échte zorgen over de grootte van het kind na het voelen van de buik moeten verloskundigen een groeiecho laten maken, zegt Ank de Jonge, onderzoeker van de afdeling Mifwifery Science van het Amsterdam UMC tegen het AD. Een groeiecho kan dus wel degelijk belangrijke informatie geven bij baby’s die écht achterblijven in de groei.

Lees ook: Prenatale screening: hierop wordt je baby onderzocht

Echo als hulpmiddel

Volgens de onderzoeker denken te veel aanstaande ouders dat een echo waterdicht is. ‘Ze  zouden een echo meer als een nuttig hulpmiddel moeten zien. Het standaard aanbieden van groeiecho’s is dan ook onzin’, vindt de Jonge, omdat het geen garantie biedt op gezondere baby’s.

Advertentie

Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu