Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Heeft je baby flaporen? Een spalkje is de oplossing

Jaarlijks gaan duizenden Nederlanders onder het mes om hun flaporen te laten corrigeren. Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit niet meer nodig is en eenvoudiger kan. Voorwaarde is wel dat de flaporen dan direct na de geboorte worden behandeld, voordat een baby zes weken oud is. En juist dat maakt de nieuwe behandeling ook meteen omstreden.

Zo’n vijf procent van de Nederlanders heeft flaporen: oren die te ver van de zijkant van het hoofd staan en te veel aandacht trekken. Ze komen bij jongens en meisjes evenveel voor en in de meeste gevallen zijn ze niet erfelijk. Kinderen met flaporen konden tot voor kort pas vanaf hun vijfde jaar worden geholpen, als ze oud genoeg zijn voor een oorcorrectie. Maar er is nu ook spalktherapie mogelijk. Al is deze alleen geschikt voor jonge baby’s.

Advertentie

Lees ook: Flaporen corrigeren met of zonder operatie

Spalktherapie

Plastisch chirurg Marieke van Wijk deed onderzoek naar spalktherapie en spalkte de flapoortjes van 132 baby’s tot een half jaar oud. De oren worden hierbij met een spalk en tape dichterbij het hoofd gebracht waardoor ze in de goede richting groeien. Het beste resultaat is te zien bij de jongste kinderen. Dit komt omdat de oren van pasgeborenen heel slap en plooibaar zijn. De behandeling hoeft niet lang te duren: ongeveer even lang als het kind oud is. Dus is jouw kind drie weken oud en wordt hij gespalkt? Dan duurt het drie weken. Maar hoe ouder het kind is, hoe stugger het kraakbeen is. Bij baby’s ouder dan zes weken nam het effect dan ook al snel af. Van Wijk: ‘Bij hen bleek het lastiger om de tape op zijn plek te houden en het spalken moet ook langer worden volgehouden.’

Gezonde oren

De spalktherapie mag dan een goede oplossing lijken voor baby’s die met flaporen worden geboren, het roept ook vragen op. Flaporen zijn gezonde oren waar verder niets aan mankeert. De ingreep is dus cosmetisch en baby’s kunnen niet zelf beslissen of zij aan hun oren behandeld willen worden. ‘Promotie van oor-spalkjes brengt mogelijk de gedachte naar voren dat flaporen niet de bedoeling zijn. Maar het is geen ziekte. De correctie is geen behandeling, maar een verbetering,’ aldus Van Wijk.

Oorcorrectie

Heeft je kind flaporen en wordt hij er bijvoorbeeld mee gepest? Dan kun je een oorcorrectie overwegen. Deze operatie kun je laten doen vanaf vijf jaar, omdat het oor dan is uitgegroeid. Je kind wordt voor de operatie onder narcose gebracht. Via een snede aan de achterkant van het oor wordt het kraakbeen op de te corrigeren plaatsen verzwakt en vervolgens met hechtingen in model gebracht. Een correctie van beide oren duurt gemiddeld anderhalf uur. Na de operatie krijgt je kind een drukverband dat hij een tot drie dagen moet dragen. Dat zorgt ervoor dat zwellingen en bloeduitstortingen verminderen.

Bron: AD.nl – Shutterstock