Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
lachgas bevalling
door

Helpt lachgas tijdens de bevalling?

In Nederland is natuurlijk bevallen erg populair: zo’n 70% van de bevallingen gebeurt zonder pijnbestrijding. Voor vrouwen die toch iets tegen de pijn willen zijn er steeds meer opties, waaronder lachgas.

Advertentie

In Amerika is het gebruik van lachgas tijdens de bevalling erg populair, maar ook in Nederland zijn er steeds meer vrouwen die hier gebruik van maken. Voorheen mochten verloskundigen in Nederland lachgas alleen geven bij thuisbevallingen, tegenwoordig zijn er ook steeds meer ziekenhuizen die deze vorm van pijnbestrijding aanbieden.

Hoe werkt lachgas?

Lachgas is een mengsel van stikstofoxide en zuurstof die je high maakt en zo de pijn tijdens de bevalling onderdrukt. Je dient het jezelf toe door middel van een mondstukje. Na ongeveer 30 seconden gaat het werken. Een paar minuten na toediening is het effect al uitgewerkt.

Voordelen lachgas bij de bevalling

Het voordeel van lachgas is dat de aanstaande moeder de controle even durft los te laten. Het werkt ontspannend en je gaat lachen. Het is eigenlijk een soort drug. Daarnaast werkt het heel snel: al binnen een minuut neemt je baringspijn af. Lachgas heeft namelijk een stimulerend effect op het aanmaken van lichaamseigen pijnstilling (endorfine), waardoor de scherpste pijn niet meer wordt gevoeld. Hierdoor ben je beter in staat om de weeën op te vangen. Een ander groot voordeel van lachgas is dat het geen invloed heeft op het verloop van de bevalling en dat het ook geen effecten heeft op je kind.

Wanneer wordt lachgas gegeven?

Lachgas kan op ieder moment tijdens de ontsluiting worden gegeven, maar het is wel belangrijk dat je al enigszins op weg bent met je ontsluiting. Lachgas helpt je ontspannen en verdooft je een beetje. Tijdens het persen moet je ermee stoppen, omdat je je dan volledig moet kunnen concentreren. Je krijgt dan eerst nog 5 minuten zuurstof toegediend. Hierdoor verdwijnt de werking van het lachgas.

Advertentie

Bijwerkingen

Tijdens het gebruik van lachgas kunnen bijwerkingen optreden als misselijkheid, braken, duizeligheid en een uitgelaten stemming.

 Bron: Geboortecentrum Sophia – Beeld: Shutterstock

Zwangerbox partnerpagina Goedgemerkt 2022

Goedgemerkt

Bekijk de website