Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Van persen tot uitscheuren: zo ziet een bevalling er écht uit (door de ogen van een verloskundige)

Van volledige ontsluiting naar de ring of fire tot die állerlaatste pers: voordat je baby wordt geboren, kun je je goed inlezen op de bevalling en zorgt de verloskundige dat je precies weet wat je te wachten staat. Maar hoe ziet het er eigenlijk uit, zo'n bevalling? Deze video's met een realistische oefenpop laten zien hoe het écht in z'n werk gaat.

Advertentie

Vooropgesteld: elke bevalling is uniek. Er is geen boekje voor hoe een bevalling zou moeten verlopen. Hoe het bij jou zal uitpakken, is van allerlei factoren afhankelijk. Hoe de baby in het bekken ligt bijvoorbeeld, of het je eerste kind is of je tweede of hoe ontspannen of juist angstig je bent. Wél verloopt een bevalling volgens een aantal stappen, waar je van tevoren op wordt voorbereid. Het is namelijk fijn om te weten wat je te wachten staat voordat de bevalling begint.

De bevalling door de ogen van een verloskundige

Waarschijnlijk weet je wat er bedoeld wordt met ontsluiting en persen, en dat de kans bestaat dat je uitscheurt tijdens de bevalling. Maar misschien heb je er niet echt een beeld bij. In de onderstaande video’s wordt getoond hoe de bevalling er écht uitziet, door de ogen van een verloskundige. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een realistische oefenpop en ja, dat ziet er levensecht uit. Mocht je een zwakke maag hebben of je eerste koffie nog niet op, dan kun je nu nog wegklikken.

Lees ook: Dingen die niemand je vertelt over de bevalling (volgens deze vrouwen)

De geboorte

@niwandsonTem coisa mais linda? 🥰🤩😍 ##medicina ##ginecologia ##obstetricia ##gravidez ##partonatural ##parto ##fyp♬ Amarelo, azul e branco – ANAVITÓRIA & Rita Lee

Bij elke perswee komt het hoofdje dichter bij de uitgang, tot het hoofdje tussen de weeën door zichtbaar blijft en niet meer terugveert: het hoofdje ‘staat’. Dit geeft vaak een heel branderig gevoel en wordt ook wel de ring of fire genoemd. Als reactie stop je dan even met persen, of de verloskundige vraagt je om de wee weg te zuchten en dan weer te persen. Het perineum krijgt zo de kans om mee te rekken, waardoor het hoofdje rustig geboren kan worden. Dat ziet er dus zo uit.

Tip: De bevalling: wat kun je verwachten?

Advertentie

De placenta

@ionelennoxNoelle had a really good epidural. ##itseasypeasy ##laboranddelivery ##noelledoll ##nursetok ##nursestiktok ##fyp ##postpartum ##yogababyreturns♬ Summer Days (feat. Macklemore & Patrick Stump of Fall Out Boy) – Martin Garrix & Macklemore & Fall Out Boy

Als je baby is geboren, ben je nog niet klaar: de placenta moet ook nog geboren worden. Dit gebeurt meestal een kwartier tot een halfuur nadat je kind ter wereld is gekomen. Dit gebeurt met nog één of twee weeën, waarbij je vaak een beetje moet meepersen. In dit filmpje ligt de baby ondertussen op het kraambed, maar meestal ligt hij bij jou op de borst.

Uitscheuren

@midwifetokOuch ##childbirth ##midwife ##midwifery ##episiotomy ##suturing ##stitches ##nursetok ##nurse ##fyp♬ EminemRemix. Bilston.Web – Francesco

Veel vrouwen vrezen ervoor om uit te scheuren tijdens de bevalling. Als het je eerste keer is, dan is dit in elk geval niet ongebruikelijk. Bij bijna elke vrouw ontstaat er tijdens de eerste bevalling wel een scheurtje. Dat is niet zo gek, het weefsel in het gebied van de vagina en het perineum is nog behoorlijk stug is. Bij een volgende bevalling zijn de huid en de spieren al opgerekt, waardoor de kans op inscheuren kleiner is. Scheur je toch uit? Een totaalruptuur wordt altijd gehecht. Dit gebeurt meestal in de operatiekamer onder algehele verdoving of met een ruggenprik. Een tweedegraads scheurtje kan door de verloskundige of huisarts gehecht worden.

Meer lezen? 6 x weetjes over je vagina na de bevalling

Stuitligging

@newlyqualifiedmidwife🤯 ##ohno ##breech ##pregnant ##baby ##midwife ##midwifery ##fyp ##birth ##nurse ##babytiktok♬ Oh No – Kreepa

De risico’s voor de baby zijn bij de bevalling het kleinst bij een vaginale geboorte in hoofdligging. Maar soms ligt hij niet met zijn hoofd naar beneden, maar liggen zijn benen of billen onder. Dit kan de kans op complicaties tijdens en na de bevalling vergroten. Daarom zal de verloskundige proberen om de baby te draaien. Als het draaien niet gelukt is of als de baby terugdraait, onderzoekt de gynaecoloog of een natuurlijke stuitbevalling veilig is. Als dat niet zo is, wordt er vaak om medische redenen voor een keizersnede gekozen.

Advertentie

Lees hier meer over een natuurlijke stuitbevalling

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Buzzfeed – Beeld: Getty Images