Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voorlezen maar! Dit is de top tien nieuwe peuter- en kinderboeken

Je kind voorlezen is niet alleen een gezellig moment samen, het is het ook goed voor de taalontwikkeling. Welk boek kies je? Dit is de top tien peuter- en kinderboeken bij De Nationale Voorleesdagen 2022.

Advertentie

Deze prentenboeken top tien is samengesteld door een comité van specialisten voor De Nationale Voorleesdagen 2022:

 1. Maar eerst ving ik een monster
  Dit prentenboek is een feest om samen te lezen. Het is een samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen. Voor het slapengaan moet er namelijk nog een monster gevangen worden, en nog een, en nog een. Geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boer.
 2. Vos gaat een stukje rijden
  Dit boek gaat over een vos die een stukje gaat rijden. Hij heeft het zo naar zijn zin dat hij niet in de gaten heeft dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever. Een verhaal waar iedereen vrolijk van wordt. Geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser, vertaald door Berend Ruttenberg.
 3. Hey Baby, kijk!
  Dit boek is speciaal gemaakt om de ogen van je baby te prikkelen door de zwart-wit afbeeldingen. Geschreven door Laura van Bouchout en geïllustreerd door Eva Mouton.
  Lees ook: 7x de voordelen van voorlezen aan je baby
 4. Heertje en Meneertje
  Heertje en Meneertje zijn dikke vrienden. Ze zijn dol op bouwen, ze werken dan ook graag aan hun eigen huis. Op een dag is het huis af. Ze gaan in hun eigen, ideale huis wonen maar ze missen elkaar. De twee willen liever samenwonen, maar waar? Dat gaan ze samen uitzoeken. Geschreven door Erik van Os en Elle van Lieshout en geïllustreerd door Jan van Lierde.
 5. De koffer
  Dit verhaal gaat over een vreemdeling met een koffer. Iedereen vraagt zich af wat de man komt doen, waar hij vandaan komt en wat er toch in zijn koffer zit. Het boek is een mooi verhaal over vriendelijkheid en de manier waarop we omgaan met mensen in nood. Geschreven en geïllustreerd door Chris Naylor-Ballesteros, vertaald door J.H. Gever.
 6. Het eiland van Olifant
  Olifant is door een storm op een eiland beland. Gelukkig komt Muis hem helpen, alleen… het bootje is te klein en gaat kapot. Hond en Krokodil schieten te hulp, maar ook hen lukt het niet. Ze besluiten allemaal op het eiland te blijven en het wordt er heel gezellig. Geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers.
 7. Duizend-en-één paarse djellaba’s
  Esmaa gaat op vakantie naar familie die in Marokko woont. Ze halen spullen op de markt, maar het is zo druk dat ze haar moeder kwijtraakt tussen alle vrouwen met paarse djellaba’s. Gelukkig ontmoet ze een waarzegster, een watermannetje, acrobaten en een aapje. Zij helpen Esmaa. Geschreven door Lisa Boersen en Hasna Elbaamrani en geïllustreerd door Annelies Vandenbosch.
  Ook interessant: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou
 8. Muk
  Muk is een dalmatiër-pup met stippen die in dit boek allerlei avonturen meemaakt. Geschreven door Mark Haayema en geïllustreerd door Laury Tinnemans en Job van Gelder.
 9. Daar ben je
  In dit boek staan twaalf prenten met twaalf gedichten voor baby’s. Het eerste jaar staat voornamelijk is het teken van luiers, krampjes en knuffels. De poëzie in dit boek gaat daarover. Geschreven door Hans en Monique Hagen en geïllustreerd door Charlotte Dematons.
 10. De ridder zonder billen
  Dit prentenboek gaat over een ridder zonder billen die het liefst zou willen dat hij prins was. Uiteindelijk belandt de ridder bij zijn droomprinses. Een grappig prentenboek met een speciale ‘billenwinkel’-uitklappagina. Geschreven door Levina van Teunenbroek en geïllustreerd door Charlotte Bruijn.

Lees ook: De beste boeken per leeftijdscategorie

Bron: Hebban – Beeld: GettyImages