Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Stoppen met de pil, alles wat je moet weten

Stoppen met de pil of een andere vorm van anticonceptie is meestal het eerste wat je doet als je graag zwanger wilt worden. Wat gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil? En hoe snel ben je daarna vruchtbaar?

Redenen om te stoppen met de pil

Er zijn allerlei redenen te bedenken om aan de pil te beginnen: vrouwen gebruiken het tegen acne (puistjes), om hun menstruatie te regelen en vooral om te voorkomen dat ze zwanger raken. Zo zijn er ook allerlei redenen om weer te stoppen met de pil. Sommige vrouwen stoppen omdat ze last hebben van bijwerkingen als hoofdpijn, stemmingswisselingen of een laag libido. Misschien heeft je huisarts je aangeraden om te stoppen, omdat je de pil niet in combinatie met een bepaald medicijn mag slikken. De pil verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, zeker als je ook rookt. Ook zijn steeds meer vrouwen ‘pilmoe’, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze vinden het geen fijn idee om synthetische hormonen te slikken en hun natuurlijke cyclus te beïnvloeden. Wat uiteraard ook een reden kan zijn om te stoppen met de pil: je wilt graag zwanger worden. Hier lees je de beste tips om snel zwanger te worden.

Advertentie

Lees meer: Tips en advies als je zwanger wil worden

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

In de pil zitten kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) die ervoor zorgen dat je eisprong (ovulatie) wordt onderdrukt. Er komt dan geen eicel vrij uit je eierstokken. Ook zorgen die hormonen ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet geschikt is om een eicel te laten innestelen. Ze maken daarnaast het slijm in de ingang van de baarmoeder dikker, waardoor zaadcellen (sperma) daar moeilijker doorheen kunnen komen. Op deze drie manieren probeert de pil te zorgen dat je niet zwanger raakt. Als je de pil slikt, word je wel ongesteld. Dit is alleen geen echte menstruatie, er hoeft immers geen eicel te worden afgevoerd, maar dit noem je een ‘onttrekkingsbloeding’. Hierbij wordt wel het baarmoederslijmvlies afgevoerd.

Als je stopt met de pil kan het even duren voordat er weer een eisprong plaatsvindt en je weer echt menstrueert. Pas dan ben je weer vruchtbaar. Bij sommige vrouwen is hun normale cyclus al na vier weken weer op gang, maar het kan ook een paar maanden of zelfs langer duren. Als het langer dan een jaar duurt voordat je weer een regelmatige cyclus hebt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts. Je kunt eventueel medicijnen voorgeschreven krijgen, zoals Clomid, om de eisprong te stimuleren. Zo bereken je wanneer je eisprong (ovulatie) ongeveer plaatsvindt en op welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

Lees meer: Bereken via deze tool je vruchtbare dagen

Ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen

Als je met de pil stopt, kun je last krijgen van bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen. Je hormoonhuishouding staat even op zijn kop en dat kan samengaan met klachten die lijken op zwangerschapsverschijnselen. Dit zijn mogelijke bijwerkingen:

Sommige vrouwen hebben zo’n last van de ontwenningsverschijnselen dat ze denken dat ze al zwanger zijn. Dat zou kunnen, want zodra je stopt met de pil ben je in principe niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Je kunt voor de zekerheid een zwangerschapstest doen. De ontwenningsverschijnselen gaan vaak vanzelf over als je natuurlijke menstruatiecyclus helemaal op gang is gekomen. Blijf je er last van houden? Ga dan naar de huisarts.

Wil je weten of je zwanger bent en kun je niet wachten tot de dag van je verwachte menstruatie? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Daar lees je hier alles over.

TIP! Hier kun je online een zwangerschapstest kopen.

Prettige bijwerkingen

Misschien had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename. Deze bijwerking valt na het stoppen weer weg. Een andere prettige bijwerking kan zijn dat je meer zin hebt in seks. De pil legt je testosteronproductie stil, en testosteron zorgt voor je libido. Als je een kinderwens hebt, is zin in seks wel zo fijn.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil, maar het makkelijkst is om te stoppen als je klaar bent met je strip. Je krijgt dan een onttrekkingsbloeding in de week dat je normaal een ‘stopweek’ zou hebben. Daarna begin je dus niet aan een nieuwe strip, zodat je lichaam kan beginnen met het herstellen van de natuurlijke cyclus.

Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je vruchtbaar bent. De kunstmatige hormonen moeten uit je lichaam verdwijnen en je natuurlijke hormoonproductie heeft tijd nodig om op te starten. Willen jij en je partner over een paar maanden graag aan kinderen beginnen? Dan kun je ervoor kiezen om nu alvast te stoppen met de pil en voorlopig voor condooms of een ander voorbehoedsmiddel (zonder hormonen) te kiezen. Op die manier geef je je lichaam de tijd om te ‘ontpillen’.

Hoe snel zwanger na stoppen met de pil?

Zodra je bent gestopt met de pil, zou je al zwanger kunnen raken. Je bent immers niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Toch gebeurt dit niet vaak. Bij de meeste vrouwen duurt het een paar maanden voordat ze zwanger worden.

Je bent vruchtbaar als je een eisprong hebt gehad. Daar merken de meeste vrouwen niets van, maar je eerste ‘echte’ ongesteldheid merk je wel. Dat is een duidelijk teken dat je zwanger kunt raken.

Lees ook: Zo lang duurt zwanger worden

Hoe snel ongesteld na stoppen met de pil?

Het verschilt per vrouw wanneer de eerste menstruatie plaatsvindt na het stoppen met de pil. Bij de één is de natuurlijke menstruatiecyclus binnen vier weken weer op gang en bij de ander duurt het een jaar voordat ze ongesteld wordt. Hier lees je meer over zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Foliumzuur slikken

Als je stopt met het slikken van de pil omdat je zwanger wilt worden, is het verstandig om meteen een andere pil te gaan slikken: foliumzuur. Je kunt nu immers zwanger raken en daarbij is foliumzuur belangrijk. Het is nodig voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje, open schedel of schisis (hazenlip). Wist je dat het ook voor mannen met een kinderwens zinvol is om foliumzuur te slikken? Hier lees je daar meer over.

Gestopt met de pil, maar niet ongesteld

Als je al een tijdje geen pil meer slikt, maar nog niet ongesteld bent geworden, ben je óf zwanger óf je hebt nog geen eisprong gehad. Je kunt voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

Bij sommige vrouwen duurt het maanden voor hun menstruatie op gang komt nadat ze zijn gestopt met de pil. Het kan zelfs zijn dat je na een jaar nog steeds niet ongesteld bent. Als je zeker weet dat je niet zwanger bent, kunnen er lichamelijke of psychische oorzaken zijn (bijvoorbeeld stress of depressie) waardoor je menstruatie uitblijft. Wil je dit laten onderzoeken, maak dan een afspraak met je huisarts. Je kunt eventueel medicijnen voorgeschreven krijgen om je eisprong te stimuleren.

Lees hier meer over vruchtbaarheid verhogen:

Slik je geen pil, maar gebruik je een andere vorm van anticonceptie? Dit  gebeurt er met je menstruatiecyclus als je een spiraaltje verwijderd. Of als je stopt met de prikpil.

Bronnen: Opvoedinformatie, Kraamzorg de Waarden