Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
stoppen met de pil in hand voor roze achtergrond

Stoppen met de pil, alles wat je moet weten

Stoppen met de pil of een andere vorm van anticonceptie is meestal het eerste wat je doet als je graag zwanger wilt worden. Wat gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil? En hoe snel ben je daarna vruchtbaar?

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Redenen om te stoppen met de pil

Er zijn allerlei redenen te bedenken om aan de pil te beginnen: vrouwen gebruiken het tegen acne (puistjes), om hun menstruatie te regelen en vooral om te voorkomen dat ze zwanger raken. Zo zijn er ook allerlei redenen om weer te stoppen met de pil. Sommige vrouwen stoppen omdat ze last hebben van bijwerkingen als hoofdpijn, stemmingswisselingen of een laag libido.

Advertentie

Misschien heeft je huisarts je aangeraden om te stoppen, omdat je de pil niet mag slikken in combinatie met een bepaalde diagnose of ander medicijn. Ook zijn steeds meer vrouwen ‘pilmoe’, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ze vinden het geen fijn idee om synthetische hormonen te slikken en hun natuurlijke cyclus te beïnvloeden. Wat uiteraard ook een reden kan zijn om te stoppen met de pil: je wilt graag zwanger worden. Hier lees je de beste tips om snel zwanger te worden.

Lees meer: Tips en advies als je zwanger wil worden

Dit gebeurt er in je lichaam als je stopt met de pil

In de combinatiepil zitten kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) die ervoor zorgen dat je eisprong (ovulatie) wordt onderdrukt. Er komt dan geen eicel vrij uit je eierstokken. Ook zorgen die hormonen ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet geschikt is om een eicel te laten innestelen. Ze maken daarnaast het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen (sperma) daar moeilijker doorheen kunnen komen. Op deze drie manieren probeert de pil te zorgen dat je niet zwanger raakt. Als je de pil slikt, word je wel ongesteld. Dit is alleen geen echte menstruatie, maar een onttrekkingsbloeding. Hierbij wordt wel het baarmoederslijmvlies afgevoerd, zonder dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.

Als je stopt met de pil kan het even duren voordat je weer een eisprong hebt en je weer echt menstrueert. Pas dan ben je weer vruchtbaar. Let op: je bent al wel vruchtbaar voordat je je eerste menstruatie hebt. Dit is dus na de onttrekkingsbloeding (het bloedverlies dat meteen volgt na het stoppen met de pil). Bij sommige vrouwen is hun normale cyclus al na vier weken weer op gang, maar het kan ook een paar weken duren. Als het langer dan drie maanden duurt voordat je weer een regelmatige cyclus hebt, kun je het beste een afspraak maken met je huisarts en je laten doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Advertentie

Lees meer: Bereken via deze tool je vruchtbare dagen

Ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen

Als je met de pil stopt, kun je last krijgen van bijwerkingen of ontwenningsverschijnselen. Dit komt door de hormoonschommelingen en dat kan samengaan met klachten die lijken op zwangerschapsverschijnselen. Dit zijn mogelijke bijwerkingen:

Sommige vrouwen hebben zoveel last van de ontwenningsverschijnselen dat ze denken dat ze al zwanger zijn. De ontwenningsverschijnselen gaan vaak vanzelf over. Blijf je er last van houden? Ga dan naar de huisarts.

Wil je weten of je zwanger bent en kun je niet wachten tot de dag van je verwachte menstruatie? Dan kun je een vroege zwangerschapstest doen. Daar lees je hier alles over.

Advertentie

TIP! Hier kun je online een zwangerschapstest kopen.

Prettige bijwerkingen

Misschien had je door het slikken van de pil last van gewichtstoename. Deze bijwerking valt na het stoppen weer weg. Een andere prettige bijwerking kan zijn dat je meer zin hebt in seks. De pil legt je testosteronproductie stil, en testosteron zorgt voor je libido. Als je een kinderwens hebt, is zin in seks wel zo fijn.

Wanneer stoppen met de pil?

Je kunt op elk moment stoppen met de pil. Als je stopt met de pil krijg je een onttrekkingsbloeding. Houd er rekening mee dat het even kan duren voordat je menstruele cyclus op gang komt. De eerste periode na de onttrekkingsbloeding weet je niet precies wanneer je vruchtbaar bent. Maar als je verspreid over de week drie keer seks hebt, heb je sowieso een goede kans om zwanger te worden.

Hoe snel zwanger na stoppen met de pil?

Zodra je bent gestopt met de pil, zou je al zwanger kunnen raken. Je bent immers niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Toch gebeurt dit niet vaak meteen. Bij de meeste vrouwen duurt het een paar maanden voordat ze zwanger worden – gemiddeld zes tot twaalf eisprongen. Als je elke maand ongesteld wordt, kun je ervan uitgaan dat je elke maand een eisprong hebt.

Lees ook: Zo lang duurt zwanger worden

Foliumzuur slikken

Als je stopt met het slikken van de pil omdat je zwanger wilt worden, is het verstandig om meteen een andere pil te gaan slikken: foliumzuur. Je kunt nu immers zwanger raken en daarbij is foliumzuur belangrijk. Het is nodig voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje, open schedel of schisis (gespleten lip). Het is het beste om minimaal een maand voordat je zwanger wordt te beginnen met foliumzuur, zodat de concentratie foliumzuur in je lichaam hoog genoeg is als je zwanger bent.

Wist je dat het ook voor mannen met een kinderwens zinvol is om foliumzuur te slikken? Hier lees je daar meer over.

Gestopt met de pil, maar niet ongesteld

Als je al een tijdje geen pil meer slikt, maar nog niet ongesteld bent geworden, ben je óf zwanger óf je hebt nog geen eisprong gehad. Je kunt voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

Bij sommige vrouwen duurt het weken voordat hun menstruatie op gang komt nadat ze zijn gestopt met de pil. Als je zeker weet dat je niet zwanger bent, kunnen er andere lichamelijke oorzaken zijn waardoor je menstruatie uitblijft. Wil je dit laten onderzoeken, maak dan na drie maanden een afspraak met je huisarts. Je kunt eventueel medicijnen krijgen om je eisprong te stimuleren.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Opvoedinformatie, Kraamzorg de Waarden

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen