Stoppen met de pil

Stoppen met de pil, alles wat je moet weten

Je slikt de pil, maar wilt over niet al te lange tijd graag proberen zwanger te worden. Dan is het moment aangebroken om die strip in de prullenbak te gooien. Wat gebeurt er als je stopt met de pil? En hoe snel daarna ben je vruchtbaar?

Redenen om te stoppen met de pil

Iedere vrouw heeft haar eigen redenen om te stoppen met de pil. De een stopt met de pil omdat ze last heeft van bijwerkingen als hoofdpijn, stemmingswisselingen of een laag libido. Misschien heeft je dokter je aangeraden om te stoppen, mag je de pil niet gebruiken in combinatie met een ander medicijn of wil je overstappen op een andere vorm van anticonceptie. Of je stopt omdat je graag zwanger wilt worden. Hier tips en advies als je (snel) zwanger wil worden. 

Advertentie

Wat gebeurt er met je lichaam als je stopt?

In de pil zitten kunstmatige hormonen (oestrogeen en progestageen) die ervoor zorgen dat je eisprong onderdrukt wordt. Er komt dus geen eicel meer vrij uit de eierstokken. Ook zorgen die hormonen ervoor dat je baarmoederslijmvlies niet geschikt is om een eicel te laten innestelen. Ze maken bovendien het slijm in de ingang van de baarmoeder dikker, waardoor zaadcellen daar moeilijker doorheen kunnen komen. Op deze drie manieren probeert de pil te zorgen dat je niet zwanger raakt. Als je de pil slikt, word je wel ongesteld. Dit is alleen geen echte menstruatie, maar een zogenaamde ‘onttrekkingsbloeding’.

Op het moment dat je stopt met de pil, krijg je nog één keer zo’n onttrekkingsbloeding. Over het algemeen gebeurt dit binnen een paar dagen nadat je gestopt bent. Omdat je daarna geen pil meer neemt, krijgt je lichaam geen kunstmatige oestrogeen en progestageen binnen. Hierdoor gaat je hormoonhuishouding veranderen. Langzaam komt je natuurlijke hormoonproductie op gang en daarmee ook je natuurlijke menstruatiecyclus.

Tip: zo bereken je wanneer de eisprong (ovulatie) ongeveer plaatsvindt en op welke dagen je het meest vruchtbaar bent.

Er komt een eicel vrij uit je eierstokken. Het baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd en geschikt gemaakt voor innesteling van een eicel. En de baarmoeder wordt weer goed toegankelijk voor spermacellen. Op het moment dat je natuurlijke menstruatiecyclus goed op gang is gekomen, word je echt ongesteld. Je eerste menstruatie is een teken dat je vruchtbaar bent, al kan dat ook al eerder het geval zijn.

Ontwenningsverschijnselen en bijwerkingen

Als je stopt met de pil, kun je last van bijwerkingen krijgen. Je hormoonhuishouding staat even op zijn kop en dat kan gepaard gaan met klachten, die lijken op zwangerschapssymptomen. Dit geldt overigens niet alleen als je stopt met de pil, maar ook als je stopt met andere anticonceptiemiddelen waar hormonen in zitten.

Mogelijke bijwerkingen:

  • hoofdpijn
  • buikpijn of buikkrampen
  • pijnlijke borsten
  • stemmingswisselingen
  • misselijkheid
  • puistjes
  • schommelingen in gewicht
  • een onregelmatige menstruatie

De ene vrouw heeft veel last van deze klachten, de ander merkt er weinig van. Bij sommige vrouwen zijn de ontwenningsverschijnselen zo hevig, dat ze zelfs denken dat ze meteen al zwanger zijn. Dat kan natuurlijk ook echt zo zijn, want zodra je stopt met de pil ben je in principe niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Je kunt dan voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

De ontwenningsverschijnselen gaan vaak vanzelf over als je natuurlijke menstruatiecyclus helemaal op gang is gekomen. Blijf je er last van houden? Ga dan langs de huisarts.

Wanneer stoppen met de pil?

Stoppen met de pil kan op elk moment. Vaak maken vrouwen een strip af, zodat ze hun onttrekkingsbloeding hebben in de week dat ze normaal een ‘stopweek’ zouden hebben. Daarna begin je niet meer aan een nieuwe strip en kan je lichaam beginnen met het herstellen van de natuurlijke cyclus.

Ontpillen

Als je stopt met de pil omdat je graag zwanger wilt worden, moet je er rekening mee houden dat het even kan duren voordat je vruchtbaar bent. De kunstmatige hormonen moeten uit je lichaam verdwijnen en je natuurlijke hormoonproductie heeft de tijd nodig om op te starten.

Stel dat jij en je partner over een paar maanden aan kinderen willen beginnen, dan kun je ervoor kiezen om nu alvast te stoppen met de pil en voorlopig te kiezen voor condooms (of een ander voorbehoedsmiddel zonder hormonen). Zo heeft je lichaam de tijd om te ‘ontpillen’. Ook geeft dat jou de tijd om inzicht te krijgen in je natuurlijke menstruatiecyclus. Dit kan helpen bij het zwanger worden, omdat je dan makkelijker kunt uitrekenen wanneer je ovulatie (eisprong) plaatsvindt.

Zwanger worden na de pil

Vanaf het moment dat je gestopt bent met de pil, zou je in theorie al zwanger kunnen raken. Je bent immers niet meer beschermd tegen een zwangerschap. Toch gebeurt dit niet vaak: bij de meeste vrouwen duurt het een paar maanden voordat ze zwanger worden.

In principe geldt dat je vruchtbaar bent als je voor het eerst een eisprong hebt gehad. Veel vrouwen merken niets van hun ovulatie, maar na je eerste eisprong word je ook voor het eerst echt ongesteld en dát merk je wel. Deze eerste menstruatie is dus eigenlijk een teken dat je vanaf dat moment zwanger kunt worden.

Lees ook: Zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Hoe snel ongesteld na stoppen met de pil?

Wanneer je eerste menstruatie na het stoppen met de pil plaatsvindt, verschilt per persoon. Dit kan best even duren. Bij de een is de natuurlijke menstruatiecyclus binnen vier weken op gang, bij de ander duurt het een jaar voordat ze ongesteld worden.

Het kan zijn dat je in de periode na je eerste menstruatie een heel onregelmatige cyclus hebt. Bij sommige vrouwen is de cyclus bijvoorbeeld veel langer dan de gemiddelde 28 dagen. Dit trekt na een paar maanden vanzelf bij. De meeste vrouwen hebben binnen zes maanden na hun eerste menstruatie een regelmatig ritme.

Meer lezen: Hoe lang duurt het gemiddeld om zwanger te worden?

Wanneer ben ik vruchtbaar?

Je bent vruchtbaar als je je eerste eisprong na de pil hebt gehad. De eisprong vindt bij de meeste vrouwen zo’n twee weken vóór de menstruatie plaats. Je bent het meest vruchtbaar op de dagen vlak voor en na de eisprong. Als je op die dagen seks hebt, is de kans het grootst dat je zwanger wordt. Als je wilt uitrekenen wanneer jouw eisprong plaatsvindt, is het handig om je cyclus bij te houden.

Vruchtbare dagen berekenen

Foliumzuur

Als je zwanger wilt raken, is het verstandig om foliumzuur te slikken. Foliumzuur is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind; voor de celdeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het verkleint de kans op geboorteafwijkingen, zoals een open ruggetje, open schedel of een schisis.

Aangeraden wordt om al een maand vóórdat je stopt met de pil te beginnen met het innemen van foliumzuur. Het duurt ongeveer vier weken voor je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgenomen. Je kunt foliumzuur in tabletvorm kopen bij elke drogisterij.

Wist je dat mannen met een kinderwens er ook baat bij hebben om foliumzuur te slikken. Lees hier waarom.

Gestopt met de pil, maar niet ongesteld

Bij sommige vrouwen kan het maanden duren voor hun menstruatie op gang komt nadat ze zijn gestopt met de pil. Het kan zelfs zijn dat je na een jaar nog steeds niet ongesteld bent. Als je niet ongesteld wordt (en ook zeker weet dat je niet zwanger bent), dan heb je dus nog geen eisprong gehad.

Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn voor het uitblijven van je menstruatie – misschien heeft je lichaam gewoon wat meer tijd nodig om de oude te worden – maar er kan ook een psychische oorzaak zijn, zoals een depressie of stress. Schiet dus niet meteen in paniek, want dat kan juist averechts werken.

Lees hier wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn als je niet zwanger wordt.

Wanneer naar de huisarts?

Ben je een jaar na het stoppen met de pil nog niet ongesteld geworden, ga dan langs de huisarts. Ook als je wel al ongesteld bent geworden maar een heel onregelmatige cyclus hebt, of je cyclus soms langer dan zes weken duurt, is een bezoek aan de huisarts verstandig. Wellicht kun je medicijnen krijgen om de eisprong te stimuleren.