Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

Nederlandse moeders zijn gemiddeld de oudste van de wereld. Gemiddeld krijgen zij hun eerste kind als ze dertig jaar zijn. Het late moederschap brengt risico’s met zich mee. Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

In samenwerking met expert

Marjolein Grömminger

Vruchtbaarheidsdeskundige

Hoger opgeleide vrouwen zijn zelfs gemiddeld 33 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Door onder meer de studie, een carrière, verre reizen, een druk sociaal leven en/of het ontbreken van een partner lijken veel Nederlandse vrouwen hun kinderwens (ongewild) voor zich uit te schuiven. Maar hoe zit dat eigenlijk met de biologische klok?

Advertentie

Meest vruchtbare leeftijd

Voor een vrouw is het biologisch gezien het beste om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan ben je als vrouw het meest vruchtbaar en is je lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.

Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als toen ze tussen de 25 en 30 jaar was. Tot 30 jaar heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap. Tot 35 jaar heb je maandelijks 10% kans op een zwangerschap. En tot 38 jaar heb je maandelijks 5% kans op een zwangerschap.

Risico’s van zwangerschap op latere leeftijd

Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook de kans op:

  • meerlingen
  • kinderen met een geboorteafwijking (bijvoorbeeld het syndroom van Down)
  • zwangerschapscomplicaties (bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk van de moeder en een te laag geboortegewicht van de baby)
  • een miskraam
  • het niet aanslaan van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF

Menopauze

De menopauze is je laatste menstruatie, de overgang zijn de jaren daaromheen. Gemiddeld zijn vrouwen 51 jaar bij de menopauze, en de overgang begint tussen je veertigste en je zestigste. Eén op de honderd vrouwen komt vervroegd in de overgang: voor veertig jaar. De leeftijd waarop je moeder haar menopauze had, kan een indicatie zijn voor wanneer dit bij jou zover is. Een vroege menopauze kan namelijk erfelijk zijn. Was jouw moeder vervroegd in de overgang, dan kan dat bij jou ook het geval zijn.

Advertentie

Overigens is je vruchtbaarheid daarvoor al sterk afgenomen. In theorie kun je zwanger worden zolang je een eisprong hebt, maar in de praktijk neemt de kans hierop steeds verder af als je ouder wordt. Ook als je nog een regelmatige cyclus hebt.

Houd er rekening mee dat een vrouw in de vervroegde overgang al jaren (soms wel tien jaar) geen vruchtbare eitjes meer produceert voordat haar menstruatie stopt.

Vruchtbaarheidsbehandelingen en leeftijd

De wettelijke leeftijdsgrens voor het terugplaatsen van een embryo (ontstaan uit eerder verkregen eigen eicellen of uit donoreicellen) is 49 jaar. Maar zorgverzekeraars vergoeden vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ICSI en IVF tot een vrouw 43 jaar wordt. Omdat de kans dat een vruchtbaarheidsbehandeling slaagt erg klein is na 42 jaar, hanteren veel fertiliteitsklinieken ook een lagere leeftijdsgrens dan de wettelijke: tussen de 41 en 44 jaar. Sommige klinieken hanteren ook een leeftijdsgrens voor mannen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Advertentie

Bron: Verloskundige, UZ Leuven, Freya.nl

Marjolein Grömminger

Vruchtbaarheidsdeskundige

Je hebt een kinderwens. Een gewone wens. Toch is vervulling van die kinderwens niet voor iedereen vanzelfsprekend. Eén op de zes raakt niet binnen een jaar zwanger. Soms duurt het gewoon wat langer, soms is er sprake van een vruchtbaarheidsprobleem. Als een gewenste zwangerschap uitblijft kun je wel wat steun gebruiken. Freya biedt informatie en een luisterend oor. En we zorgen ervoor dat de belangen van de fertiliteitspatiënt worden behartigd.

Marjolein Grömmiger zet zich sinds 2007 in voor Freya, waar zij verantwoordelijk is voor de communicatie en voorlichting. Zij coördineert de voorlichtingsactiviteiten, onderhoudt de contacten met de pers, beheert de social media accounts, draagt er zorg voor dat de website up-to-date is, etc.

Voor meer informatie:

Social media van Marjolein Grömmiger:

Onderzoeken: Publicaties: Podcasts:

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu