Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

Nederlandse moeders zijn gemiddeld de oudste van de wereld. Gemiddeld krijgen zij hun eerste kind als ze ruim 29 zijn. Het late moederschap brengt risico’s met zich mee. Wat is de beste leeftijd om zwanger te worden?

Advertentie

Hoger opgeleide vrouwen zijn zelfs gemiddeld 33 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Door de studie, een carrière, verre reizen en een druk sociaal leven, lijkt de Nederlandse vrouw haar kinderwens voor zich uit te schuiven. Hoe zit dat eigenlijk met het tikken van de biologische klok?

Meest vruchtbare leeftijd

Voor een vrouw is het biologisch gezien het best om een kind te krijgen tussen 20 en 25 jaar. Dan is een vrouw het meest vruchtbaar en is het lichaam volgroeid. Boven de 30 jaar vermindert de vruchtbaarheid langzaam, vanaf 35 jaar snel en na het veertigste jaar is de kans om zwanger te raken erg klein.

Een vrouw van 35 jaar is nog maar half zo vruchtbaar als toen zij 25 tot 30 jaar was. Tot 30 jaar heb je maandelijks 20% kans op een zwangerschap. Tot 35 jaar heb je maandelijks 10% kans op een zwangerschap. En tot 38 jaar heb je maandelijks 5% kans op een zwangerschap.

Risico’s van zwangerschap op latere leeftijd

Met het stijgen van de leeftijd stijgt ook de kans op:

Advertentie
  • meerlingen
  • kinderen met een geboorteafwijking (bijvoorbeeld het syndroom van Down)
  • zwangerschapscomplicaties (bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk van de moeder en een te laag geboortegewicht van de baby)
  • een miskraam
  • het niet aanslaan van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF

Menopauze

De menopauze van je moeder kan een indicatie zijn voor jouw menopauze. Een vroege menopauze kan namelijk erfelijk zijn. Was jouw moeder vervroegd in de overgang (voor haar veertigste), dan kan dat bij jou ook het geval zijn.

Houd er rekening mee dat een vrouw in de vervroegde overgang al jaren (soms wel 10 jaar) van tevoren geen vruchtbare eitjes meer produceert voordat haar menstruatie stopt.

Bron: Verloskundige, UZ Leuven