Vorige week: 41 weken zwanger
Week 42 begint bij zwangerschapsdag 294 en loopt tot dag 301. Het is je laatste zwangerschapsweek.
Je baby is nu zo groot als een...
Je baby bij 42 weken zwanger
Je baby lijkt het goed naar zijn zin te hebben als hij na 42 weken in de buik nog niet klaar is om de baarmoeder te verlaten. Maar hoe gezellig het daarbinnen ook is, je baby kan er niet veel langer blijven. Het is meestal geen probleem om laat geboren te worden, maar het risico op complicaties neemt vanaf week 42 iets toe. En jij moet het ook maar net volhouden. De laatste loodjes zijn immers het pittigst en je bent inmiddels vast doodmoe van al dat wachten.
Als je baby nu geboren wordt, heeft hij misschien een droge, soms schilferige huid. Dit is tijdelijk en het komt doordat je baby al een tijdje geen vernix meer heeft – de witte, vettige laag die zijn huid beschermt tegen het vruchtwater.
Baby's die langer in de baarmoeder zitten hebben vaak meer en langer haar, langere nagels en zijn vaak alerter dan baby's die rond de uitgerekende datum zijn geboren.
Overtijd
In Nederland duurt ongeveer 5% van de zwangerschappen langer dan 42 weken. Dat komt ook doordat de bevalling voor die tijd vaak al is ingeleid.
Jij bij 42 weken zwanger
Je krijgt nu vast veel appjes van familie en vrienden die willen weten of je al bent bevallen. Als je langer dan 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. Dit wordt officieel serotiniteit genoemd. Tja, de uitgerekende datum is bedacht om de ontwikkelingen van de zwangerschap goed te kunnen volgen, maar je baby is natuurlijk niet verplicht om zich aan een tijdschema te houden.
De kans is ook groot dat je inmiddels zelf ook ongeduldig bent. Je kunt vast niet wachten om je baby vast te houden. Probeer toch te blijven ontspannen en je niet te druk te maken. Door stress maakt je lichaam meer adrenaline aan en dat kan de bevalling remmen.
Als je de afgelopen weken last had van zwangerschapskwaaltjes, worden die er met 42 weken waarschijnlijk niet beter op… Kramp in je kuiten, bekkenpijn, slecht slapen, lage rugpijn, vaak moeten plassen, voorweeën… Dikke kans dat je er helemaal klaar mee bent en er misschien zelfs wel uitgeput door raakt. Heel vervelend, maar een kleine troost: je bent er echt bijna.
Langer dan 42 weken zwanger: een risico?
Week 42 is vanuit de geboortezorg gezien een belangrijk ijkpunt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de placenta na de 42ste week minder goed kan gaan werken. Er is geen bewijs dat dit zo is bij iedere zwangere vrouw, maar áls het in jouw geval zo is, kan het zijn dat je baby onvoldoende voeding en zuurstof krijgt. Ook de hoeveelheid vruchtwater neemt dan vaak af. Het komt ook vaker voor dat de baby in het vruchtwater poept. Dit kan extra risico geven bij de geboorte.
Vanwege de kans op dit soort medische complicaties verwijst je verloskundige je vanaf nu door naar een gynaecoloog, die de gezondheid van jou en je baby extra goed in de gaten houdt. Je bevalling wordt dan medisch. Vaak wordt er in het ziekenhuis onderzoek gedaan om goed te kunnen kijken naar de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de baby.
Lees meer: alles over bevalhoudingen
Wanneer inleiden?
Vanaf 42 weken is het advies om de bevalling in te leiden. Met de gynaecoloog overleg je – gebaseerd op controles en hoe het met jou gaat – wat de beste en veiligste manier is. Wil en kun je nog afwachten? Of is het verstandiger als je baby snel wordt geboren? Uiteindelijk ben jij degene die de knoop doorhakt.
Hoe gaat een inleiden in z'n werk?
Als je 42 weken zwanger bent en nog geen ontsluiting hebt, kan je bevalling worden ingeleid. Het kan zijn dat de gynaecoloog voorstelt om je eerst (nog een keer) te strippen, om zo te proberen de bevalling in gang te zetten. Werkt dit niet, dan wordt de bevalling ingeleid met een infuus met weeënopwekkers. Dit gebeurt altijd in een ziekenhuis bij een gynaecoloog.
Een inleiding begint met het primen (rijpen) van de baarmoedermond door de verloskundige of gynaecoloog. Dit kan soms al genoeg zijn om de bevalling te laten beginnen. Een ballonkatheter wordt via een eendenbek ingebracht in de baarmoedermond en dan gevuld met water. Door de druk die het ballonnetje geeft in de baarmoedermond, komt er prostaglandine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat de baarmoedermond rijpt.
Als je de ballonkatheter verliest, heb je inmiddels twee centimeter ontsluiting. Mogelijk beginnen de weeën nu ook, maar is dat niet het geval dan zal de gynaecoloog je vliezen breken. Daarna krijg je via een infuus synthetische oxytocine (weeënopwekker) toegediend en is het wachten tot de weeën beginnen.
Wat als je niet wilt worden ingeleid?
Maar... als je na 42 weken nog steeds wilt afwachten tot de bevalling spontaan begint, mag dit ook. Jij bent de baas over je lichaam. Al kan het best spannend en ingewikkeld zijn om van een dringend medisch advies af te wijken. Je maakt deze afweging samen met je verloskundige of gynaecoloog, met wie je alle voor- en nadelen van zowel inleiden als afwachten op een rijtje zet. Op basis daarvan maak jij de keuze. Het kan goed helpen om je hier van tevoren zelf ook al in te verdiepen.
Langer dan 42 weken zwanger
Een enkele keer wordt een baby pas geboren met (of na) 43 weken zwangerschap. Maar in verreweg de meeste gevallen bevallen vrouwen die 42 weken zwanger zijn (of langer) in het ziekenhuis onder medische begeleiding.
Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van de bevalling
Video: tips van onze verloskundige
Checklist bij 42 weken zwanger
Probeer de bevalling zelf op te wekken
Er zijn allerlei bakerpraatjes over hoe je zelf weeën kunt stimuleren. Maar werken ze nou of niet? Geen enkele methode om zelf weeën op te wekken is bewezen. Wel zijn er wat tips die je thuis gerust kunt proberen.Blijf ontspannen
De juiste balans tussen rust nemen, ontspanning en beweging helpt je lichaam fit te blijven, zodat je uitgerust de bevalling in kan.
Hier vind je een handige checklist met álles wat je moet regelen tijdens je zwangerschap.
Vorige week: 41 weken zwanger
Deze informatie is gericht op de gemiddelde ontwikkeling van een zwangerschap. Iedere zwangerschap is uniek, en elke vrouw ervaart haar zwangerschap op haar eigen manier en tempo. Als jouw zwangerschap anders verloopt, volg dan altijd de adviezen van je verloskundige of arts.
Bronnen: LUMC, CJG