Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Beenweeën herkennen en opvangen

Geen enkele wee voelt prettig, maar er zijn weeën die een heel specifieke soort pijn geven: beenweeën. De pijn straalt hierbij vanuit de baarmoeder door tot in je bovenbenen. Wat zijn beenweeën precies en hoe vang je ze het beste op?

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wat zijn beenweeën?

Tijdens de bevalling kun je verschillende soorten weeën hebben. De bekendste weeën zijn buikweeën. Maar soms straalt de pijn door naar je rug of bovenbenen. In dit laatste geval spreken we over beenweeën. Ze beginnen in je buik, maar je voelt de pijn in je benen. Vaak denken vrouwen dat ze nog niet aan het bevallen zijn, omdat hun buik nog niet pijnlijk is. Gelukkig krijg je ook met beenweeën gewoon ontsluiting.

Advertentie

Lees ook: Hoe deal je met rugweeën?

Hoe voelen beenweeën?

Iedereen ervaart de pijn van weeën anders, maar de meeste vrouwen vinden beenweeën heftig. Uitleggen hoe de pijn precies voelt is moeilijk. Omdat iedereen het weer anders ervaart. Sommige vrouwen vergelijken de pijn met een soort heftige kramp of spierpijn in de bovenbenen, anderen doet het denken aan zenuwpijn en vinden het de ergste bevallingspijn die je kunt hebben.

De buikpijn valt in het niet. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen. Het is een nare vorm van weeën, omdat de pijn moeilijk op te vangen is. Of je nu staat, ligt of zit, niets lijkt te helpen. Zelfs aan je aangeleerde ademhalingstechnieken heb je nu even niets.

Wat kan helpen tegen de pijn?

Er zijn wel manieren om de pijn iets draaglijker te maken. Soms kan een combinatie van onderstaande tips ook goed werken.

  • Stevige massage

    Laat je bovenbenen stevig masseren door je partner of iemand anders. De druk van de massage kan verlichting geven. Meer tips voor de partner tijdens de bevalling.

    Advertentie
  • Warmte

    Warmte kan de pijn enigszins verzachten. Een warme kruik, douche of bad kan de scherpe randjes van de pijn eraf halen. Het kan ook prettig zijn om de douchestraal te richten op de plek waar je de pijn voelt. Als je vliezen zijn gebroken, mag je pas weer in bad als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is.

Misschien werkt voor jou een combinatie van bovenstaande twee wel. Verder is het belangrijk dat de kamer waarin je bevalt een aangename temperatuur heeft en dat het er niet tocht.

Verschillende houdingen bij beenweeën

De pijn is moeilijk op te vangen, maar het kan helpen om verschillende houdingen af te wisselen. Al is het alleen al voor de nodige afleiding. Heen en weer lopen, staan en met je heupen draaien of ‘dansen’ onder de douche bijvoorbeeld. De houding die eerst fijn is, kan even later vervelend aanvoelen.

Probeer dan ook steeds een manier te vinden waarbij je het idee hebt dat je de pijn kunt verdragen. Extra voordeel: door het wisselen van houdingen kan ook de ontsluiting vlotter verlopen.

Advertentie

Lees ook: Het verloop van de ontsluitingsfase, per centimeter.

Pijnbestrijding bij beenweeën

De pijn van de weeën heeft een specifieke functie, maar kan je ook teveel worden. Wordt de pijn ondraaglijk? Dan kun je vaak pijnbestrijding krijgen. Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding, die zowel tijdens een thuisbevalling als tijdens een ziekenhuisbevalling toepasbaar zijn. Lees hier alles over pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Video: hoe voelt een wee?

Video: Verloskundige Karlijn Janssen: voorweeën versus echte weeën

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Geboortecentrum Puur

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapsboxer

Zwangerschapsboxer

Naadloze zwarte boxer met een hoge taille
Vind je hier