
Gaat een tweede bevalling sneller dan de eerste?
Je lijf heeft het al een keer gedaan, dus de tweede eruit persen is zo gepiept, zeggen ze vaak. Maar bereik je die finishlijn bij baby twee ook echt sneller?
Tijdens een werketentje zit ik tegenover een hoogzwangere collega. Ze ziet nogal op tegen de bevalling. ‘Maar ik houd me vast aan het idee dat het bij de tweede een stuk sneller gaat dan bij de eerste.’ Ze houdt mijn blik gevangen. ‘Dat ís toch zo?’
Lees ook: Alle verschillen tussen een eerste en tweede zwangerschap
De bekende weg
Zwangerschapswebsites zijn het roerend eens: zo zou de eerste bevalling de baarmoederhals weker maken, waardoor die bij een tweede bevalling (in de latente fase) vlugger verstrijkt. Vervolgens zou de geoefende baarmoeder ervoor zorgen dat de ontsluitingsweeën (in de actieve fase) sneller aan kracht winnen. Wanneer aansluitend de persweeën zich aandienen (de uitdrijvingsfase), zou de baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaan, die door de voorganger al is opgerekt.
Lees ook: Van verstrijken tot persen: dit zijn alle fasen van de bevalling
Fasecheck
Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voegden in 2018 de resultaten van 37 studies samen. Over de latente fase willen ze alleen kwijt dat de duur enorm verschilt van vrouw tot vrouw; een standaardduur durven ze niet te geven. Dat komt doordat studies onderling sterk verschillen in hoe ze de duur bepalen (als ze daar al duidelijk over zijn). Zo klokt de ene studie de tijd tót opname in het ziekenhuis, en een ander juist de tijd vanaf opname in het ziekenhuis tot 4 centimeter ontsluiting.
De volgende fase, van 5 centimeter tot volledige ontsluiting, lijkt wel degelijk een stuk korter. Bij een eerste gebeurt dat bij 95 procent van de vrouwen binnen twaalf uur, bij een volgende binnen tien uur. Ook de finish van de persfase is eerder in zicht: bij de meeste vrouwen is dat bij een volgende bevalling binnen twee (in plaats van drie) uur gepiept.
Lees ook: Met deze kraamcadeaus maak je kersverse ouders écht blij
Flitsbezorging
Het lastige van het WHO-rapport is dat de meeste studies plaatsvonden in het ziekenhuis, waar bij een te lange duur allerlei interventies kunnen worden uitgevoerd om de geboorte te bespoedigen. Om te checken of de duur van een normale bevalling wellicht langer is, verzamelden Amerikaanse onderzoekers onlangs gegevens van meer dan 48.000 vrouwen die niet in een ziekenhuis wílden bevallen.
De gemiddelde duur was nu inderdaad een stuk langer, vooral bij het eerste kind. Het verschil met een volgende bevalling werd daardoor uitvergroot: de actieve fase was gemiddeld zeker de helft korter, en de persfase was vijf keer zo snel achter de rug.
Goed nieuws dus als je een tweede verwacht. Al zijn het natuurlijk maar gemiddelden, en geen garanties. De ene bevalling is de andere niet. Toch kun je bij een volgende baby beter iets sneller naar de plek gaan waar je wilt bevallen.
Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images