Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tweede bevalling

Gaat een tweede bevalling sneller dan de eerste?

Je lijf heeft het al een keer gedaan, dus de tweede eruit persen is zo gepiept, zeggen ze vaak. Maar bereik je die finishlijn bij baby twee ook echt sneller?

In samenwerking met expert

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Tijdens een werketentje zit ik tegenover een hoogzwangere collega. Ze ziet nogal op tegen de bevalling. ‘Maar ik houd me vast aan het idee dat het bij de tweede een stuk sneller gaat dan bij de eerste.’ Ze houdt mijn blik gevangen. ‘Dat ís toch zo?’

Advertentie

Lees ook: Alle verschillen tussen een eerste en tweede zwangerschap

De bekende weg

Zwangerschaps­websites zijn het roerend eens: zo zou de eerste bevalling de baarmoederhals weker maken, waardoor die bij een tweede bevalling (in de latente fase) vlugger verstrijkt. Vervolgens zou de geoefende baarmoeder ervoor zorgen dat de ontsluitingsweeën (in de actieve fase) sneller aan kracht winnen. Wanneer aansluitend de persweeën zich aandienen (de uitdrijvingsfase), zou de baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaan, die door de voorganger al is opgerekt.

Lees ook: Van verstrijken tot persen: dit zijn alle fasen van de bevalling 

Fasecheck

Experts van de Wereld­gezondheidsorganisatie (WHO) voegden in 2018 de resultaten van 37 studies samen. Over de latente fase willen ze alleen kwijt dat de duur enorm verschilt van vrouw tot vrouw; een standaardduur durven ze niet te geven. Dat komt doordat studies onderling sterk verschillen in hoe ze de duur bepalen (als ze daar al duidelijk over zijn). Zo klokt de ene studie de tijd tót opname in het ziekenhuis, en een ander juist de tijd vanaf opname in het ziekenhuis tot 4 centimeter ontsluiting.

De volgende fase, van 5 centimeter tot volledige ontsluiting, lijkt wel degelijk een stuk korter. Bij een eerste gebeurt dat bij 95 procent van de vrouwen binnen twaalf uur, bij een volgende binnen tien uur. Ook de finish van de persfase is eerder in zicht: bij de meeste vrouwen is dat bij een volgende bevalling binnen twee (in plaats van drie) uur gepiept.

Lees ook: Met deze kraamcadeaus maak je kersverse ouders écht blij

Flitsbezorging

Het lastige van het WHO-rapport is dat de meeste studies plaatsvonden in het ziekenhuis, waar bij een te lange duur allerlei interventies kunnen worden uitgevoerd om de geboorte te bespoedigen. Om te checken of de duur van een normale bevalling wellicht ­langer is, verzamelden Amerikaanse onderzoekers onlangs gegevens van meer dan 48.000 vrouwen die niet in een zieken­huis wílden bevallen.

Advertentie

De ge­middelde duur was nu inderdaad een stuk langer, vooral bij het eerste kind. Het verschil met een volgende bevalling werd daardoor uitvergroot: de actieve fase was gemiddeld zeker de helft korter, en de persfase was vijf keer zo snel achter de rug.

Goed nieuws dus als je een tweede verwacht. Al zijn het natuurlijk maar gemiddelden, en geen garanties. De ene bevalling is de andere niet. Toch kun je bij een volgende baby beter iets sneller naar de plek gaan waar je wilt bevallen.

Tekst: Jojanneke Bastiaansen, Beeld: Getty Images

Jojanneke Bastiaansen

Onderzoeker en factchecker

Dr. Jojanneke Bastiaansen (37) is onderzoeker, columnist, en moeder van zoon IJsbrand. Ze studeerde psychologie, promoveerde in de neurowetenschappen, en werkt als senior onderzoeker in de psychiatrie bij een academisch ziekenhuis en een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. In haar onderzoek bestudeert Jojanneke niet alleen de mens, maar ook de wetenschap zelf. Voor Ouders van Nu Magazine vertaalt ze iedere maand wetenschappelijke onderzoeken in jip-en-janneketaal.

Voor meer informatie kijk op haar persoonlijke website (columns) of op de universiteitswebsite (onderzoek). Voor achtergrond:
Twitter
Instagram
LinkedIn

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu