Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
kind-bij-bevalling

Oudste kind bij de bevalling

Als je al kinderen hebt, kun je ervoor kiezen om ze bij de bevalling van de baby te laten zijn. Wat zijn de voors en tegens van een kind bij de bevalling?

Advertentie

Een kind bij de bevalling: kunnen ze het aan?

Veel ouders vragen zich af of het voor een kind niet te heftig is om een bevalling te zien. Vaak heeft dat te maken met hoe je er zelf mee omgaat. Als je een bevalling ziet als een heel gewone gebeurtenis die erbij hoort en dat ook zo brengt aan je kinderen, zullen ze dat gewoon aannemen. Maar als je zelf enorm opziet tegen de bevalling, is de kans groot dat je juist dat (onbewust) overbrengt op je kinderen. Dan zullen ze de bevalling eerder zien als iets ‘engs’.

Oudere kinderen vinden een bevalling trouwens vaak griezeliger dan kleuters en peuters. Zij zijn zich meer bewust van het hele gebeuren en vooral van de pijn van hun moeder. Je kunt met een wat ouder kind het beste gewoon overleggen of hij erbij wil zijn.

Praat erover

Als je graag je kind bij de bevalling wil, doe je er goed aan ze al tijdens de zwangerschap het een en ander te vertellen over de bevalling. Leg uit wat er gaat gebeuren en doe het alvast een beetje voor. Maak er ook geluiden bij, zodat je kind daar straks niet van schrikt, en vertel dat pijn en bloed erbij horen. Je kunt natuurlijk ook wat boekjes over bevallingen voorlezen.

Wat wil je zelf?

Met kinderen om je heen kan het wel rumoeriger zijn. Als je het gevoel hebt dat je je moet inhouden of te snel wordt afgeleid, kan de aanwezigheid van je kinderen een vlotte bevalling in de weg staan. In dat geval is het handiger als iemand ze mee de deur uit neemt. Het gebeurt trouwens vaak dat weeën pas écht doorzetten als de kinderen liggen te slapen.

Advertentie
Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu