Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Lachgas bij de bevalling, hoe werkt dat?

In sommige ziekenhuizen kun je lachgas gebruiken als pijnbehandeling tijdens de bevalling. Het geeft een lichte roes en haalt de scherpe kantjes van de weeën. Hoe werkt lachgas precies? En wat zijn de voor- en nadelen?

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Wat is lachgas?

Lachgas is distikstofoxide. Voor gebruik bij een bevalling wordt dit verdund met zuurstof (50%), zodat het minder sterk werkt en er geen risico is op zuurstoftekort. Lachgas heeft geen kleur, maar ruikt en smaakt een beetje zoet. Het heet lachgas omdat je er vrolijk van kunt worden en lachbuien kunt krijgen.

Advertentie

Waarom werkt lachgas tegen weeënpijn?

Lachgas vermindert het bewustzijn licht. Als je het inademt, komt het via de longen in je bloed, waarna je een korte roes krijgt. Dit lijkt op het gevoel van aangeschoten zijn na iets te veel wijn. Je merkt het effect binnen een minuut en het is ook snel weer uit je lichaam verdwenen als je ermee stopt. Het heeft een psychische en een lichamelijke werking, die ervoor zorgen dat je minder weeënpijn ervaart:

 • Psychisch – het ontspant en maakt opgewekt.
 • Lichamelijk – het stimuleert de afgifte van endorfine (onze lichaamseigen pijnstiller) en remt pijnsignalen naar de hersenen.

Deze combinatie zorgt ervoor dat je de weeën mentaal beter aankunt en het haalt ook echt de scherpe kantjes van de pijn af. Uit onderzoek blijkt dat lachgas bij ruim 50% van de vrouwen goed genoeg werkt: ze hebben geen andere pijnbestrijding meer nodig.

Lees hier meer over andere vormen van pijnbestrijding.

Zo gebruik je het

Tijdens de bevalling krijg je een masker dat vastzit aan een lachgastank. Je houdt het masker zelf vast en doet het over je mond en neus zodra je het lachgas wilt inademen. Daarnaast krijg je een kapje onder je kin, dat ontsnappend lachgas en de lucht die je uitademt wegzuigt. Dit is om te voorkomen dat je verloskundige en je partner het inademen en bedwelmd raken.

Advertentie

Vlak voordat de wee begint neem je een diepe teug, zodat je er het meeste profijt van hebt als de wee op z’n piek is. Je moet dit dus een beetje handig timen. Als de wee voorbij is, haal je het masker weer weg en is het effect snel weer verdwenen. De verloskundige geeft instructies en let op of je het lachgas op de goede manier gebruikt.

Lees ook: Deze soorten weeën zijn er en zo vang je ze op

Wanneer kun je het gebruiken?

Je mag lachgas alleen gebruiken tijdens de ontsluitingsfase, mits de ontsluiting goed vordert en er geen complicaties zijn. Bij een medische bevalling onder begeleiding van een klinisch verloskundige of gynaecoloog is lachgas niet toegestaan. Je mag het maximaal twee tot drie uur gebruiken en je moet er sowieso mee stoppen voordat de persfase begint. Met een verminderd bewustzijn kun je je niet goed concentreren op het persen en voel je minder goed wat je doet. Bovendien mag je niet te lang en te veel lachgas uitademen, omdat de mensen in je omgeving daardoor bedwelmd kunnen raken.

Tip: dit zijn natuurlijke vormen van pijnbestrijding.

Advertentie

Voor wie is het niet geschikt?

Je mag geen lachgas gebruiken als je een vitamine-B12-tekort hebt of als je kort voor de bevalling een oog- of ooroperatie hebt gehad waarbij gasinjecties zijn gebruikt. Als je thuis wilt bevallen, kun je geen lachgas gebruiken: er moet een speciaal afzuigsysteem aanwezig zijn. Ook als je graag wilt bewegen of rondlopen is lachgas minder geschikt. Je moet het kinmasker, dat met een slang vastzit aan het apparaat van de lachgastank, voortdurend ophouden, tot twintig minuten nadat je voor het laatst hebt geïnhaleerd. Tijdens de roes mag je niet vrij bewegen, omdat je suf en duizelig kunt zijn.

Zijn er bijwerkingen?

Lachgas heeft geen nadelige invloed op het verloop van de bevalling en er zijn geen bijwerkingen voor de baby aangetoond. Je kunt er wel duizelig, slaperig of misselijk van worden (soms met braken) of hoofdpijn van krijgen. Ook kun je er heel uitgelaten en lacherig van worden. Sommige vrouwen vinden het vervelend dat lachgas hun stemming verandert. Als je het masker afdoet, gaan de effecten snel weer over.

Niet overal verkrijgbaar

Lang niet alle ziekenhuizen bieden lachgas aan. Er moet namelijk een geschikt afzuigsysteem in de bevalkamer zijn en de verloskundigen moeten zijn opgeleid om ermee te mogen werken. Zoek dus goed uit of er in jouw buurt een ziekenhuis is dat ermee werkt. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden lachgas bij de bevalling, maar het is verstandig om dit van tevoren bij je zorgverzekering te checken.

Lees ook: Zorgverzekering en zwangerschap: dit wordt er allemaal vergoed

Voordelen

De voordelen van lachgas als pijnbestrijding op een rijtje:

 • Het werkt snel, binnen een minuut.
 • Je mag het zelf toedienen.
 • Het is snel uit je lichaam verdwenen.
 • Je maakt de geboorte van je baby bewust mee.
 • Het heeft geen nadelige invloed op het verloop van de bevalling.
 • Er zijn geen bijwerkingen aangetoond voor de baby.
 • Je hoeft er niet voor aan het CTG-apparaat.
 • Je kunt het in bad gebruiken.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen:

 • Je kunt er misselijk, duizelig of slaperig van worden.
 • Je mag het alleen gebruiken tijdens de ontsluitingsfase bij een bevalling zonder complicaties.
 • Je kunt het niet in elk ziekenhuis krijgen.
 • Je kunt niet meer vrij bewegen.
 • Niet alle zorgverzekeraars vergoeden het.
 • Bij 40-50% van de vrouwen werkt het niet voldoende.
 • Vrouwen met een te laag vitamine B12 gehalte (of een recente oor- of oogoperatie waarbij gasinjecties zijn gebruikt), mogen geen lachgas gebruiken.

Bron: De Verloskundige

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschaps lounge kledingset

Zwangerschaps lounge kledingset

Sweater & broek homewear
Shop de look