Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
buikband

Buikband als ondersteuning van de zwangere buik

Een zwangerschap heeft een grote impact op je lichaam. Je buik wordt alsmaar groter en zwaarder. Om je buik te ondersteunen kan je een buikband gebruiken. Maar welke kies je en hoe gebruik je een buikband?

In samenwerking met expert

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Wat is een buikband?

Er bestaan verschillende soorten buikbanden:

Advertentie
 1. Een decoratieve buikband die je over je kleding draagt
 2. Een ondersteunende buikband die je onder je kleding draagt.
 3. Een zwangerschaps-step in, of pantybroekje dat je over je ondergoed en onder je kleding draagt
 4. Een stugge bekkenband die je over je kleding draagt.

Lees meer: 4 tips tegen bandenpijn tijdens je zwangerschap

 1. Decoratieve buikband
  Een decoratieve buikband is een band die je over je kleding heen draagt. Hij is gemaakt van elastisch materiaal, vaak met een leuke print. Deze band geeft nauwelijks steun. Een decoratieve band is meer ‘voor de mooi’, zwangere vrouwen kunnen ‘m dragen om te laten zien dat ze zwanger zijn.
 2. Ondersteunende buikband
  Als je buik te zwaar wordt en je daardoor last krijgt van je onderrug of onderbuik ( bandenpijn) kun je een ondersteunende buikband dragen. In deze band zit extra elastiek, dat helpt om je buik te ondersteunen. Je bevestigt het met een klittenbandsluiting op je rug en draagt de band onder je kleding. Helaas kan een buikband de pijn en klachten niet helemaal voorkomen. Ondersteunende buikbanden bestel je via deze link.
 3. De babybelt
  Deze band geeft net iets meer ondersteuning dan de buikband.
 4. De bekkenband of SI- band
  De bekkendband (SI-band) is gemaakt van meerdere lagen stevig klittenband en ondersteunt vooral de gewrichten van je bekken, het schaambeen en de SI- gewrichten. Je kunt de band stevig aansnoeren, zodat de gewrichten in het bekken tegen elkaar aan worden gedrukt. Deze band geeft dus vooral steun als je veel last hebt van bekkenpijn. Je draagt de band over je kleding. Deze band is in drie maten te bestellen en hiervoor moet je eerst de omvang van je bekken meten. Het is verstandig om ’m alleen in overleg met een geregistreerd bekkenfysiotherapeut aan te meten en aan te schaffen, zodat hij/ zij kan inschatten of het nodig is een bekkenband aan te schaffen. Dan krijg je meteen tips over het dragen van de band en aanvullende oefeningen en behandeling voor je klachten.

Lees meer: Zwangerschapskleding: dit heb je nodig

Wanneer draag je een buikband?

Zodra je buik te zien is, kun je een decoratieve buikband kopen en je zwangerschap lekker showen. Als je last hebt van bandenpijn, bekkenpijn of lage rugpijn kun je het beste een geregistreerd bekkenfysiotherapeut of je verloskundige om advies vragen. Een buikband om je zwangere buik te ondersteunen is geen middel om van de pijn af te komen. De klachten hebben te maken met je lichaamshouding, spieren en belasting. Behandeling door een bekkenfysiotherapeut kan dan nodig zijn om erger te voorkomen. Laat je daarom eerst goed adviseren, voordat je een ondersteunende buikband of SI-band aanschaft. Een buikband is geen oplossing, maar kan wel verlichten en aanvullend werken.

Meer lezen: 16 tips bij bekkenpijn, dit kun je zelf kunt doen

Advertentie

Welke buikband kies je?

Babyspeciaalzaken en winkels die zwangerschapslingerie verkopen, hebben vaak ook (ondersteunende) buikbanden in huis. Als je (na overleg met je geregistreerd bekkenfysiotherapeut of verloskundige) graag een buikband wilt kopen, kun je op de volgende punten letten:

 • Let erop dat het materiaal elastisch genoeg is en dus goed kan meerekken, maar wel voldoende stevigheid biedt.
 • De decoratieve buikbanden zijn vaak in één maat te koop. Voor de ondersteunende buikbanden gelden vaak de maten die hetzelfde zijn als jouw kledingmaat. Koop altijd de maat die jij zelf draagt en koop geen buikband op de groei.
 • Wil je online een buikband kopen? Check dan wel of je de buikband kunt terugsturen als hij toch niet goed blijkt te zitten.
 • Mocht je een buikband tweedehands willen kopen, hou er dan rekening mee dat een gebruikte band misschien minder elastisch is geworden. Vraag na hoe lang de band is gedragen. Zorg ook dat je een merk en maat koopt waarvan je weet dat het bij jou goed zit, en spreek af dat je de band terug mag sturen als hij niet goed zit.

Hoe lang draag je een buikband?

Zodra je voelt dat je buik erg zwaar wordt, kun je een buikband dragen. Het is wel belangrijk dat je de band niet de hele dag draagt, maar alleen als het echt nodig is. Als je lang moet staan of een stuk gaat lopen, kun je het beste een buikband dragen. Doe hem daarna weer af.

Lees meer: Bekkenband tijdens je zwangerschap: doen of niet?

Verschil buikband en sluitlaken

Je weet nu wat een buikband is maar heb je weleens gehoord van een sluitlaken? Een sluitlaken draag je niet tijdens je zwangerschap, maar pas na de bevalling. Het sluitlaken is een soort korset dat je om je bekken en buik heen bindt en aan de voorkant sluit. Het is een hulpmiddel om je bekken en buik te ondersteunen in na de bevalling, met name in het kraambed. Hier lees je meer over de sluitband of het sluitlaken.

Advertentie

Lees meer: Dit is waarom je niet zomaar een bekkenband moet gebruiken

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Geboortecentrum Puur

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Marianne Voet is bekkenfysiotherapeut en werkt onder andere bij Da Costa Fysiotherapie Amsterdam. Ze behandelt vrouwen met klachten die zijn ontstaan door de zwangerschap of de bevalling. Met ruim 25 jaar ervaring weet ze alles van onder andere bekkenklachten. Ze is moeder van drie kinderen.

Contact
Website

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu