Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hooikoorts als je zwanger bent

Ben je zwanger en heb je last van hooikoorts? Je hoeft je geen zorgen te maken, want je baby heeft er geen last van. Voor jou kan het wel vermoeiend zijn; constant niezen, een loopneus en jeukende ogen. De meeste medicijnen mag je nu niet, maar er zijn alternatieven.

In samenwerking met expert

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Wat is hooikoorts?

Ben je zwanger en heb je last van hooikoorts? Je hoeft je geen zorgen te maken, want je baby heeft er geen last van. Voor jou kan het wel vermoeiend zijn; constant niezen, een loopneus en jeukende ogen. De meeste medicijnen mag je nu niet, maar er zijn alternatieven.

Advertentie

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts (pollinosis) is één van de meest voorkomende (inhalatie)allergieën. Als je hooikoorts hebt, ben je allergisch voor het stuifmeel van bepaalde grassen, planten en bomen die in bloei staan. Hooikoorts is niet gevaarlijk, maar je kunt er wel veel last van hebben.

Oorzaak hooikoorts

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het krijgen van hooikoorts.

 1. Reactie op vreemde stoffen
  Hooikoorts ontstaat doordat het immuunsysteem heftig reageert op stuifmeel dat je inademt. Je lichaam is ‘in de war’ en ziet een onschadelijke stof als schadelijk. De stof die het systeem per ongeluk als schadelijk ziet, heet een allergeen. Pollen, huisstofmijt en dierenhuidschilfers zijn bekende voorbeelden van allergenen.Zodra de stof in je lichaam komt, lokt hij een allergische reactie uit. Je lichaam ziet de stof als vijand en maakt histamine vrij. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en tranen.Histamine is trouwens altijd in je lichaam aanwezig. Het speelt een belangrijke rol bij onder andere de ademhaling, bloedcirculatie en het immuunsysteem. Maar zodra er een allergische reactie ontstaat, maakt je lichaam meer histamine aan. Een teveel aan histamine leidt tot (hooikoorts-)klachten, zoals een verstopte neus, niesbuien en jeukende ogen.
 2. Erfelijkheid
  Je kunt hooikoorts krijgen door een erfelijke aanleg. Als je vader of moeder last heeft van hooikoorts, is de kans groter dat jij het ook krijgt.

Lees meer: Alles wat je moet weten over hooikoorts bij kinderen

Hooikoortsseizoen

Een ander woord voor stuifmeel is pollen; er wordt dan ook vaak over een pollenallergie gesproken. De pollen of de stuifmeelkorrels zweven in de lucht en adem je in. Niet iedereen heeft in dezelfde periode last van hooikoorts. Het hooikoortsseizoen loopt van februari tot september. Wanneer jij er last van hebt, hangt af van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waar je allergisch voor bent.

Advertentie

Tip: check de hooikoortskalender

Er zijn meerdere perioden in het jaar die ook wel het hooikoortsseizoen worden genoemd. Er zijn websites en apps waarmee je de pollenstatus in de gaten kunt houden. Zo heb je hooikoortsradar.nl en ook weeronline.nl geeft per week een pollenvoorspelling.

Invloed klimaatverandering

De opwarming van de aarde heeft gevolgen voor hooikoortspatiënten. Door de opwarming bloeien bepaalde planten eerder. Denk bijvoorbeeld aan de hazelaar, de els en de berk. Een ander gevolg van de klimaatverandering is dat er nieuwe plantensoorten bijkomen, zoals de ambrosia. Deze plant komt vooral voor in de Verenigde Staten, maar komt nu ook naar Noord-Europa.

Hooikoortsklachten

Hoeveel last je hebt van hooikoorts, hangt af van de stuifmeelconcentratie in de lucht. Hoe hoger de concentratie, hoe meer klachten. Ook het weer speelt een rol: hoe warmer het is, hoe hoger de stuifmeelconcentratie. Dit zijn de meest voorkomende hooikoortsklachten:

 • Niesbuien
 • Een loopneus
 • Een verstopte neus
 • Jeukende en branderige ogen die steeds tranen
 • Vermoeidheid
 • Koortsig
 • Jeuk in de keel
 • Rode en gezwollen oogleden

Hooikoorts en voedselallergie

Wist je dat bepaalde vruchten, zoals appels, een allergische reactie erger kunnen maken? Bepaalde eiwitten in het stuifmeel van berken komen ook voor in appels. Als je dat fruit eet, kun je jeuk krijgen in je mond, keel en oren. Je lippen, tong en gehemelte kunnen opzwellen. Ook kun je het benauwd krijgen, doordat je keel opzwelt.

Advertentie

De allergenen in fruit gaan kapot als ze zijn verhit. Als je een appelallergie hebt, kun je dus wel appelmoes eten of houdbaar (verhit) appelsap drinken.

Lees meer: Zo weet je of je allergisch voor appels bent

Hooikoorts als je zwanger bent: slecht voor je baby?

Hooikoorts tijdens je zwangerschap kan geen kwaad voor je ongeboren baby. Misschien heb je geluk en heb je nu je zwanger bent juist minder last van hooikoorts. Je afweersysteem en je hormoonhuishouding veranderen tijdens de zwangerschap en dat kan in je voordeel werken. Pechvogels hebben juist meer klachten.

Heb je veel last, dan kan de hooikoorts wel invloed hebben op je nachtrust. Een slechte nachtrust kan een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem en dat kan weer effect hebben op je baby. Structureel weinig tot geen slaap kan daarom wél gevolgen hebben voor je baby. Probeer goed te luisteren naar je lichaam en haal – als het kan – overdag wat slaap in.

Meer lezen: Dit kun je doen als je last hebt van slapeloosheid tijdens je zwangerschap

Hooikoortsmedicijnen tijdens de zwangerschap

Het advies is om zo min mogelijk medicijnen te slikken tijdens de zwangerschap. Ze worden opgenomen in je bloed en komen via de placenta bij je baby terecht. Of hooikoortsmedicijnen wel of geen invloed hebben op de ontwikkeling van een ongeboren baby is (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Daarom zijn artsen terughoudend met het voorschrijven van hooikoortsmedicatie tijdens de zwangerschap.

Er zijn drie soorten medicijnen die hooikoortsklachten kunnen verminderen:

 1. Antihistaminica – zonder recept verkrijgbaar
 2. Cromonen – zonder recept verkrijgbaar
 3. Corticosteroïden (ontstekingsremmers) – alleen via de huisarts verkrijgbaar
Jeuk Tranen/loopneus Verstopping
Anti-histaminica +++ ++/+ +/-
Cromonen + + +/-
Corticosteroïden ++ ++ +++

Bron: UMCG.nl

Dit zijn veilige medicijnen:

Let op! Overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige of je het medicijn mag gebruiken en lees altijd de bijsluiter goed door.

Lees meer: Medicijnen tijdens de zwangerschap, do’s & don’ts

Alternatieven voor hooikoortsmedicijnen

Het blijft altijd beter om tijdens de zwangerschap geen medicijnen te gebruiken en op andere manieren de klachten binnen de perken te houden.

Binnenshuis

 • Houd de (slaapkamer)ramen gesloten op warme, winderige dagen in het hooikoortsseizoen.
 • Borstel je haar voordat je gaat slapen, zodat er zo min mogelijk pollen op je kussen terechtkomen. Het helpt nog meer als je even gaat douchen voordat je naar bed gaat.
 • Hang kleren die je aan hebt gehad niet in je slaapkamer. Er kunnen pollen op zitten. Was je kleding of laat je kleren bijvoorbeeld in de badkamer hangen.
 • Gebruik binnen een luchtreiniger die pollen uit de lucht haalt.
 • Let op de luchtvochtigheid in huis. Als deze te laag is, kunnen je ogen gevoelig reageren. De optimale luchtvochtigheid ligt tussen de veertig en zestig procent.
 • Heb je huisdieren? Was ze dan regelmatig om het stuifmeel uit de vacht te halen.
 • Als je zwanger bent, kun je je neus onbeperkt met zout water spoelen. Gebruik daarvoor een speciale Rhino Horn neusdouche, dan spoel je alle pollen goed weg.

Buitenshuis

 • Let op welke soorten planten en bomen je in de tuin of op het balkon neerzet. Dus niet de planten waar je gevoelig voor bent.
 • Blijf uit de buurt van pas gemaaid gras.
 • Wrijf niet in je ogen. Dit verergert de klachten.
 • Draag een zonnebril die goed om je ogen sluit, zodat er minder stuifmeel in komt.
 • Smeer wat vaseline rond je ogen, neus en mond. Dit beschermt de huid tegen directe prikkeling van de pollen. Door de kleefkracht van de zalf houdt het ook pollenkorrels vast, zodat ze minder snel op de slijmvliezen komen.
 • Hang de was liever niet buiten op warme, winderige dagen in het hooikoortsseizoen. De pollen kunnen op de kleren blijven zitten.
 • Ga een dagje naar het strand. Aan zee is de hoeveelheid pollen lager.

Lees ook: Neusspray tijdens de zwangerschap. Mag dat?

Bron: Marike Stadermann – Diakonessenhuis

Marike Stadermann

Kinderarts-allergoloog

Marike is kinderarts, in het Diakonessenhuis van Utrecht en Zeist, en gespecialiseerd in allergieën. Haar werk bestaat uit het onderzoeken en behandelen van allergieën bij kinderen. Denk hierbij aan koemelk- of een andere voedselallergie, astma, hooikoorts en wespenallergieën. Tips en adviezen voor ouders zijn te vinden via haar Facebook-pagina; De Allergie dokter voor kinderen.