Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Geen eetlust tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je trek hebben in de gekste dingen, zoals augurken met slagroom. Maar wat als je juist nergens zin in hebt? Alles over een verminderde eetlust tijdens je zwangerschap.

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Minder eetlust tijdens zwangerschap

Het is heel normaal om tijdens je zwangerschap geen of minder eetlust te hebben. Net zoals het normaal is om dan vreemde eetgewoonten of eetbuien te hebben. Of dat je plotseling geen koffie meer lust, of je lievelingsgerecht je opeens enorm tegenstaat. Ook al heb je misschien geen trek, toch is het belangrijk om gezond en gevarieerd te blijven eten als je zwanger bent. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ongeboren baby.

Advertentie

Tip: In dit mooie kookboek vind je gerechten speciaal voor als je zwanger bent

Oorzaken verminderende eetlust

Een verminderde eetlust tijdens de zwangerschap kan verschillende oorzaken hebben:

 • Eerste trimester: hormonen en misselijkheid
  In het eerste trimester komt een gebrek aan eetlust vaak door de zwangerschapshormonen die je lichaam opeens in grote hoeveelheden aanmaakt, zoals oestrogeen en hCG. Deze hormonen veroorzaken onder andere zwangerschapsmisselijkheid, een verbeterde reukzin en soms een metaalachtige smaak in je mond. Ook werken je darmen wat trager, waardoor je snel een vol gevoel kunt hebben. Al deze dingen kunnen ervoor zorgen dat je eetlust verdwijnt.
 • Tweede trimester: brandend maagzuur
  Veel zwangere vrouwen voelen zich in het tweede trimester weer wat beter en krijgen dan ook hun eetlust terug. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sommige vrouwen blijven ook in het tweede trimester last houden van misselijkheid en een verminderde eetlust. Het kan ook zijn dat je last krijgt van brandend maagzuur, waardoor je minder wil en kan eten.
 • Derde trimester: flinke buik
  In deze fase is je buik vaak al flink groot. Je baarmoeder duwt andere organen, zoals je maag, een stuk naar boven. Hierdoor neemt de druk op je maag toe en heb je sneller een vol gevoel. Na een paar happen kun je al geen trek meer hebben in de rest van je maaltijd. Kleinere porties eten is de oplossing. In het derde trimester is obstipatie ook een veelvoorkomende kwaal. Dit zorgt ervoor dat je spijsvertering langzamer gaat en je buik snel vol en opgeblazen voelt. Ook kun je in deze periode veel last hebben van brandend maagzuur waardoor je eetlust verminderd.

Lees ook: Gezonde tussendoortjes tijdens de zwangerschap

Tips: zo krijg je toch voldoende voedingsstoffen binnen

Als je totaal geen eetlust hebt tijdens je zwangerschap, heb je misschien de neiging om weinig te eten. Hoe zorg je ervoor dat je toch alles binnenkrijgt wat jij en je baby nodig hebben?

 1. Drink voldoende. Het is heel belangrijk om genoeg vocht binnen te krijgen als je zwanger bent. Dat telt zwaarder dan voldoende calorieën. Als je geen trek hebt in eten, probeer dan in elk geval wel om regelmatig wat te drinken. Water, rooibosthee of gemberthee zijn goede opties als je je misselijk voelt. Goed om te weten: voor kruidenthee geldt een maximum van 2 tot 3 kopjes per soort per dag. Met uitzondering van rooibosthee, dit kun je onbeperkt drinken.
 2. Kleinere porties. Krijg je geen hele maaltijd meer op? Probeer dan vaker op de dag kleinere porties te eten. Neem zes keer per dag een kleine maaltijd of tussendoortje, in plaats van drie hoofdmaaltijden. Zo krijg je toch de nodige voedingsstoffen binnen.
 3. Ga voor licht verteerbaar. Moet je echt moeite doen om ook maar een hap binnen te krijgen? Ga dan vooral voor licht verteerbare producten. Denk aan yoghurt, fruit of een cracker. Of maak bijvoorbeeld een smoothie met veel groenten. Kies liever niet voor fruitsapjes of een smoothie met veel fruit, want daar zit veel suiker in.
 4. Eet waar je wel trek in hebt. Gevarieerd eten is altijd het gezondst, maar heb jij werkelijk nergens trek in, behalve in mandarijntjes? Eet dan vooral de hele dag mandarijntjes. Heb je alleen maar trek in zoetigheid of vette snacks? Pas daar dan wel mee op en kies liever voor gezonde alternatieven.
 5. Eet voldoende vezels. Het is belangrijk om je spijsvertering te stimuleren om obstipatie (en aambeien) tijdens de zwangerschap te voorkomen. Kies daarom voor vezelrijke voeding op de momenten dat je wel trek hebt. Denk aan groene bladgroenten, volkoren producten, fruit, peulvruchten en noten.
 6. Vermijd sterke geuren. Door je verbeterde reukzin kan sterk geurend of gekruid eten je tegenstaan als je zwanger bent. Datzelfde geldt voor vette snacks die flink naar frituur ruiken. Lekker laten staan dus. Kies liever voor voeding met een neutrale smaak en geur.
 7. Verander de temperatuur. Het klinkt misschien gek, maar sommige zwangere vrouwen vinden koud eten en drinken opeens lekkerder dan warm. Of juist andersom. Heb je geen trek in koude melk? Warm het dan op, misschien smaakt dat wel. En smaakt hete tomatensoep niet? Laat de soep afkoelen en probeer het dan nog eens.

Afkeer van eten

Tijdens je zwangerschap kun je plotseling een afkeer voor bepaalde producten krijgen. Sommige vrouwen die voor hun zwangerschap echte koffiefanaten waren, worden nu al misselijk bij de geur van koffie. Of misschien at jij vroeger altijd pindakaas op je boterham en heb je daar nu totaal geen trek meer in. Dit is heel normaal, net als dat sommige zwangere vrouwen nu juist een voorkeur krijgen voor bepaalde voedingsmiddelen.

Advertentie

Hou in de gaten dat je geen tekorten oploopt. Eet je geen zuivel, dan kan je andere bronnen van calcium kiezen als: plantaardige melksoorten met calcium, groene bladgroenten, noten en zaden die je het beste kan weken voor betere opname, maar ook vis als sardines (wel goed verhit) zijn enorm rijk aan calcium.

Tip: Dit is de maximale hoeveelheid cafeïne die een zwanger vrouw mag drinken

Multivitamine nodig?

Tijdens de zwangerschap verbruik je meer vitamines en mineralen dan normaal, vooral omdat je kindje heel veel nodig heeft en er minder overblijft voor jezelf. Kies daarom een goede multivitamine om zeker te weten dat je geen tekorten oploopt.

Belangrijk is wel dat je naar de kwaliteit van het supplement kijkt als je deze neemt en niet zomaar iets slikt, laat je hierin goed adviseren. Zo kan je overal foliumzuur kopen, maar je lijf kan het beste de vorm ‘folaat’ opnemen, een actieve vorm van foliumzuur. Daarnaast is het ook van belang dat je voldoende B12 binnen krijgt om de folaat op te kunnen nemen. Denk aan dierlijke voeding waar B12 in zit, dus wanneer mensen vooral plantaardig of vegetarisch leven is een actieve vorm B12 altijd nodig. De actieve vorm is hydroxycobalamine, methylcobalamine of adenosylcobalamine en GEEN cyanocobalamine.
De belangrijkste producten die je nodig hebt tijdens een zwangerschap zijn:
 • eiwitten
 • omega 3 vetten – uit vette vis
 • B12 en folaat (actief foliumzuur)
 • jodium – voor je schildklier en het brein van je kindje – dit haal je uit alle voeding uit de zee, ook uit zee groenten.
 • choline – dit haal je o.a. uit eigeel (liefs de bio variant)

Lees ook: Multivitamine tijdens zwangerschap: wat heb je extra nodig?

Naar de huisarts

Krijg je echt geen hap naar binnen doordat je veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid of brandend maagzuur? Ga dan langs de huisarts. Tegen beide kwaaltjes kan hij, als het nodig is, medicijnen voorschrijven.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Voeding maakt je beter, Voedingscentrum

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting