welke kaas

Welke kaas mag je eten tijdens je zwangerschap?

Mozzarella, brie, geitenkaas, mascarpone; mag je het eigenlijk wel eten als je zwanger bent? Voedingsdeskundige Sharon Looyen vertelt je welke kaas je wel of niet kunt eten tijdens je zwangerschap.

Kaas gemaakt van rauwe melk kun je tijdens je zwangerschap beter mijden. Deze kaas kan namelijk de bacterie listeria monocytogenes bevatten. Dit is voor de ongeboren baby een gevaarlijke bacterie die bij een infectie vervelende gevolgen kan hebben. De infectie kan leiden tot vroeggeboorte, een miskraam of zelfs het overlijden van de baby voor de geboorte. Gelukkig komt dit niet vaak voor.

Advertentie

Welke kaas niet: au lait cru oftewel rauwmelkse kaas

Rauwmelkse kazen worden in Nederland bijna niet geproduceerd. Wel worden ze uit andere landen geïmporteerd. Op het etiket staat dan ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Vaak gaat het om kaasjes die niet in fabrieksverpakking zitten. Twijfel je, vraag het dan even na bij de verkoper. Rauwmelkse kazen kun je namelijk beter vermijden als je zwanger bent. Kijk vooral uit met zachte varianten zoals brie, roquefort, gorgonzola en camembert. En pas op met kazen die een rijping hebben ondergaan, zoals schimmelkazen. Je kunt rauwmelkse kazen overigens wel gebruiken in warme gerechten, want zodra de kaas verhit wordt tot 85 graden Celsius overleeft de bacterie het niet.

Heb je toch per ongeluk een stukje rauwmelkse kaas gegeten tijdens je zwangerschap? Geen paniek. De kans op een listeriabesmetting is gelukkig heel erg klein. Vaak uit een besmetting zich als een griepje. Als je een besmetting vermoedt, dan kan je dit laten testen bij de arts en wordt indien nodig een hoge dosis antibiotica voorgeschreven.

Welke kaas wel: gepasteuriseerd

Veilig kaas kiezen kan in de supermarkt prima, door in de fabriek ingepakte zachte kaas te kopen met op het etiket de term: gepasteuriseerd. Gepasteuriseerde melk is kort verhit om bacteriën onschadelijk te maken. Dit betekent dat de kaas goed verhit is. Gelukkig is dat met de meeste kazen in Nederland het geval. Of kies een harde kaas, zoals de Hollandse boerenkaas of de Italiaanse Parmezaanse kaas. Daarin kan de listeria niet overleven of groeien, ook al is deze gemaakt van rauwe melk. Ook alle soorten smeerkaas, roomkaas, hüttenkäse (cottage cheese) zijn veilig, omdat deze zijn gepasteuriseerd.

Welke kaas is veilig tijdens je zwangerschap?

Eigenlijk kun je alle kazen gewoon eten als je zwanger bent, zolang ze maar niet van rauwe melk (‘au lait cru’) zijn gemaakt. Gelukkig kun je al deze kazen gewoon eten tijdens je zwangerschap:

  • Harde kazen: Cheddar, Cantal, Gruyère, Emmentaler, Hollandse boerenkaas, Parmezaanse kaas, Peccorino, Manchego. Vanwege de zuurgraad kan de listeriabacterie hier niet in groeien.
  • Zachte gepasteuriseerde kazen: camembert, brie, roombrie, Mont Charentais, Boursault en explorateur, Chaumes, Kernhem, Munster, Taleggio en Artavaggio. Zolang ze maar gepasteuriseerd zijn.
  • Alle gepasteuriseerde blauwschimmelkazen: Mont Briac, Bleu d’Auvergne, Fourme d’Ambert, Cabrales en Blue Stilton, Gorgonzola, Larzac, Magor, Bleu de Gex. Let op: sommige blauwschimmelkazen zijn ongepasteuriseerd.
  • Roquefort (schapenkaas) die van ongepasteuriseerde schapenmelk is gemaakt, kun je gewoon eten.
  • Alle diverse kazen: mozzarella, feta, Monchou, smeerkaas, heksenkaas, roomkaas, kruidenroomkaas, ricotta, mascarpone, fromage frais, crème fraîche, Philadelphia, Paturain, Port Salut, kwark.
  • Geitenkaas: Merlijn, Bûche de Chèvre en andere geitenkazen. In geitenkaas is nog nooit listeria aangetroffen, waarschijnlijk vanwege een bepaald stofje in geitenmelk. Harde geitenkaas is veiliger dan zachte geitenkaas. Wanneer je geitenkaas verhit in de oven, is deze zeker veilig. Heerlijk met een beetje honing.

Is een kaas van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt, dan moet dat verplicht op de verpakking staan.

Mozzarella tijdens je zwangerschap

Officieel is mozzarella een rauwmelkse kaas. Veel vrouwen vragen zich daarom af of je het wel mag eten als je zwanger bent. Meestal is de mozzarella uit de supermarkt veilig. Deze kaas is voldoende verhit, waardoor er geen risico is op een listeriabesmetting. Het maakt niet uit of het buffelmozzarella is of een gemaakt van koemelk. Ook bij mozzarella geldt: kijk op de verpakking. Is de kaas gepasteuriseerd dan kun je hem gewoon eten. Bestel je in een restaurant een salade met mozzarella? Vraag dan even of hij rauwmelks of gepasteuriseerd is, dan weet je zeker dat je goed zit. Gaat het om een verhitte vorm, bijvoorbeeld op een pizza, dan kun je het zonder zorgen eten.

Kaasfondue tijdens je zwangerschap

Zin in een lekkere kaasfondue? Dat kan gewoon. De kaas wordt namelijk verhit waardoor bacteriën worden gedood. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, ga dan naar de kaaswinkel en geef aan dat je zwanger bent. Ze zullen zorgen dat de geraspte kaas veilig is voor vrouwen in verwachting. De alcohol in kaasfondue kun je daarentegen beter wel achterwege laten.

Cheesecake tijdens je zwangerschap

Nog zo één: mag je cheesecake als je zwanger bent? Cheesecake is meestal gemaakt van Monchou of roomkaas. Deze kaas is gepasteuriseerd en is dus gewoon toegestaan. Houdt wel rekening met de hoeveelheid suiker.

Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor wat je wel en niet wilt eten tijdens je zwangerschap. Het is aan te raden om zo goed en gezond mogelijk te eten. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je baby.

Meer vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Praat mee op ons forum!

Sharon Looyen - Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Looyen - Asscher is oprichtster van Voeding maakt je beter werkzaam als Orthomoleculair therapeut en voedingsadviseur. Ze is gespecialiseerd in voeding en suppletie vóór, tijdens en na de zwangerschap en moeder van een dochter en een zoon. Sharon geeft geregeld voorlichtingsavonden over ondersteunende voeding en suppletie tijdens en na de zwangerschap, bij diverse verloskundigenpraktijken in Amsterdam.

Contact
Website
Facebook
Instagram