Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapstrimesters

Een zwangerschap wordt voor het gemak verdeeld in drie delen. Dit zijn de drie zwangerschapstrimesters. Ieder trimester heeft zo zijn eigen kenmerken. Hoe lang duurt een trimester en welke kwaaltjes kun je tijdens deze drie perioden verwachten?

Advertentie

Tip: Weet je nog niet zeker of je zwanger bent? Bestel hier een zwangerschapstest

Hoeveel weken ben je zwanger?

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Om erachter te komen in welk trimester je zit, kun je jouw uitgerekende datum berekenen.

2 class="pddc-heading">Uitgerekende datum berekenen

Het eerste trimester van je zwangerschap is al volop aan de gang voordat je een positieve test in je handen hebt. Ook in de weken daarna gebeurt er in je lichaam heel veel, terwijl aan je buik is nog nauwelijks iets te zien is. Die begint in het tweede trimester flink te groeien, net als je baby. In het derde trimester groeit je baby meer in gewicht dan in lengte en gaat hij er steeds meer uitzien zoals bij de geboorte. En jij groeit nu echt toe naar dat moment.

  • Het eerste trimester: 0 t/m 12 weken
  • Het tweede trimester: 13 t/m 26 weken
  • Het derde trimester: 27 t/m 40 weken

zwangerschapstrimesters
Illustratie van de drie zwangerschapstrimesters.

Advertentie

Eerste trimester

De eerste drie maanden van de zwangerschap noemen we het eerste trimester. Tijdens de eerste twaalf weken gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Het begint allemaal met de bevruchting en de innesteling van de bevruchte eicel. Die eicel groeit in je baarmoeder uit tot het embryo en de placenta. Het eerste zwangerschapstrimester is ook de spannendste periode van de zwangerschap, omdat de kans op een miskraam dan het grootst is (tachtig procent van de miskramen gebeurt in het eerste trimester).

Tijdens het eerste zwangerschapstrimester gieren de zwangerschapshormonen door je lijf. Je krijgt last van de eerste zwangerschapssymptomen. Je borsten worden gevoeliger en er is een behoorlijke kans dat je last krijgt van ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet meer dan 1 kg tot 2,5 kg aan. Van je zwangerschap is aan de buitenkant nog weinig zichtbaar.

Ook al zie je aan de buitenkant niets, vanbinnen gebeurt er al heel veel. Tijdens het eerste zwangerschapstrimester groeit het embryo uit tot een foetus van 6,5 centimeter. Het hart is het eerste orgaan dat functioneert, inclusief de bloedsomloop. Ook de (basis van de) hersenen en het ruggenmerg wordt tijdens de eerste weken gevormd. Na ongeveer tien weken beginnen ook de andere vitale organen te groeien en worden er botten en kraakbeen aangemaakt. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats.

Je kunt last hebben van:

Advertentie

Tip: volg je zwangerschap op de voet. In de Ouders van Nu Zwangerschapskalender vind je alles over je zwangerschap van week tot week.

Tweede trimester

Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Je buik begint te groeien en de kans op een miskraam is nu veel kleiner. Wie de buitenwereld nog niet op de hoogte had gebracht van de zwangerschap, vindt het nu meestal tijd om het leuke nieuws te vertellen.

Veel vrouwen vinden het tweede trimester de fijnste periode van de zwangerschap. Je hebt minder last van vervelende kwaaltjes en je baby begint nu echt te groeien. Aan het begin van dit trimester kun je al een echt zwangerschapsbuikje zien. Tijdens deze drie maanden groeit je buik het meest, wat (helaas) voor nieuwe kwaaltjes kan zorgen.

In het tweede trimester groeit je baby hard. In week 26 is hij waarschijnlijk zo’n 34 centimeter lang en weegt hij 800 gram. Hij ontwikkelt zich snel. Je baby oefent tijdens dit trimester met bewegen, ademen, zuigen en slikken. Ook de zintuigen beginnen te werken, je kunt contact maken met de baby in je buik.

Je kunt last hebben van:

Derde trimester

Het derde trimester loopt van week 28 tot aan je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42. Zeker in de laatste weken heb je een heel dikke buik – die nogal in de weg kan zitten – en begin je je voor te bereiden op de bevalling.

Je baby groeit tijdens het derde trimester van 35 cm en 900 gram tot (gemiddeld) 50 cm en 3400 gram. In de lengte groeit hij minder snel, maar zijn gewicht wordt bijna vier keer zo groot. Dat komt door het babyvet dat hij nodig heeft om straks ook buiten de baarmoeder warm te blijven. Aan het begin van het derde trimester gaan de ogen van je baby open en hij begint zich als een echte baby te gedragen. Na 37 weken is je baby helemaal ‘af’ en in principe klaar om geboren te worden.

Je kunt last hebben van:

Lees ook: Van verstrijken tot spildraaien: alles over de geboorte van je baby

Bekijk ook: De groeiende buik

Video: Zo verplaatsen je organen zich tijdens een zwangerschap.
Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting