Zwangerschapstrimesters

Zwangerschapstrimesters

Een zwangerschap wordt voor het gemak verdeeld in drie delen. Dit zijn de drie zwangerschapstrimesters. Ieder trimester heeft zo zijn eigen kenmerken. Hoe lang duurt een trimester en welke kwaaltjes kun je tijdens deze drie perioden verwachten?

Hoeveel weken ben je zwanger?

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken. Om erachter te komen in welk trimester je zit, kun je jouw uitgerekende datum berekenen.

Advertentie

Uitgerekende datum berekenen

Eenvoudig gezegd is het eerste trimester het begin van je zwangerschap. In je lichaam gebeurt ontzettend veel, maar aan je buik is nog nauwelijks iets te zien. In het tweede trimester begint de baby, en daarmee je buik, te groeien. Het derde trimester staat vooral in het teken van -het toeleven naar- de bevalling: de befaamde laatste loodjes.

  • Het eerste trimester: 0 t/m 12 weken
  • Het tweede trimester: 13 t/m 26 weken
  • Het derde trimester: 27 t/m 40 weken

zwangerschapstrimesters
Illustratie van de drie zwangerschapstrimesters

Eerste trimester

De eerste drie maanden van de zwangerschap noemen we het eerste trimester. Tijdens de eerste 12 weken gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. Het begint allemaal met de bevruchting en de innesteling van de bevruchte eicel. Die eicel zal in je baarmoeder uitgroeien tot het embryo en de placenta. Het eerste zwangerschapstrimester is ook de spannendste periode van de zwangerschap, de kans op een miskraam is dan nog relatief hoog (80 procent van de miskramen vinden plaats in het 1e trimester).

Tijdens het eerste zwangerschapstrimester gieren de zwangerschapshormonen door je lijf. Je krijgt last van de eerste zwangerschapssymptomen. Je borsten worden gevoeliger en er is een behoorlijke kans dat je last krijgt van ochtendmisselijkheid en vermoeidheid. In het eerste trimester komen de meeste vrouwen niet meer dan 1 kg tot 2,5 kg aan. Van je zwangerschap is aan de buitenkant nog weinig zichtbaar.

Ook al zie je aan de buitenkant niets, vanbinnen gebeurt er al heel veel. Tijdens het eerste zwangerschapstrimester groeit het embryo uit tot een foetus van 6,5 centimeter. Het hart inclusief de bloedsomloop is het eerste orgaan dat functioneert. Ook de (basis van de) hersenen en het ruggenmerg worden tijdens de eerste weken gevormd. Na ongeveer 10 weken beginnen ook de andere vitale organen te groeien en worden er botten en kraakbeen aangemaakt. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats.

Je kunt last hebben van:

Tweede trimester

Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Je buik begint te groeien en de kans op een miskraam is nu veel kleiner. Voor veel vrouwen is dit het moment om aan de buitenwereld te vertellen dat ze zwanger zijn.

Het tweede trimester wordt vaak als de prettigste periode van de zwangerschap ervaren. Je hebt minder last van vervelende kwaaltjes en je baby begint nu echt te groeien. Aan het begin van dit trimester wordt er een zwangerschapsbuikje zichtbaar. Je voelt je nu echt zwanger. Tijdens deze drie maanden groeit je buik het meest, wat (helaas) voor nieuwe kwaaltjes kan zorgen.

In het tweede trimester groeit je baby hard. In week 26 is hij waarschijnlijk zo’n 34 centimeter lang is en weegt 800 gram. Hij ontwikkelt zich snel. Je baby oefent tijdens dit trimester met bewegen, ademen, zuigen en slikken. Ook de zintuigen beginnen te werken, je kunt contact maken met de baby in je buik.

Je kunt last hebben van:

Derde trimester

Het derde trimester loopt van week 28 tot aan je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42. Zeker in de laatste weken heb je een heel dikke buik – die nogal in de weg kan zitten – en begin je je voor te bereiden op de bevalling.

Je baby groeit tijdens het derde trimester van 35 cm en 900 gram tot (gemiddeld) 50 cm en 3400 gram. In de lengte groeit hij minder snel, maar zijn gewicht wordt bijna vier keer zo groot. Dat komt door het babyvet dat hij nodig heeft om straks ook buiten de baarmoeder warm te blijven. Aan het begin van het derde trimester gaan de ogen van je baby open en hij begint zich als een echte baby te gedragen. Na 37 weken is je baby is helemaal af en in principe klaar om geboren te worden.

Je kunt last hebben van:

Video: Zo verplaatsen je organen zich tijdens een zwangerschap