15 weken zwanger

15 weken zwanger

Je bent nu tussen de 15 en 16 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 15 weken zwanger bent.

Je baby is nu 15 centimeter lang en weegt 120 gram.

15 weken zwanger: je baby

Je baby haalt zuurstof uit jouw bloed. Ademhalen kan hij niet, maar hij begint al wel de ademhalingsbeweging te oefenen. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longen te zuigen en er daarna weer uit te persen.

De huid van je baby wordt beschermd door een witte, beetje vette substantie die zoet ruikt. Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Vaak kun je nog iets van dit huidsmeer zien na de geboorte. De baby wordt na de geboorte niet meteen gewassen, want het natuurlijke huidsmeer beschermt de huid ook na de geboorte.

15 weken zwanger: jij

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht naar beneden, waardoor je dikke enkels en voeten kunt krijgen.

Je kunt het vocht wat proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten, maar eet er niet te veel van. Probeer zout zo veel mogelijk te vermijden; vooral in kant-en klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout. Drink verder goed, daarmee stimuleer je je nieren om goed te blijven werken en dus ook vocht af te voeren.

Zit verder zo veel mogelijk met je benen omhoog en verhoog het voeteneinde van je bed iets, bijvoorbeeld door een kussen onder het matras te leggen. Je voeten en benen verwennen met een lekkere crème kan natuurlijk ook. Masseer je benen van onder naar boven. En geef je voeten de ruimte door slippers te dragen.

Video: Papaklas: waarom een hydrofiel doek onmisbaar is

Nieuwe schoenen

Je doet er goed aan platte schoenen met een stevige, kleine hak te dragen. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk soepeler: vooral om je bekken ‘week’ te maken voor de bevalling, maar daardoor zijn al je gewrichten kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te verzwikken.

Je voeten kunnen tijdens de zwangerschap groeien: waarschijnlijk verweken ook de gewrichtsbanden wat, waardoor je voeten een beetje ‘uitzakken’. Vaak hou je een grotere schoenmaat na je zwangerschap – een goede reden om nieuwe schoenen te kopen.

De tweede keer naar de verloskundige

Rond deze week ga je waarschijnlijk voor de tweede keer naar de verloskundige. Als je zwangerschap goed verloopt, heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n 13 controles. Het aantal controles en het controleschema verschilt per verloskundige. Het kan er als volgt uitzien: tot en met de 24e week ga je eens per 4 weken naar de verloskundige, tot en met de 30e week eens per 3 weken en tot en met de 36e week eens in de twee weken.

Vanaf de 36e week moet je elke week langskomen. Steeds onderzoekt je verloskundige je buik en meet ze je bloeddruk. Al die gegevens worden bijgehouden op een een controlekaart.

De vruchtwaterpunctie

Als je in aanmerking komt voor een vruchtwaterpunctie, zal die waarschijnlijk deze week plaatsvinden. Met dit onderzoek wordt nagegaan of de baby bijvoorbeeld het Downsydroom heeft.