Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

15 weken zwanger

Je bent nu tussen de 15 weken zwanger en de 16 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 15 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 15 begint bij zwangerschapsdag 105 en loopt tot dag 112. Het is je zestiende zwangerschapsweek.

Tip: Hou alle mijlpalen van deze zwangerschap bij in een 9 maanden invulboek.

15 weken zwanger: je baby

Je baby haalt zuurstof uit jouw bloed. Ademhalen kan hij niet, maar hij begint al wel de ademhalingsbeweging te oefenen. Dat doet hij door vruchtwater in zijn longen te zuigen en er daarna weer uit te persen.

15 weken zwanger

Advertentie

De huid van je baby wordt bij een zwangerschap 15 weken beschermd door een witte, beetje vette substantie die zoet ruikt (vernix). Het beschermt de dunne en tere babyhuid in het vruchtwater. Vaak kun je nog iets van dit huidsmeer zien na de geboorte. De baby wordt na de geboorte niet meteen gewassen, want het natuurlijke huidsmeer beschermt de huid ook na de geboorte.

Zijn lijf is met 15 weken zwanger ook bedekt met fijn nesthaar. Dit laat tegen het einde van de zwangerschap weer los. Als je baby vroeg geboren wordt, kunnen er nog donkere haartjes op zijn schouders en gezicht zitten.

De spieren van de baby werken, en het kan zijn dat je baby daardoor veel meer beweegt dan voorheen. De kans dat je met 15 weken zwanger je baby kunt voelen, is klein. Dat gebeurt meestal pas rond de 18-22 weken. Vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, voelen de baby soms al wel in week 15 zwanger.

Lees ook: 7 dingen die je baby doet in de buik

Advertentie

Animatie 15 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

15 weken zwanger: jij

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam extra vocht aan. Bij sommige vrouwen is dat maar twee of drie liter, bij anderen kan dat veel meer zijn. Door de zwaartekracht zakt het vocht naar beneden, waardoor je dikke enkels en voeten kunt krijgen.

Je kunt het vocht wat proberen af te drijven door (bleek)selderij, asperges en venkel te eten, maar eet er niet te veel van. Probeer zout zo veel mogelijk te vermijden; vooral in kant-en-klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout. Drink verder genoeg water, daarmee stimuleer je je nieren om goed te blijven werken en dus ook vocht af te voeren.

Tip: Dit zijn alle gezonde tussendoortjes tijdens de zwangerschap

Zit verder zo veel mogelijk met je benen omhoog en verhoog het voeteneinde van je bed iets, bijvoorbeeld door een kussen onder het matras te leggen. Je voeten en benen verwennen met een lekkere crème kan natuurlijk ook. Masseer je benen van onder naar boven. En geef je voeten de ruimte door slippers te dragen.

Nieuwe schoenen bij 15 weken zwanger

Je doet er goed aan platte schoenen met een stevige, kleine hak te dragen. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk soepeler: vooral om je bekken ‘week’ te maken voor de bevalling, maar daardoor zijn al je gewrichten kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te verzwikken.

Lees hier alles over je bekken tijdens de zwangerschap.

Je voeten kunnen tijdens de zwangerschap groeien: waarschijnlijk verweken ook de gewrichtsbanden wat, waardoor je voeten een beetje ‘uitzakken’. Vaak hou je een grotere schoenmaat na je zwangerschap – een goede reden om nieuwe schoenen te kopen.

15 weken zwanger: je buik

Je baarmoeder wordt door banden van bindweefsel, vergelijkbaar met spieren, op zijn plaats gehouden. Deze banden zijn verbonden met je bekken. Tijdens je zwangerschap, als je baarmoeder groeit, komen die banden onder spanning te staan. Dit kan bandenpijn veroorzaken. Rond 15 weken zwanger groeit je buik al aardig. Dit kan ook rugpijn veroorzaken: je lichaam zoekt een nieuwe balans.

Nog meer 15 weken zwangerschap symptomen? Door zwangerschapshormonen maak je extra pigment aan. Op je buik kan daardoor een donkere verticale lijn ontstaan, de linea nigra, ook wel zwangerschapsstreep genoemd. De zwangerschapsstreep van ongeveer een centimeter breed loopt vaak van het schaambeen tot aan de navel, maar kan ook nog een stuk boven de navel doorlopen. De streep verschijnt daar waar de buikspieren uit elkaar bewegen, om plaats te maken voor de groeiende baarmoeder.

Ongeveer driekwart van alle zwangere vrouwen krijgt er een, vaak in het tweede trimester. Heb je een donkere huidskleur? Dan is de kans op een opvallende zwangerschapsstreep groter.

Lees ook: Doe geen buikspieroefeningen als je zwanger bent

Seks in de zwangerschap

Je zit met 15 weken zwanger in de ‘goede’ weken en waarschijnlijk is je energielevel weer op peil. Daarmee stijgt ook je libido. Sommige stellen vinden het een eng idee om te vrijen tijdens je zwangerschap. Ze zijn bang dat de baby er iets van merkt of dat het schadelijk voor hem is. Dat is niet waar: de baby 15 weken zwanger zit veilig verpakt in het vruchtwater en hij merkt vrijwel niets van jullie vrijpartij.

De tweede keer naar de verloskundige

Rond deze week ga je waarschijnlijk voor de tweede keer naar de verloskundige. Als je zwangerschap goed verloopt, heb je tot aan de bevalling in totaal zo’n 13 controles. Het aantal controles en het controleschema verschilt per verloskundige. Het kan er als volgt uitzien: tot en met de 24e week ga je eens per 4 weken naar de verloskundige, tot en met de 30e week eens per 3 weken en tot en met de 36e week eens in de twee weken.

Vanaf de 36e week moet je elke week langskomen. Steeds onderzoekt je verloskundige je buik en meet ze je bloeddruk. Al die gegevens worden bijgehouden op een een controlekaart.

15 weken zwanger: een pretecho

Als je 15 weken zwanger bent, kun je op een pretecho vaak al het geslacht zien van je baby. Je kunt bij een zwangerschap 15 weken daarom een pretecho laten maken. Zoals gezegd: om het geslacht te zien óf gewoon een keer extra naar je baby te kijken op beeld natuurlijk.

15 weken zwanger: de vruchtwaterpunctie

Als je in aanmerking komt voor een vruchtwaterpunctie (als de NIPT afwijkend is), zal die waarschijnlijk (rond) deze week plaatsvinden.  Een punctie geeft niet alleen informatie over chromosoomafwijkingen, zoals downsyndroom, maar ook over een open ruggetje of open schedel.

Check hier wat de zorgverzekering vergoed.

Ook interessant in week 15:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, Radboud UMC, RIVM, CJG, Zorgwijzer

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier